Results 1 to 9 of 9

Thread: Plasma Crashes in new 11.3 install

  1. #1

    Angry Plasma Crashes in new 11.3 install

    I just installed OpenSUSE 11.3 last night and so far today I have had TWO Plasma crashes which leave the taskbar in a black color with stripes.

    After the first one I located a post on the Web that said to do the following:

    logout
    Do CTRL-ALT-F1 (this does not work on my system at all, why?)
    login
    rm ~/.kde4/share/config/plasma*
    CTRL-D to logout
    CTRL-ALT-F7
    Login

    I did that and it did not fix the problem. I messed around with the desktop settings and somehow got the task bar back to gray.

    Now during a copy of a large number of files from one disk to another with Dolphin, it crashed AGAIN.

    So far 11.3 is proving a massive disappointment compared to the 11.0 I had on up to last night. Things are more complicated and clearly not as stable as KDE 3.5.x.

    And I'm switching back to Konqueror as the default file manage because Dolphin appears to be unstable at doing a simple task like copying files without freezing.

    I also hate the task notifier which during a copy pops up and covers my NoScript bar in Firefox.

    Anyone have any solutions for this mess, or do I have to switch to another distro? I really don't want to do that, but so far OpenSUSE 11.3 is a massive problem.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,729
    Blog Entries
    20

    Default Re: Plasma Crashes in new 11.3 install

    Can you tell us about your graphics card.
    Also please post result of:
    Code:
    zypper lr -d
    Code:
    /sbin/lspci -nnk
    You can post it here, select keep forever: SUSE Paste
    Then give us the link
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  3. #3

    Default Re: Plasma Crashes in new 11.3 install

    Here's the link: SUSE Paste

    My graphics card is an ASUS NVidia GeForce 9800GT with 512MB of VRAM. However, yesterday when these crashes occurred, I hadn't installed the latest NVidia drivers. I did that yesterday evening and today the system seems more stable. At least I've had no further Plasma crashes today, knock on wood.

    Yet another problem has surfaced. I am moving a lot of files - gigabytes worth - from one partition to another to rearrange my file layout. Twice now, once in Dolphin and once in Konqueror, the file copying has simply stopped in the middle with no error message or anything. It just stops. Not to mention that file copying has been excruciatingly slow compared to openSUSE 11.0. This last time I was copying about 65GB of documents and that copy had been going on since when I went to sleep around 6AM this morning all the way up to now at 11PM this evening. That is simply ridiculous. I was able to backup that directory to an external USB drive under 11.0 MUCH quicker than 17 hours!

    The machine is an AMD M3N78 motherboard quad-core with 4GB of RAM, so it's not a performance slog.

    And finally I made the mistake of installing Firefox 3.6.12 from the openSUSE repository rather than Mozilla. It turns out that a right-click "save page as" does not work in that version of Firefox! When I first experienced this, I did a Google and found a lot of other people have that problem as well. I can get by with using CTRL-S (which does work), but I may have to uninstall Firefox and get the vanilla Mozilla version (which is also up to 3.6.13.)

    I also have the perception that 11.3 is seriously slower than 11.0 in terms of desktop responsiveness. At first I did not have the desktop special effects turned on. When I turned it on, the task bar turned transparent, thus fixing the aftereffects of the plasma crash. But I've turned the effects off again because I think they were contributing to the slowness of the system.

    All in all, this has not been a good experience so far. I'd downgrade back to 11.0 but that is no longer supported, so that isn't an option.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,729
    Blog Entries
    20

    Default Re: Plasma Crashes in new 11.3 install

    The lspci info I asked for is not there.
    But it's perhaps not that important.

    File copy and paste works for me. Mostly I work only with ext4 but some ntfs
    What are you using - doing?

    You didn't follow this multi-media guide did you
    Multi-media and Restricted Format Installation Guide
    Notice the comment about the VideoLan repo
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,729
    Blog Entries
    20

    Default Re: Plasma Crashes in new 11.3 install

    Come to look at that paste again
    Can you now post your repo info here in code tags please
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  6. #6

    Default Re: Plasma Crashes in new 11.3 install

    May have run the lspci with wrong options, here it is with correct options:

    00:00.0 RAM memory [0500]: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] Memory Controller [10de:0754] (rev a2)
    Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82e2]
    00:01.0 ISA bridge [0601]: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] LPC Bridge [10de:075c] (rev a2)
    Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82e2]
    00:01.1 SMBus [0c05]: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] SMBus [10de:0752] (rev a1)
    Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82e2]
    Kernel driver in use: nForce2_smbus
    00:01.2 RAM memory [0500]: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] Memory Controller [10de:0751] (rev a1)
    Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82e2]
    00:01.3 Co-processor [0b40]: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] Co-Processor [10de:0753] (rev a2)
    Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82e2]
    00:01.4 RAM memory [0500]: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] Memory Controller [10de:0568] (rev a1)
    Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82e2]
    00:02.0 USB Controller [0c03]: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] OHCI USB 1.1 Controller [10de:077b] (rev a1)
    Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82e2]
    Kernel driver in use: ohci_hcd
    00:02.1 USB Controller [0c03]: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] EHCI USB 2.0 Controller [10de:077c] (rev a1)
    Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82e2]
    Kernel driver in use: ehci_hcd
    00:04.0 USB Controller [0c03]: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] OHCI USB 1.1 Controller [10de:077d] (rev a1)
    Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82e2]
    Kernel driver in use: ohci_hcd
    00:04.1 USB Controller [0c03]: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] EHCI USB 2.0 Controller [10de:077e] (rev a1)
    Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82e2]
    Kernel driver in use: ehci_hcd
    00:06.0 IDE interface [0101]: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] IDE [10de:0759] (rev a1)
    Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82e2]
    Kernel driver in use: pata_amd
    00:07.0 Audio device [0403]: nVidia Corporation MCP72XE/MCP72P/MCP78U/MCP78S High Definition Audio [10de:0774] (rev a1)
    Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. M3N72-D [1043:82fe]
    Kernel driver in use: HDA Intel
    00:08.0 PCI bridge [0604]: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Bridge [10de:075a] (rev a1)
    00:09.0 IDE interface [0101]: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] SATA Controller (non-AHCI mode) [10de:0ad0] (rev a2)
    Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82e2]
    Kernel driver in use: ahci
    00:0a.0 Ethernet controller [0200]: nVidia Corporation MCP77 Ethernet [10de:0760] (rev a2)
    Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82e2]
    Kernel driver in use: forcedeth
    00:10.0 PCI bridge [0604]: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Express Bridge [10de:0778] (rev a1)
    Kernel driver in use: pcieport
    00:12.0 PCI bridge [0604]: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Express Bridge [10de:075b] (rev a1)
    Kernel driver in use: pcieport
    00:13.0 PCI bridge [0604]: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Bridge [10de:077a] (rev a1)
    Kernel driver in use: pcieport
    00:14.0 PCI bridge [0604]: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Bridge [10de:077a] (rev a1)
    Kernel driver in use: pcieport
    00:18.0 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor HyperTransport Configuration [1022:1200]
    00:18.1 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor Address Map [1022:1201]
    00:18.2 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor DRAM Controller [1022:1202]
    00:18.3 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor Miscellaneous Control [1022:1203]
    00:18.4 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor Link Control [1022:1204]
    01:0a.0 FireWire (IEEE 1394) [0c00]: Agere Systems FW322/323 [11c1:5811] (rev 70)
    Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. IEEE 1394a Firewire Controller [1043:8294]
    Kernel driver in use: ohci1394
    02:00.0 VGA compatible controller [0300]: nVidia Corporation G92 [GeForce 9800 GT] [10de:0614] (rev a2)
    Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:829d]
    Kernel driver in use: nvidia


    Repo info:

    # | Alias | Name | Enabled | Refresh | Priority | Type | URI | Service
    ---+-------------------------------------+----------------------------------------+---------+---------+----------+--------+---------------------------------------------------------------------------------+--------
    1 | NVIDIA Repository | NVIDIA Repository | Yes | Yes | 99 | rpm-md | http://download.nvidia.com/opensuse/11.3/ |
    2 | Updates for openSUSE 11.3 11.3-1.82 | Updates for openSUSE 11.3 11.3-1.82 | Yes | Yes | 99 | rpm-md | Index of /update/11.3 |
    3 | download.opensuse.org-Extra | openSUSE BuildService - KDE:Extra | Yes | Yes | 99 | rpm-md | Index of /repositories/KDE:/Extra/openSUSE_11.3 |
    4 | download.opensuse.org-STABLE | openSUSE BuildService - OpenOffice.org | Yes | Yes | 99 | rpm-md | Index of /repositories/OpenOffice.org:/STABLE/openSUSE_11.3 |
    5 | download.opensuse.org-mozilla | openSUSE BuildService - Mozilla | Yes | Yes | 99 | rpm-md | Index of /repositories/mozilla/openSUSE_11.3 |
    6 | download.opensuse.org-standard | Main Repository (Contrib) | Yes | Yes | 99 | rpm-md | Index of /repositories/openSUSE:/11.3:/Contrib/standard |
    7 | download.videolan.org-SuSE | VideoLan Repository | Yes | Yes | 99 | rpm-md | Index of /pub/videolan/vlc/SuSE/11.3/ |
    8 | ftp.uni-erlangen.de-suse | Packman Repository | Yes | Yes | 99 | rpm-md | Index of /pub/mirrors/packman/suse/11.3/ |
    9 | openSUSE-11.3 11.3-1.82 | openSUSE-11.3 11.3-1.82 | Yes | No | 99 | yast2 | cd:///?devices=/dev/sr0 |
    10 | repo-debug | openSUSE-11.3-Debug | No | Yes | 99 | NONE | Index of /debug/distribution/11.3/repo/oss |
    11 | repo-non-oss | openSUSE-11.3-Non-Oss | Yes | Yes | 99 | yast2 | Index of /distribution/11.3/repo/non-oss |
    12 | repo-oss | openSUSE-11.3-Oss | Yes | Yes | 99 | yast2 | Index of /distribution/11.3/repo/oss |
    13 | repo-source | openSUSE-11.3-Source | No | Yes | 99 | NONE | Index of /source/distribution/11.3/repo/oss |


    And I didn't use the multimedia quide. Should I change the Packman repo above, it appears to be the German one. I do have the VLC one, why does it need to be removed? The guide doesn't say.

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,729
    Blog Entries
    20

    Default Re: Plasma Crashes in new 11.3 install

    VLC repo packages confict generally.
    Only one package from there : libdvdcss
    Then remove that repo and do this
    http://dl.dropbox.com/u/10573557/Swi...man-switch.png

    The URL of Packman doesn't really matter
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  8. #8

    Default Re: Plasma Crashes in new 11.3 install

    OK, I did that. Now what did I do? Switch the repo TO Packman or FROM Packman? Because it shows cancel switching, so does that mean I no longer get versions from Packman?

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,729
    Blog Entries
    20

    Default Re: Plasma Crashes in new 11.3 install

    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •