Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: 11.4 KDE has a few small problems

  1. #1

    Default 11.4 KDE has a few small problems

    Hello all,

    I've got openSUSE 11.4 64-bit installed on my workstation comprised of the following parts:

    MSI 870A-G54
    AMD 1055T 6-core
    4GB ram
    Intel SSD 40GB
    Nvidia Quadro 600

    Performance is good, almost everything works perfectly except it can't seem to shut down.

    It starts to shut down, but it gets to the screen with the white loading bar under the suse logo, and it only gets about 5% in, and it just stops and I have to force a power down with the power button.

    I can boot/restart just fine, but I guess there's something wrong with the shutdown script. I googled around to try to see how to do a verbose shutdown but I haven't had any luck finding it for 11.4.

    Also, Tuxracer won't open anymore (which i'd used to verify that opengl was working on my video card..and also to collect fish at high speeds). I've tried removing it and reinstalling it but no luck, and it just worked the other day.

    I'm also not sure if the latest nvidia driver from the nvidia repository is specifically a quadro driver or if it's a unified driver - I just don't want the system to think I'm using a GeForce if I paid for a Quadro. Is there any easy way to get the system to report what video card it's using?

    Thanks for your help in advance.

  2. #2
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    15,667
    Blog Entries
    3

    Default Re: 11.4 KDE has a few small problems

    With one of my computers, shutdown works fine but reboot always hangs.

    In your case, when you next reboot, do a failsafe boot. Then, from the console, login as root. See if you can shutdown with "shutdown -h now".

    If that works, then your suspicion of the video might be correct. If that doesn't work, then it is more likely to be an acpi problem or a BIOS problem, or an incompatibility with the kernel and something in your hardware/BIOS.
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5.18.6;

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,857
    Blog Entries
    20

    Default Re: 11.4 KDE has a few small problems

    The driver for your device seems to be the same as this guide will give
    nVidia Driver via Repo in 11.3 & 11.4 - Guide

    Hit Esc. once you select shutdown and you should see verbose
    Tumbleweed_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  4. #4

    Default Re: 11.4 KDE has a few small problems

    I tried booting with failsafe, and then from terminal I did "shutdown -h now"

    the line it halts on is:

    /etc/init.d/rc: line 339: 6524 Killed $link start

    then after a few minutes it says:

    Master Resource Control: runlevel 0 has been reached

    I can't make heads or tails of either of those, it seems like the system should be off shortly after it hits run level 0.

    Any ideas? I'm gounna tinker with my bios settings.

  5. #5

    Default Re: 11.4 KDE has a few small problems

    weird...I can't edit my last post, sorry for the double post.

    I think I got the issue sorted out by disabling IOAPIC in the bios. I wonder why that fixed the shutdown issue?

  6. #6
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    15,667
    Blog Entries
    3

    Default Re: 11.4 KDE has a few small problems

    I'm glad you got it sorted out.
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5.18.6;

  7. #7

    Default Re: 11.4 KDE has a few small problems

    Keep in mind, Tux racer continues to NOT work, and I'm deeply distraught over the issue.
    Any information concerning this issue would be greatly appreciated.

    Also, why did my fix work? I am not understanding.

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,857
    Blog Entries
    20

    Default Re: 11.4 KDE has a few small problems

    With APIC off it may just be that it's taking some problematic hardware out of the picture during boot and shutdown
    Tumbleweed_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Wales, MA
    Posts
    486

    Default Re: 11.4 KDE has a few small problems

    Quote Originally Posted by VolumetricSteve View Post
    I tried booting with failsafe, and then from terminal I did "shutdown -h now"

    the line it halts on is:

    /etc/init.d/rc: line 339: 6524 Killed $link start

    then after a few minutes it says:

    Master Resource Control: runlevel 0 has been reached

    I can't make heads or tails of either of those, it seems like the system should be off shortly after it hits run level 0.

    Any ideas? I'm gounna tinker with my bios settings.
    I am having the same problem, but not on an intel machine. Mine is an AMD thuban 6 core processor, everything functioned perfectly on 11.3 however now with 11.4 I am getting the same hang on shutdown as you. Nothing I have done will allow it to shut down from the GUI. I can force a shutdown as root with shutdown now -h -p.

    It isn't a show stopper for me as my machine runs 24/7, but it is annoying enough that I have been googling for days. I have yet to come up with a solution and this thread is the first I have seen where someone is having the same problem.

  10. #10
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Oldham, U.K.
    Posts
    3

    Default Re: 11.4 KDE has a few small problems

    I have the Gnome desktop.
    I had the shutdown problem on my AMD 6 core box since 11.4 release day, also about 50% of the time a new start would require a reboot as clicking on a desktop icon would do nothing, tried reinstalling a few times but it didn't help then yesterday I did a new install and now everything is working perfect.
    Been using the proprietary nVidia driver installed the hard way all along by the way.
    I am convinced that the install yesterday downloaded some fix.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •