Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 24

Thread: No audio from certain apps, gstreamer problem??

  1. #1

    Default No audio from certain apps, gstreamer problem??

    I mainly use KDE apps only, but a problem in Amarok is forcing me to look elsewhere. I'm not sure how long this issue has existed but I'm unable to play any sound from certain applications.

    So far Rhythmbox, Exaile, Guayadeque, Firefox and Songbird don't produce any sound. Amarok, Juk, SMPlayer and VLC are fine. As the apps with problems are mainly Gnome/GTK apps, I'm suspecting a gstreamer problem.

    My desktop is 11.3 x64 with KDE 4.6 beta 1. I've tried all three phonon backends, although Xine is the only one that works with Amarok. Pulse wasn't installed, I tried installing it but it didn't even detect my SPDIF output, so no audio whatsoever. Hardware is ATI HD4200 onboard sound card through the SPDIF output. Gstreamer is installed.

    Does anyone have any suggestions, where to start the troubleshooting. Is there any gstreamer config?

  2. #2

    Default Re: No audio from certain apps, gstreamer problem??

    OK, I'll give it one bump, and then it's a reinstall

  3. #3
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Montreal, Québec
    Posts
    833

    Default Re : Re: No audio from certain apps, gstreamer problem??

    Hi,

    Use the script of jdmcdaniel3 to check what is missing. The post #40 is the latest version : MMCHECK - Check Your Multimedia in 10 Steps - Script File, as proposed by RedDwarf

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Syros, Greece
    Posts
    214

    Default Απ: Re : Re: No audio from certain apps, gstreamer problem??

    Check the PCM channel on your mixer settings.

  5. #5
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    26,856
    Blog Entries
    39

    Default Re: No audio from certain apps, gstreamer problem??

    Quote Originally Posted by inheritthewind View Post
    I mainly use KDE apps only, but a problem in Amarok is forcing me to look elsewhere. I'm not sure how long this issue has existed but I'm unable to play any sound from certain applications.

    ... Firefox and ... don't produce any sound. Amarok ... and ... are fine.
    Firefox and Amarok typically use the same backend, which is usually xine.

    If Amarok has the xine backend selected, and if in KDE under KMENU > Configure Desktop > Multimedia > Backend you also have the xine backend selected, then likely your problem with firefox is
    • PCM volume dynamically set it set to 0 and you need to move it up (as noted by elski to test)
    • You are trying to play sound from more than one application at a time, and some other application than firefox was running 1st and it seized the audio device and refused to share it (in which case you need to either configure the ALSA API for each of the multiple applications to use the ALSA API and share audio (works only if your hardware allows this) or use/configure pulse audio to share audio (I can't help there) or simply close the offending multimedia application
    • Your order of sound devices in KMENU > Configure Desktop > Multimedia does not match the order of sound devices in YaST > Hardware > Sound, nor match the order of sound devices one can read from running the diagnostic script "/usr/sbin/alsa-info.sh".


    Unless you have good reason to believe you completely messed up your audio configuration/openSUSE configuration, IMHO a re-install will not solve anything.

  6. #6

    Default Re: No audio from certain apps, gstreamer problem??

    Thanks for all the replies.

    What a fantastic idea for a script MMCHECK is! Every distro should have one.
    Apart from anything else it'll bring down the time it takes to configure new installs.

    OK, I went through all the steps:

    Had lots of apps using the VideoLan repo, removed most of them. Apart from libdvdcss, I couldn't find any alternative repos for: libmpeg2convert0, libupnp4 and phonon-vlc, so I've kept them.
    K3B is installed from KDE:Build, not packman and totem is missing. Apart from that, everything is OK.

    Phonon backend is set to xine, and the playback device is set to SB [HDA ATI SB] VT1708S Digital SPDIF.
    I do occaisionally get messages about failing over audio devices, but I think that has to do with me connecting to the PC over NX.

    Restarted the PC and tried playing a track from Rythmbox on the console, immediately after booting up. No audio.
    That was before any other audio app was opened, or remote sessions were started.

    Amarok still works, test sounds in KDE System Settings still work, and other apps. Nothing from Rythmbox or Songbird.
    I checked the PCM levels using alsamixer from the terminal - everything seems fine.

    Is it possible that gstreamer cannot use the SPDIF output? The pulse audio problem had me wondering. I think I had the same issue in a variant of mplayer - the sound card was detected, but only the HDMI and Analog output.

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,857
    Blog Entries
    20

    Default Re: No audio from certain apps, gstreamer problem??

    Couple of points. If you have apps installed from VideoLan and they are not in Packman - consider this: If you had followed the multi-media guide those apps would never have been installed, so remove them.
    Also: You say you are using kde development, OK - But it requires considerable experience to do this with good result and without issue, no, actually let me re-phrase that: You will almost certainly have issues.

    If you handed that machine to me, guess what I would do. Re-install it, but not to kde beta.
    Tumbleweed_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  8. #8

    Default Re: No audio from certain apps, gstreamer problem??

    Quote Originally Posted by caf4926 View Post
    Couple of points. If you have apps installed from VideoLan and they are not in Packman - consider this: If you had followed the multi-media guide those apps would never have been installed, so remove them.
    Fair point, I'll remove them. Phonon-VLC didn't work for me anyway.

    Quote Originally Posted by caf4926 View Post
    Also: You say you are using kde development, OK - But it requires considerable experience to do this with good result and without issue, no, actually let me re-phrase that: You will almost certainly have issues.

    If you handed that machine to me, guess what I would do. Re-install it, but not to kde beta.
    I accept that issues are likely by installing unreleased/testing software (though not many by the beta stages).
    But I'm not experiencing any problems with the KDE apps. Quite the reverse, it's the Gnome/GTK apps from the stable repos that aren't working.

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,857
    Blog Entries
    20

    Default Re: No audio from certain apps, gstreamer problem??

    But you use KDE and have your login manager etc as kde:
    looks like this: http://dl.dropbox.com/u/10573557/Ses...sole.login.png

    Do you have gnome installed or just some of it's apps?
    Tumbleweed_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  10. #10

    Default Re: No audio from certain apps, gstreamer problem??

    Sorry, I might have caused some confusion in one of my posts above.

    My PC is basically an HTPC, connected to a home cinema amp via DVI + SPDIF.
    It's been running various linux distros for a few years, opensuse since 11.3.
    KDE4.6 since the recent beta release.

    I connect to it day to day over NX from my netbook, but for the purposes of this testing (and to rule out NX, which brings with it it's own multimedia issues), I've been using the main PC - ie using the console. I didn't mean to give the impression of a console login.

    I don't install Gnome, and I tend not to use GTK apps. I do try, but for my own personal tastes GTK just looks like a toolkit designed my Mothercare.

    So I could understand issues being introduced with phonon or amarok, but not rhythmbox and songbird.

Page 1 of 3 123 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •