Results 1 to 9 of 9

Thread: sendmail not working! Get permission error: can not chdir(/var/spool/mqueue-client/)

  1. #1

    Default sendmail not working! Get permission error: can not chdir(/var/spool/mqueue-client/)

    WARNING: RunAsUser for MSP ignored, check group ids (egid=1001, want=124)
    can not chdir(/var/spool/mqueue-client/): Permission denied
    Program mode requires special privileges, e.g., root or TrustedUser.
    How do I fix this?

  2. #2

    Default Re: sendmail not working! Get permission error: can not chdir(/var/spool/mqueue-client/)

    This happens even if I run sendmail with sudo!!

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    San Diego, Ca, USA
    Posts
    10,812
    Blog Entries
    1

    Default Re: sendmail not working! Get permission error: can not chdir(/var/spool/mqueue-client/)

    sudo may not be sufficient, have you actually tried "su root" before invoking Sendmail?

    HTH,
    Tony

  4. #4

    Default Re: sendmail not working! Get permission error: can not chdir(/var/spool/mqueue-client/)

    Quote Originally Posted by tsu2 View Post
    sudo may not be sufficient, have you actually tried "su root" before invoking Sendmail?

    HTH,
    Tony
    Still does not work.

  5. #5

    Default Re: sendmail not working! Get permission error: can not chdir(/var/spool/mqueue-client/)

    OK, doing that it still hangs for over a minute but now it completes without an error, but I still never receive the email.

    Any idea why it hangs for so long?

  6. #6
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Spain
    Posts
    25,547

    Default Re: sendmail not working! Get permission error: can not chdir(/var/spool/mqueue-client/)

    On 2010-11-03 20:06, 6tr6tr wrote:
    >
    > This happens even if I run sendmail with *sudo*!!


    No surprise, as sendmail surely has several components and drops root
    privileges as soon as it can.

    I assume you installed sendmail from the oss repo? Or are you using an
    external source? Supossedly, the sendmail distributed by openSUSE should
    be correct, but very few people must be using it.

    I have forgotten almost all I knew about sendmail, so I can't help you
    much to track the exact issue.

    --
    Cheers / Saludos,

    Carlos E. R.
    (from 11.2 x86_64 "Emerald" at Telcontar)

  7. #7
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Spain
    Posts
    25,547

    Default Re: sendmail not working! Get permission error: can not chdir(/var/spool/mqueue-client/)

    On 2010-11-03 21:06, 6tr6tr wrote:
    >
    > OK, doing that it still hangs for over a minute but now it completes
    > without an error, but I still never receive the email.
    >
    > Any idea why it hangs for so long?


    You have to use "su -" with a dash. The service "rcsendmail" has to be
    "on" (ie, start it via the suse supplied script). Then I assume you are
    attempting to send an email, perhaps using the command line "sendmail" -
    for this you should not need to be root.

    Then to find why the delay, the first step is looking at the mail log.

    --
    Cheers / Saludos,

    Carlos E. R.
    (from 11.2 x86_64 "Emerald" at Telcontar)

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    San Diego, Ca, USA
    Posts
    10,812
    Blog Entries
    1

    Default Re: sendmail not working! Get permission error: can not chdir(/var/spool/mqueue-client/)

    Quote Originally Posted by 6tr6tr View Post
    OK, doing that it still hangs for over a minute but now it completes without an error, but I still never receive the email.

    Any idea why it hangs for so long?
    No sure idea, but recommend you do a reboot before troubleshooting to clear caches and reset available resources.

    Troubleshooting mail issues can be tricky, not only do you have to consider local authentication but also a separate mail authentication layer and maybe network authentication as well... besides stuff like spooled/queued messages... and anti-spam checks... and...

    Tony

  9. #9
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    12,175
    Blog Entries
    3

    Default Re: sendmail not working! Get permission error: can not chdir(/var/spool/mqueue-client/)

    My system uses "/var/spool/clientmqueue". Have you changed that in your sendmail configuration?

    Sendmail permissions:
    -r-xr-sr-x 1 root mail 846708 2010-07-05 12:12 /usr/sbin/sendmail

    clientmqueue permissions:
    drwxrwx--- 2 mail mail 4096 2010-10-31 14:52 /var/spool/clientmqueue

    You probably have a permissions mixup somewhere.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •