Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16

Thread: OpenSUSE 11.4 refuses to recognize EPSON Stylus Color 600 printer

  1. #1
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Saarland in Germany
    Posts
    25

    Default OpenSUSE 11.4 refuses to recognize EPSON Stylus Color 600 printer

    Hi!

    In 11.3 I used an Epson Stylus Color 600 which worked well enough.

    Now I'm quite disappointed that this so called 'best version ever' (11.4) refuses to recognize this printer.

    The modules parport, parport_pc, and lp are all loaded. My printer is on and connected, but OpenSuse claims that there is nothing.

    Has anyone else got the same or a similar problem?

  2. #2
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Sauerland
    Posts
    6,724

    Default Re: OpenSUSE 11.4 refuses to recognize EPSON Stylus Color 600 printer

    cups and gutenprint are installed?
    Code:
    zypper se -si cups gutenprint

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,703
    Blog Entries
    1

    Default Re: OpenSUSE 11.4 refuses to recognize EPSON Stylus Color 600 printer

    I'm assuming you didn't manage to get your printer configured. Try configuring your (attached) printer with the CUPS interface. From a browser pointing at

    http://localhost:631/admin

    Add Printer (enter root credentials when prompted) > LPT #1 > give printer a name > choose Epson make, then your model's gutenprint driver > 'Add Printer' when done. Try a test print (from the 'Printers' section, under 'Maintenance'). All good?

  4. #4

    Default Re: OpenSUSE 11.4 refuses to recognize EPSON Stylus Color 600 printer

    Epson drivers for linux are made by a company called avasys and I've found I have to use a driver from their site to get my epson printer working, different model to yours so I can't tell you the exact one you need, have a look on their site: Download | AVASYS CORPORATION

  5. #5
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Saarland in Germany
    Posts
    25

    Default Re: OpenSUSE 11.4 refuses to recognize EPSON Stylus Color 600 printer

    1. Cups and gutenprint are installed.
    Code:
    zypper se -si cups gutenprint
    returns:
    Code:
    S | Name               | Typ   | Version     | Arch | Repository       
    --+--------------------+-------+-------------+------+------------------
    i | cups               | Paket | 1.4.6-6.1   | i586 | openSUSE-11.4-Oss
    i | cups-client        | Paket | 1.4.6-6.1   | i586 | openSUSE-11.4-Oss
    i | cups-libs          | Paket | 1.4.6-6.1   | i586 | openSUSE-11.4-Oss
    i | gutenprint         | Paket | 5.2.6-5.1   | i586 | openSUSE-11.4-Oss
    i | libgnomecups       | Paket | 0.2.3-122.1 | i586 | openSUSE-11.4-Oss
    i | python-cups        | Paket | 1.9.52-4.1  | i586 | openSUSE-11.4-Oss
    i | python-cupshelpers | Paket | 1.2.5-4.1   | i586 | openSUSE-11.4-Oss
    2.
    I'm assuming you didn't manage to get your printer configured.
    You're right! I've already tried to configure it the way you described it but I failed after "Add printer": There is no entry like "LPT #1". I don't expect this to be a hardware problem since this entry appeared in version 11.3. Do I have to install some "lpt" package or something?

    3. I've checked their page and they offer drivers for almost any EPSON thing but for my printer (Stylus Color 600). Does anyone know if another driver for a similar (sounding) model (like Stylus Color 580) would work as well?

    Thanks for your help so far!

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,703
    Blog Entries
    1

    Default Re: OpenSUSE 11.4 refuses to recognize EPSON Stylus Color 600 printer

    There is no entry like "LPT #1". I don't expect this to be a hardware problem since this entry appeared in version 11.3. Do I have to install some "lpt" package or something?
    Your on the right track. If 'LPT #1' (or similar) is missing, then this indicates no parallel port driver loaded. I can simulate this with 'modprobe -r lp'. So, check that the lp module is loaded again. For reference, I have

    Code:
     # lsmod |grep lp
    lp                      8082  0                                                  
    parport                34052  3 lp,ppdev,parport_pc
    If you can confirm that lp is loaded, the next step is to confirm that /dev/lp* exists

    Code:
    # ls -l /dev/lp*
    crw-rw---- 1 root lp 6, 0 2011-03-26 09:18 /dev/lp0
    If you get that far, the CUPS 'Add Printer' should show 'LPT #1' as a local printer backend option.

    Now, you may find you need to make lp load at boot via YaST > System > /etc/sysconfig Editor (but we can expand on that later if necessary).
    Last edited by deano_ferrari; 25-Mar-2011 at 13:27.

  7. #7
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Saarland in Germany
    Posts
    25

    Default Re: OpenSUSE 11.4 refuses to recognize EPSON Stylus Color 600 printer

    OK.

    First I tried
    Code:
    modprobe -r lp
    which forced me to reboot because I didn't know how to reverse that command.

    After reboot I got:
    Code:
    # ls -l /dev/lp*
    crw-rw---- 1 root lp 6, 0 26. Mr 10:09 /dev/lp0
    # lsmod |grep lp
    lp                      7917  0 
    parport                33974  3 lp,ppdev,parport_pc
    So actually everything's fine. But the fun begins now: I opened CUPS and it really showed the LPT#1 option. Then I realized that I had forgotten to connect the printer. After having done that I tried CUPS again and now the LPT#1 option has disappeared!!

    Why the hell can't that OS just work as well as it did in the version before?!

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,703
    Blog Entries
    1

    Default Re: OpenSUSE 11.4 refuses to recognize EPSON Stylus Color 600 printer

    To load the lp module (with verbose output)

    Code:
    modprobe -v lp
    Type 'man modprobe' for more options.

    I opened CUPS and it really showed the LPT#1 option. Then I realized that I had forgotten to connect the printer. After having done that I tried CUPS again and now the LPT#1 option has disappeared!!
    Not sure why it disappeared, but anyway with the printer plugged in and lp module loaded, (check with the lsmod command and load it manually if necessary), you should be able to configure CUPS to use your printer.

    To automate the lp module loading at boot, follow the advice in this post. (Just the line concerning the lp module).

  9. #9
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Saarland in Germany
    Posts
    25

    Default Re: OpenSUSE 11.4 refuses to recognize EPSON Stylus Color 600 printer

    Not sure why it disappeared, but anyway with the printer plugged in and lp module loaded, (check with the lsmod command and load it manually if necessary), you should be able to configure CUPS to use your printer.
    No I don't think so: Printer is plugged in and lp is loaded. But without the LPT#1 entry I can't do anything in CUPS. How should I be able to configure the printer?

  10. #10
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,703
    Blog Entries
    1

    Default Re: OpenSUSE 11.4 refuses to recognize EPSON Stylus Color 600 printer

    I'm not running 11.4, and I don't have an parallel port, although I do have the lp driver loaded. I don't understand why LPT #1 is not present now. Does it only disappear when your printer is connected?

    Try restarting CUPS:

    Code:
    rccups restart
    You may also need to remove any existing printer config (rm -f /etc/cups/printers.conf), before proceeding.

    Not sure what else to suggest here.

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •