Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 28

Thread: resolution bugs

  1. #1

    Default resolution bugs

    Hello,

    I've a little problem when i start my new openSUSE 11.4. (I use linux first time.)
    When i booted the system, every icon and thing in the desktop is bugged and flashing. Above all these things are unusable, because if i pull the cursor over the "startmenu" or everything else, it starts flashing and i can' use it.
    I thought that the problem is with the resolution 1600x1200, and my monitor's maximum res. is 1024x768. I tried to change it but it was useless.
    Every time i changed the res to 1024x768, for a moment, or two everything was in the good position, but a sec. later the ~60% of the screen turned black and i can only see something in the remaining ~40%. Other resolutions were even worse, like 800x600 or smaller, and a lots of other res. the whole screen was black.
    And every restart the configuration lost.
    What can i do?

    System:
    Intel Celeron 2.6ghz x2
    other os: windows xp 32bit
    1gb ddr2 ram
    intel extreme graphics 2 vga
    , so it's not the latest pc.

    Sorry for my bad english...

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    UK
    Posts
    5,500

    Default Re: resolution bugs

    Use the following boot option:
    Code:
    nomodeset
    That should change the graphics driver from "intel" to "fbdev", an inferior driver but you should get only 1024x768. Hopefully that will give you a system you can work with.

    Post back with the result, and then we can tell you how to configure permanently for that resolution but using the "intel" driver.

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    24,723

    Default Re: resolution bugs

    The desktop is not reached after boot, but later, after a login (that logiin can be automatic). And when a user loged in, his desktop is of a certain type. This can be KDE, Gnome, many others. Would be nice when you told us which desktop environment this user (you?) uses.
    Henk van Velden

  4. #4

    Default Re: resolution bugs

    I'm using KDE plasma and i said that i'm using linux first time, so where can i set the boot mod to 'nomodeset'?

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,719
    Blog Entries
    20

    Default Re: resolution bugs

    When you boot, at the boot screen, do like this shows

    File:Nomodeset-example.jpg - openSUSE
    Leap 15_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  6. #6

    Default Re: resolution bugs

    So, i tried typing the 'nomodeset' after the 'vga=0x314' or something that was there, but the resolution was the same 1600x1200 in addition that 'nomodeset' disabled the resize of the screen. Fortunately the user interface worked fine.
    Second try: I restarted the system and at the boot menu i overright the 'vga=.....' with nomodeset, after that the system booted the same res. but i was able to resize it and now the screens 60% wasn't black.
    Now, there are an another problem: the 1024*768 and all other res. except 1600*1200 are deformed...
    What can i do to solve these problems?
    Thanks in advance for the help.

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    UK
    Posts
    5,500

    Default Re: resolution bugs

    Quote Originally Posted by szpeter96 View Post
    So, i tried typing the 'nomodeset' after the 'vga=0x314' or something that was there, but the resolution was the same 1600x1200 in addition that 'nomodeset' disabled the resize of the screen. Fortunately the user interface worked fine.
    With nomodeset, the boot will proceed as before (1600x1200) but without the kernel doing mode setting. When X system loads the "fbdev" driver, then the resolution should change to 1024x768 (maybe deformed). Assuming you don't change anything further, after the login stage you should arrive at a working desktop displayed at a resolution of 1024x768. Does that happen as I describe it?

    Please confirm that is the case.

  8. #8

    Default Re: resolution bugs

    After the login with nomodeset, after all i configured the res. to 1280*1024 and i positioned it to the right place with the monitor's buttons. Than i saved it and sat it to default... everything was good. shutdown-->login with default kde plasma and the 1600*1200 was there-->shutdown-->boot with nomodeset and the problem is the same.
    I'am totally beginner t linux, so i know nothing, what wrong i did.

    NEWS: Nows, if i login and only login with nomodeset, everything is good.
    Thanks everybody for the help!!!
    A last little question: how can i set, that the default login will be good too?


    'A new Linux user...'

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    UK
    Posts
    5,500

    Default Re: resolution bugs

    Quote Originally Posted by szpeter96 View Post
    NEWS: Nows, if i login and only login with nomodeset, everything is good.
    Thanks everybody for the help!!!
    A last little question: how can i set, that the default login will be good too?
    That's good news. The answer to your "little question" could involve you in editing some configuration file(s). Are you familiar with doing that, using a graphical editor (e.g. kwrite) on the KDE desktop? Also:
    intel extreme graphics 2 vga
    , so it's not the latest pc.
    Can you tell us if that integrated graphics chip is on an Intel 852 or 855 chipset?

  10. #10

    Default Re: resolution bugs

    Where can i find that what's the type of my video card? I searched it ecerywhere, like Windows and Linux device manager, the motherboard and the bios menu.
    I only found something like that: 775i65g ; intel 82810 ; 82865 ; 82848...
    So, i really need some help about that too...

Page 1 of 3 123 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •