Results 1 to 4 of 4

Thread: ATI Driver Problem - Can boot but X windows crashes when i open any application

  1. #1

    Default ATI Driver Problem - Can boot but X windows crashes when i open any application

    I am new to opensuse, having migrated from Ubuntu. I have had some difficulty with power management on Ubuntu so i decided to install opensuse with kde as i heard it was good for laptops.

    I have had lots of trouble getting opensuse 11.4 to boot properly and to run without freezing.

    I have trawled the forums and bugzilla and the documentation, e.g. SDB:ATI - openSUSE and SDB:Configuring graphics cards - openSUSE

    Consequently i am now able to boot (normally), however whenever i open any application, e.g. Dolphin file manager, Firefox, etc, the tab starts to load (little circle starts spinning on the tab), and then it freezes.

    At this point I can exit X Windows and enter the text mode. I have repeated this with the FGLRX and Radeon drivers running. This is always repeatable.

    I can also boot into level 3 and do things there.

    My computer details are:
    HP Pavilion dv6 3032TX
    Processor - Intel i7 720 QM
    Ram - 6GB
    GPU - ATI Mobility Radeon 5650
    Harddrive - 640GB 5400rpm
    Atheros AR9285 Wifi Adapter

    My installation is:
    KDE opensuse 11.4 on dual boot system with W7 (W7 boots fine)

    What i have tried so far:
    1. First 4 steps on SDB:Configuring graphics cards - openSUSE
    2. Install and run FGLRX

    Note that i cannot failsafe boot - it never boots into X Windows and just hangs.

    I really do like the look and feel of opensuse and would love to use it, but at this point my only option is to try another distro.

    Any help would be appreciated.

  2. #2
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    27,108
    Blog Entries
    40

    Default Re: ATI Driver Problem - Can boot but X windows crashes when i open any application

    Quote Originally Posted by trenthawkins View Post
    Consequently i am now able to boot (normally), however whenever i open any application, e.g. Dolphin file manager, Firefox, etc, the tab starts to load (little circle starts spinning on the tab), and then it freezes.

    At this point I can exit X Windows and enter the text mode. I have repeated this with the FGLRX and Radeon drivers running. This is always repeatable.

    My computer details are:
    HP Pavilion dv6 3032TX
    GPU - ATI Mobility Radeon 5650
    I have the suspicion that your hardware has infact TWO graphic devices, and that could be contributing to the problem? Is that the case?

    I base that suspicion on this thread: 11-4/64 has to be started with "nomodesetx11"

  3. #3

    Default Re: ATI Driver Problem - Can boot but X windows crashes when i open any application

    Hi oldcpu,

    I've been busy so not much time to act on this.

    lspci -nnk | grep VGA returned only one video card. I've looked over lspci output and still can only see one video card.

    It's possible i've buggered something up along the way or there is another problem going on.

    I've tried to revert back to radeon driver (from fglrx) following these steps: SDB:ATI troubleshooting - openSUSE (although i ran 'modprobe - r fglrx' first), however after reboot the fglrx driver is still there. I deleted xorg.conf but there are some xorg.conf.install (can't remember exact name) files for fglrx. Are these overriding the radeon from loading?

    Also when i booted just before i noticed that an error was recorded directing me to look at mcelog. There were a whole lot of entries saying " failed to prefill DIMM database from DMI"

    I have also below a copy of sections in the xorg.log file. (apparently i can't attach files - if there is a way i can attach the whole file).

    Any help would be appreciated.

    Cheers,
    Trent

    Xorg.log

    ...
    [ 25.062] (==) Matched fglrx as autoconfigured driver 0
    [ 25.062] (==) Matched radeonhd as autoconfigured driver 1
    [ 25.062] (==) Matched ati as autoconfigured driver 2
    [ 25.062] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 3
    [ 25.062] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 4
    [ 25.062] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
    [ 25.062] (II) LoadModule: "fglrx"
    [ 25.064] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so
    [ 25.244] (II) Module fglrx: vendor="FireGL - ATI Technologies Inc."
    [ 25.244] compiled for 1.4.99.906, module version = 8.83.6
    [ 25.244] Module class: X.Org Video Driver
    [ 25.244] (II) Loading sub module "fglrxdrm"
    [ 25.244] (II) LoadModule: "fglrxdrm"
    [ 25.244] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
    [ 25.387] (II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - ATI Technologies Inc."
    [ 25.387] compiled for 1.4.99.906, module version = 8.83.6
    [ 25.387] (II) LoadModule: "radeonhd"
    [ 25.390] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/radeonhd_drv.so
    [ 25.409] (II) Module radeonhd: vendor="AMD GPG"
    [ 25.409] compiled for 1.9.3, module version = 1.3.0
    [ 25.409] Module class: X.Org Video Driver
    [ 25.409] ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
    [ 25.409] (II) LoadModule: "ati"
    [ 25.411] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/ati_drv.so
    [ 25.422] (II) Module ati: vendor="X.Org Foundation"
    [ 25.422] compiled for 1.9.3, module version = 6.14.0
    [ 25.422] Module class: X.Org Video Driver
    [ 25.422] ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
    [ 25.422] (II) LoadModule: "radeon"
    [ 25.424] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/radeon_drv.so
    [ 25.454] (II) Module radeon: vendor="X.Org Foundation"
    [ 25.454] compiled for 1.9.3, module version = 6.14.0
    [ 25.454] Module class: X.Org Video Driver
    [ 25.454] ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
    [ 25.454] (II) LoadModule: "fbdev"
    [ 25.458] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
    [ 25.463] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
    [ 25.463] compiled for 1.9.3, module version = 0.4.2
    [ 25.463] ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
    [ 25.463] (II) LoadModule: "vesa"
    [ 25.465] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
    [ 25.472] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
    [ 25.472] compiled for 1.9.3, module version = 2.3.0
    [ 25.472] Module class: X.Org Video Driver
    [ 25.472] ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
    [ 25.472] (II) ATI Proprietary Linux Driver Version Identifier:8.83.6
    [ 25.472] (II) ATI Proprietary Linux Driver Release Identifier: 8.831.2
    [ 25.472] (II) ATI Proprietary Linux Driver Build Date: Mar 8 2011 22:53:31
    ...
    [ 25.475] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
    [ 25.475] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
    [ 25.475] (++) using VT number 7

    [ 25.537] (WW) Falling back to old probe method for fglrx
    [ 25.573] (II) Loading PCS database from /etc/ati/amdpcsdb
    [ 25.574] (--) Assigning device section with no busID to primary device
    [ 25.574] (--) Chipset Supported AMD Graphics Processor (0x68C1) found
    [ 25.577] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@1:0:1) found
    [ 25.577] (II) AMD Video driver is running on a device belonging to a group targeted for this release
    [ 25.587] (II) AMD Video driver is signed
    [ 25.587] (II) fglrx(0): pEnt->device->identifier=0x808420
    [ 25.587] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
    [ 25.587] (II) Loading sub module "fbdevhw"
    [ 25.587] (II) LoadModule: "fbdevhw"
    [ 25.588] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfbdevhw.so
    [ 25.605] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
    [ 25.605] compiled for 1.9.3, module version = 0.0.2
    [ 25.605] ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
    [ 25.605] (WW) Falling back to old probe method for vesa
    [ 25.605] (II) fglrx(0): === [xdl_x760_atiddxPreInit] === begin
    [ 25.605] (II) Loading sub module "vgahw"
    [ 25.605] (II) LoadModule: "vgahw"
    [ 25.605] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libvgahw.so
    [ 25.610] (II) Module vgahw: vendor="X.Org Foundation"
    [ 25.610] compiled for 1.9.3, module version = 0.1.0
    [ 25.610] ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
    [ 25.610] (II) fglrx(0): Creating default Display subsection in Screen section
    "Default Screen" for depth/fbbpp 24/32
    [ 25.610] (==) fglrx(0): Depth 24, (==) framebuffer bpp 32
    [ 25.610] (II) fglrx(0): Pixel depth = 24 bits stored in 4 bytes (32 bpp pixmaps)
    [ 25.610] (==) fglrx(0): Default visual is TrueColor
    [ 25.610] (==) fglrx(0): RGB weight 888
    [ 25.610] (II) fglrx(0): Using 8 bits per RGB
    [ 25.610] (==) fglrx(0): Buffer Tiling is ON
    [ 25.610] (II) Loading sub module "fglrxdrm"
    [ 25.610] (II) LoadModule: "fglrxdrm"
    [ 25.611] (II) Reloading /usr/lib64/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
    [ 25.615] ukiDynamicMajor: found major device number 251
    [ 25.615] ukiDynamicMajor: found major device number 251
    [ 25.615] ukiOpenByBusid: Searching for BusID PCI:1:0:0
    [ 25.615] ukiOpenDevice: node name is /dev/ati/card0
    [ 25.615] ukiOpenDevice: open result is 12, (OK)
    [ 25.615] ukiOpenByBusid: ukiOpenMinor returns 12
    [ 25.615] ukiOpenByBusid: ukiGetBusid reports PCI:1:0:0
    [ 25.615] (==) fglrx(0): NoAccel = NO
    [ 25.615] (==) fglrx(0): ATI 2D Acceleration Architecture enabled
    [ 25.615] (--) fglrx(0): Chipset: "AMD Radeon HD 6500M/5600/5700 Series" (Chipset = 0x68c1)
    [ 25.615] (--) fglrx(0): (PciSubVendor = 0x103c, PciSubDevice = 0x1448)
    [ 25.615] (==) fglrx(0): board vendor info: third party graphics adapter - NOT original ATI
    [ 25.615] (--) fglrx(0): Linear framebuffer (phys) at 0xc0000000
    [ 25.615] (--) fglrx(0): MMIO registers at 0xd4000000
    [ 25.615] (--) fglrx(0): I/O port at 0x00004000
    [ 25.615] (==) fglrx(0): ROM-BIOS at 0x000c0000
    [ 25.659] (II) fglrx(0): AC Adapter is used
    [ 25.661] (II) fglrx(0): Primary V_BIOS segment is: 0xc000
    [ 25.662] (II) Loading sub module "vbe"
    [ 25.662] (II) LoadModule: "vbe"
    [ 25.663] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libvbe.so
    [ 25.672] (II) Module vbe: vendor="X.Org Foundation"
    [ 25.672] compiled for 1.9.3, module version = 1.1.0
    [ 25.672] ABI class: X.Org Video Driver, version 8.0
    [ 25.673] (II) fglrx(0): VESA BIOS detected
    [ 25.673] (II) fglrx(0): VESA VBE Version 3.0
    [ 25.673] (II) fglrx(0): VESA VBE Total Mem: 16384 kB
    [ 25.673] (II) fglrx(0): VESA VBE OEM: ATI ATOMBIOS
    [ 25.673] (II) fglrx(0): VESA VBE OEM Software Rev: 12.19
    [ 25.673] (II) fglrx(0): VESA VBE OEM Vendor: (C) 1988-2005, ATI Technologies Inc.
    [ 25.673] (II) fglrx(0): VESA VBE OEM Product: MADISON
    [ 25.673] (II) fglrx(0): VESA VBE OEM Product Rev: 01.00
    [ 25.720] (II) fglrx(0): ATI Video BIOS revision 9 or later detected
    [ 25.720] (--) fglrx(0): Video RAM: 1048576 kByte, Type: DDR3
    [ 25.720] (II) fglrx(0): PCIE card detected
    [ 25.720] (--) fglrx(0): Using per-process page tables (PPPT) as GART.
    [ 25.720] (WW) fglrx(0): board is an unknown third party board, chipset is supported
    [ 25.722] (II) fglrx(0): Using adapter: 1:0.0.
    [ 25.753] (II) fglrx(0): [FB] MC range(MCFBBase = 0xf00000000, MCFBSize = 0x40000000)
    [ 25.839] (II) fglrx(0): Interrupt handler installed at IRQ 49.
    [ 25.839] (II) fglrx(0): RandR 1.2 support is enabled!
    [ 25.839] (II) fglrx(0): RandR 1.2 rotation support is enabled!
    [ 25.839] (==) fglrx(0): Center Mode is disabled
    [ 25.839] (II) Loading sub module "fb"
    [ 25.839] (II) LoadModule: "fb"
    [ 25.839] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfb.so
    [ 25.853] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
    [ 25.853] compiled for 1.9.3, module version = 1.0.0
    [ 25.853] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
    [ 25.853] (II) Loading sub module "ddc"
    [ 25.853] (II) LoadModule: "ddc"
    [ 25.853] (II) Module "ddc" already built-in
    ....
    [ 25.936] (II) UnloadModule: "radeonhd"
    [ 25.936] (II) Unloading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/radeonhd_drv.so
    [ 25.936] (II) UnloadModule: "radeon"
    [ 25.936] (II) Unloading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/radeon_drv.so
    [ 25.936] (II) UnloadModule: "fbdev"
    [ 25.936] (II) Unloading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
    [ 25.936] (II) UnloadModule: "fbdevhw"
    [ 25.936] (II) Unloading /usr/lib64/xorg/modules/libfbdevhw.so
    [ 25.936] (II) UnloadModule: "vesa"
    [ 25.936] (II) Unloading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
    [ 25.936] (--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
    [ 25.936] (II) Loading extension ATIFGLRXDRI
    [ 25.936] (II) fglrx(0): doing swlDriScreenInit
    [ 25.936] (II) fglrx(0): swlDriScreenInit for fglrx driver
    [ 25.936] ukiDynamicMajor: found major device number 251
    [ 25.936] ukiDynamicMajor: found major device number 251
    [ 25.936] ukiDynamicMajor: found major device number 251
    [ 25.936] ukiOpenByBusid: Searching for BusID PCI:1:0:0
    [ 25.936] ukiOpenDevice: node name is /dev/ati/card0
    [ 25.936] ukiOpenDevice: open result is 16, (OK)
    [ 25.936] ukiOpenByBusid: ukiOpenMinor returns 16
    [ 25.936] ukiOpenByBusid: ukiGetBusid reports PCI:1:0:0
    [ 25.936] (II) fglrx(0): [uki] DRM interface version 1.0
    [ 25.936] (II) fglrx(0): [uki] created "fglrx" driver at busid "PCI:1:0:0"
    [ 25.936] (II) fglrx(0): [uki] added 8192 byte SAREA at 0x2000
    [ 25.936] (II) fglrx(0): [uki] mapped SAREA 0x2000 to 0x7f127c149000
    [ 25.936] (II) fglrx(0): [uki] framebuffer handle = 0x3000
    [ 25.936] (II) fglrx(0): [uki] added 1 reserved context for kernel
    [ 25.936] (II) fglrx(0): swlDriScreenInit done
    [ 25.936] (II) fglrx(0): Kernel Module Version Information:
    [ 25.936] (II) fglrx(0): Name: fglrx
    [ 25.936] (II) fglrx(0): Version: 8.83.6
    [ 25.936] (II) fglrx(0): Date: Mar 8 2011
    [ 25.936] (II) fglrx(0): Desc: ATI FireGL DRM kernel module
    [ 25.936] (II) fglrx(0): Kernel Module version matches driver.
    [ 25.936] (II) fglrx(0): Kernel Module Build Time Information:
    [ 25.936] (II) fglrx(0): Build-Kernel UTS_RELEASE: 2.6.37.1-1.2-desktop
    [ 25.936] (II) fglrx(0): Build-Kernel MODVERSIONS: no
    [ 25.936] (II) fglrx(0): Build-Kernel __SMP__: yes
    [ 25.936] (II) fglrx(0): Build-Kernel PAGE_SIZE: 0x1000
    [ 25.936] (II) fglrx(0): [uki] register handle = 0x00004000
    ...

  4. #4
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    27,108
    Blog Entries
    40

    Default Re: ATI Driver Problem - Can boot but X windows crashes when i open any application

    You should also confirm that your installation CD/DVD is good.

    To do that 1st check the md5sum of the downloaded CD/DVD .iso file against the md5sum posted on the openSUSE web site. Are they the same ? If not the same, that is a problem.

    2nd, when burning the CD/DVD, confirm you burned the CD/DVD at the slowest speed your burner allows (the slowest ! ) to a +R or -R (and not to an RW) to a high quality media CD/DVD (and not to some bargain basement special).

    3rd, when you run the media check on the installation CD/DVD, does it pass ?

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •