Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: DNS issues with UMTS connection

  1. #1
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Banana
    Posts
    14

    Question DNS issues with UMTS connection

    Hi!

    Lately i installed openSUSE 11.4 x68_64 with KDE4 and wanted to use my usb umts modem (huawei e-160). I tried everything to get a working internet connection (knetworkmanager, nm-applet, umtsmon, kppp(both with ifup)), but i just get a 'connection' without DNS resolution. I'm really searching via google & co for a few days now and all the solutions i found, didn't work for me. Like putting working DNS servers in the resolv.conf, putting my user into the dialout and uucp group, setting NETCONFIG_DNS_POLICY="STATIC_FALLBACK ppp* NetworkManager", i've put working DNS servers in all of the dial up programs, tried different connection settings,... all with one strange result: i can successfully ping 193.254.160.1 (a german telekom DNS server) but no(!) other one, like 208.67.222.222. It looks like the different dial up methods i used all update the DNS servers correctly, because the DNS servers being set under windows with the original vendor software are the same as the ones in my resolv.conf but i can't ping them (Ping is sent, nothing received). Then i tried to connect to a server via firefox, konqueror, opera, etc. by entering the ip (like 74.125.77.104 (google.com)) and i couldn't connect. Trying to ping servers directly doesn't work either. EXCEPT for 193.254.160.1 and that's what really confuses me!

    route -v shows this:
    Code:
    Kernel IP routing table
    Destination        Gateway         Genmask           Flags   Metric  Ref   Use  Iface    
    10.64.64.64       0.0.0.0            255.255.255.255   UH       0        0    0     ppp0
    127.0.0.0         0.0.0.0            255.0.0.0         U       0       0    0    lo
    Have you guys any idea what could be wrong?

  2. #2
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Poland
    Posts
    1,927

    Default Re: DNS issues with UMTS connection

    You don't have a default gateway. You should get it from DHCP. Could You show us the configuration of your profile in knetworkmanager ?

    Best regards,
    Greg
    Best regards,
    Greg

  3. #3
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Banana
    Posts
    14

    Default Re: DNS issues with UMTS connection

    Ok, here's the profile from knetworkmanager: profile.
    I did a clean install of 11.4, left everything untouched/default and get these results for route and ifconfig. DHCP config file says 'DHCLIENT_SET_DEFAULT_ROUTE="yes"'...

  4. #4
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Poland
    Posts
    1,927

    Default Re: DNS issues with UMTS connection

    So the route -v in your first post is without a default route and the route -v in your latest post shows a default gateway properly configured. What has changed between the two ?

    Best regards,
    Greg
    Best regards,
    Greg

  5. #5
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Banana
    Posts
    14

    Default Re: DNS issues with UMTS connection

    Sorry, i forgot to mention that i did the clean install of openSUSE 11.4 between the first and the second post. But of course, it still doesn't work..

  6. #6
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Poland
    Posts
    1,927

    Default Re: DNS issues with UMTS connection

    Quote Originally Posted by tic226 View Post
    Sorry, i forgot to mention that i did the clean install of openSUSE 11.4 between the first and the second post. But of course, it still doesn't work..
    Can You ping 8.8.4.4 now ?

    Best regards,
    Greg
    Best regards,
    Greg

  7. #7
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Banana
    Posts
    14

    Default Re: DNS issues with UMTS connection

    Nope, i can't ping any DNS server (like 8.8.4.4, 208.67.222.222 or 4.2.2.2) or any server at all except for 193.254.160.1...

  8. #8
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Poland
    Posts
    1,927

    Default Re: DNS issues with UMTS connection

    Quote Originally Posted by tic226 View Post
    Nope, i can't ping any DNS server (like 8.8.4.4, 208.67.222.222 or 4.2.2.2) or any server at all except for 193.254.160.1...
    This is very strange indeed. Can You post here the output of traceroute 193.254.160.1 and traceroute 8.8.4.4 ?

    Best regards,
    Greg
    Best regards,
    Greg

  9. #9
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Banana
    Posts
    14

    Default Re: DNS issues with UMTS connection

    Here is the result from pinging 193.254.160.1 and 8.8.4.4 and here are the traceroute results

  10. #10
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Poland
    Posts
    1,927

    Default Re: DNS issues with UMTS connection

    Quote Originally Posted by tic226 View Post
    Here is the result from pinging 193.254.160.1 and 8.8.4.4 and here are the traceroute results
    Ok I've got no idea what's wrong. Just out of curiosity are You able to ping your gateway ?

    10.64.64.64

    Best regards,
    Greg
    Best regards,
    Greg

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •