Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 38

Thread: Installation and system really slow

  1. #1
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Paris
    Posts
    13

    Exclamation Installation and system really slow

    Hi everyone,

    I've some problem with openSUSE 64bits and more precisely extreme slowness.

    At first, it was during the Installation (net install), each action (click on a button for example) was followed by a global freeze (though mouse was not). The entire configuration (the first part of installation) took me about 1 hour... At that time, i was thinking "ok it's just installation, it will be fast and smooth in the end..."

    I was wrong, the system is as slow as the installation but weird thing: it's only when I log on that the system slow down. I mean the booting process doesn't seem slow and I've not seen any errors. So what's going on ?

    I don't know if it's the cause or the consequence but i noticed that my cpu was always at 90+ % except when I don't do anything (useful isn't it?) so it may be because the system doesn't manage my cpu the right way. (it's just an hypothesis)

    now helpful configuration information:
    Software:
    I tried to install openSUSE 11.4 64bits with the net install downloaded yesterday from the official website. I chose Gnome. I don't have swap (see hardware below) and I have a different partition for / and /home

    Kernel: 2.6.37.1-1.2-desktop

    Hardware:
    Asus X5BVN laptop
    Intel Core 2 Duo P7350 @2GHz
    4GB DDR2 RAM (enough ram -> no swap)
    nVidia GT240M 1GB
    Intel WiFi Link 5100
    Atheros AR8131 Gigabit Ethernet (odd thing: during the installation it wasn't this name)

    If you need more information, ask for it

  2. #2
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Ελλάδα(Αθήνα)-Россия (г. Красноярск)
    Posts
    1,711

    Default Απ: Installation and system really slow

    Hello
    First I welcome you to our community.
    Second I want for you to see your repositories
    Code:
    su
    Code:
    # zypper lr -d
    Third I want for you to run a program in terminal.
    and see on system monitor how long takes and how resources it needs (ALT+F2).
    Πάντα Φιλικά, Στάμος.
    Desktop: openSUSE Leap 15.3||x86_64||Gnome 3.14 & KDE 5||AMD Ryzen 7 8 core||Nvidia GTX 1080 Ti Gaming Edition
    Γλώσσες Προγραμματισμού: C++, Qt developing.
    http://bit.ly/fT8Hfi

  3. #3
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Paris
    Posts
    13

    Default Re: Απ: Installation and system really slow

    Quote Originally Posted by stamostolias View Post
    Hello
    First I welcome you to our community.
    Thanks ! (What a quick answer )

    Second I want for you to see your repositories
    Here it is:
    Code:
    # | Alias                            | Name                             | Enabled | Refresh | Priority | Type   | URI                                                             | Service
    --+----------------------------------+----------------------------------+---------+---------+----------+--------+-----------------------------------------------------------------+--------
    1 | Updates-for-openSUSE-11.4-11.4-0 | Updates for openSUSE 11.4 11.4-0 | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | Index of /update/11.4                       |        
    2 | openSUSE-11.4-11.4-0             | openSUSE-11.4-11.4-0             | Yes     | Yes     |   99     | yast2  | Index of /distribution/11.4/repo/oss        |        
    3 | repo-debug                       | openSUSE-11.4-Debug              | No      | Yes     |   99     | NONE   | Index of /debug/distribution/11.4/repo/oss  |        
    4 | repo-debug-update                | openSUSE-11.4-Update-Debug       | No      | Yes     |   99     | NONE   | Index of /debug/update/11.4                 |        
    5 | repo-non-oss                     | openSUSE-11.4-Non-Oss            | Yes     | Yes     |   99     | yast2  | Index of /distribution/11.4/repo/non-oss    |        
    6 | repo-source                      | openSUSE-11.4-Source             | No      | Yes     |   99     | NONE   | Index of /source/distribution/11.4/repo/oss |
    Third I want for you to run a program in terminal.
    and see on system monitor how long takes and how resources it needs (ALT+F2).
    The terminal isn't smooth and top takes 6-20% of CPU (just top running)
    ls -al /etc/* take 82%, upowerd and kworker appears sometimes during the ls with some CPU usage (8-60%)

  4. #4
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Ελλάδα(Αθήνα)-Россия (г. Красноярск)
    Posts
    1,711

    Default Απ: Re: Απ: Installation and system really slow

    First question have you installed all updates which are sent you?
    Secont in your repos I can not see packman repo. You have not installed. Try to install it.
    Πάντα Φιλικά, Στάμος.
    Desktop: openSUSE Leap 15.3||x86_64||Gnome 3.14 & KDE 5||AMD Ryzen 7 8 core||Nvidia GTX 1080 Ti Gaming Edition
    Γλώσσες Προγραμματισμού: C++, Qt developing.
    http://bit.ly/fT8Hfi

  5. #5
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Spain
    Posts
    25,547

    Default Re: Installation and system really slow

    On 2011-04-17 16:36, stamostolias wrote:
    > Secont in your repos I can not see packman repo. You have not
    > installed. Try to install it.


    Pray, what for?

    --
    Cheers / Saludos,

    Carlos E. R.
    (from 11.2 x86_64 "Emerald" at Telcontar)

  6. #6
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Spain
    Posts
    25,547

    Default Re: Installation and system really slow

    On 2011-04-17 16:36, n0tnull wrote:

    > The terminal isn't smooth and top takes 6-20% of CPU (just top
    > running)
    > ls -al /etc/* take 82%, upowerd and kworker appears sometimes during
    > the ls with some CPU usage (8-60%)


    I would try another suse version, an 11.3 live, or 11.2. Perhaps, before
    that, try booting in text mode, type a 3 on the grub screen and enter.

    --
    Cheers / Saludos,

    Carlos E. R.
    (from 11.2 x86_64 "Emerald" at Telcontar)

  7. #7
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Ελλάδα(Αθήνα)-Россия (г. Красноярск)
    Posts
    1,711

    Default Απ: Re: Απ: Installation and system really slow

    For packman repo here

    Code:
    su
    Code:
    # zypper addrepo -f http://packman.inode.at/suse/openSUSE_11.4/
    Code:
    # zypper refresh
    Πάντα Φιλικά, Στάμος.
    Desktop: openSUSE Leap 15.3||x86_64||Gnome 3.14 & KDE 5||AMD Ryzen 7 8 core||Nvidia GTX 1080 Ti Gaming Edition
    Γλώσσες Προγραμματισμού: C++, Qt developing.
    http://bit.ly/fT8Hfi

  8. #8
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Germany
    Posts
    4,654

    Default Re: Installation and system really slow

    Carlos E. R. wrote:

    > On 2011-04-17 16:36, stamostolias wrote:
    >> Secont in your repos I can not see packman repo. You have not
    >> installed. Try to install it.

    >
    > Pray, what for?
    >

    I also do not see how the packman repo should be related in any way.
    If at all it might be an idea to add the nvidia repository and install the
    proprietary nvidia driver. It might well be that the system has problems
    with the nouveau driver for the graphics card.
    Another application which can slow down the system when running gnome is
    tracker running its indexer in the background and consuming noticable
    amounts of the cpu's.

    --
    PC: oS 11.3 64 bit | Intel Core2 Quad Q8300@2.50GHz | KDE 4.6.1 | GeForce
    9600 GT | 4GB Ram
    Eee PC 1201n: oS 11.4 64 bit | Intel Atom 330@1.60GHz | KDE 4.6.0 | nVidia
    ION | 3GB Ram

  9. #9
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Paris
    Posts
    13

    Default Re: Απ: Re: Απ: Installation and system really slow

    It was a new (net) install so updates were installed, and zypper up tells me everything is up-to-date.

    Adding packman and then:
    Code:
    # zypper up
    Loading repository data...
    Reading installed packages...
    
    The following package updates will NOT be installed:
    	gstreamer-0_10-libnice gstreamer-0_10-plugin-gnomevfs gstreamer-0_10-plugins-bad gstreamer-0_10-plugins-base gstreamer-0_10-plugins-good libgstapp-0_10-0 libgstbasevideo-0_10-0 libgstinterfaces-0_10-0 libgstphotography-0_10-0 libgstsignalprocessor-0_10-0 libgstvdp-0_10-0 libquicktime libvpx0 libwavpack1 mjpegtools mobile-broadband-provider-info taglib
    
    Nothing to do.
    So a lot of media related packages but nothing really important.
    What were you looking for ?

    EDIT: ok so i'll try to install nvidia drivers. (i would have installed them anyway.)

  10. #10
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Ελλάδα(Αθήνα)-Россия (г. Красноярск)
    Posts
    1,711

    Default Απ: Re: Installation and system really slow

    Quote Originally Posted by robin_listas
    Pray, what for?
    We are also here to guide user and to say that we can fill some gaps. I saw that packman was missing, what to say? Not to install?
    Πάντα Φιλικά, Στάμος.
    Desktop: openSUSE Leap 15.3||x86_64||Gnome 3.14 & KDE 5||AMD Ryzen 7 8 core||Nvidia GTX 1080 Ti Gaming Edition
    Γλώσσες Προγραμματισμού: C++, Qt developing.
    http://bit.ly/fT8Hfi

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Similar Threads

  1. Slow system
    By Cafofo in forum Looking For Something Other Than Support?
    Replies: 8
    Last Post: 18-Feb-2009, 02:19
  2. System running slow
    By 2quick in forum Applications
    Replies: 32
    Last Post: 14-Jan-2009, 11:06

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •