Results 1 to 9 of 9

Thread: OpenOffice crash if I view database

  1. #1

    Question OpenOffice crash if I view database

    I have OO.o 3.1.1.4 installed on my SuSE 11.2 system. (It came with it.)
    I've tried connecting to my older OO.o address book database and it seems to have connected (I get no error messages) but when I try to open the database source from within Writer, or any other OO.o tool (either by pressing F4 or going to View > Data Sources) OpenOffice crashes. I can open my database as an .ods or a .dbf or .odb.
    When I open it as an .odb, I end up with some sort of form wizard designer. All looks ok, the table is there (and it looks good!) but then what? If I close that wizard, the table then closes with it.

    I've also used File > Templates > Address Book Source. After using that, if I hit F4, OOo crashes.

    My main problem is that OO.o crashes when I try to view the database source from within a document.

    P.S. I do have Java (Sun's version of Java 1.6.0) installed and OO.o seems to know it's there and is registered.
    Last edited by gymnart; 25-Oct-2010 at 08:46. Reason: more info

  2. #2
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    sri mayapur, west bengal, india
    Posts
    958

    Default Re: OpenOffice crash if I view database

    On Mon, 25 Oct 2010 21:36:02 +0530, gymnart <gymnart@no-mx.forums.opensuse.org> wrote:

    >
    > I have OO.o 3.1.1.4 installed on my SuSE 11.2 system. (It came with it.)
    > I've tried connecting to my older OO.o address book database and it
    > seems to have connected (I get no error messages) but when I try to open
    > the database source from within Writer, or any other OO.o tool (either
    > by pressing F4 or going to View > Data Sources) OpenOffice crashes. I
    > can open my database as an .ods or a .dbf or .odb.
    > When I open it as an .odb, I end up with some sort of form wizard
    > designer. All looks ok, the table is there (and it looks good!) but then
    > what? If I close that wizard, the table then closes with it.
    >
    > I've also used File > Templates > Address Book Source. After using
    > that, if I hit F4, OOo crashes.
    >
    > My main problem is that OO.o crashes when I try to view the database
    > source from within a document.
    >
    > P.S. I do have Java (Sun's version of Java 1.6.0) installed and OO.o
    > seems to know it's there and is registered.



    i've had this problem when i wasn't using sun from java but openjdk, but don't remember reading about it happening for other reasons than that. you'll might find more info at openoffice forums.

    personally i use OO.o 3.2.1, which you could install from these repos: . unstable is also available, but two or three months ago i remember switching back to stable because something (i don't remember anymore what) didn't work.

    --
    phani.

  3. #3
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    sri mayapur, west bengal, india
    Posts
    958

    Default Re: OpenOffice crash if I view database

    On Mon, 25 Oct 2010 22:07:59 +0530, phanisvara <listmail@phanisvara.com> wrote:

    > On Mon, 25 Oct 2010 21:36:02 +0530, gymnart <gymnart@no-mx.forums.opensuse.org> wrote:
    >
    >>
    >> I have OO.o 3.1.1.4 installed on my SuSE 11.2 system. (It came with it.)
    >> I've tried connecting to my older OO.o address book database and it
    >> seems to have connected (I get no error messages) but when I try to open
    >> the database source from within Writer, or any other OO.o tool (either
    >> by pressing F4 or going to View > Data Sources) OpenOffice crashes. I

    > ...
    > personally i use OO.o 3.2.1, which you could install from these repos: . unstable is also available, but two or three months ago i remember switching back to stable because something (i don't remember anymore what) didn't work.


    wait! don't do that. just now i wanted to confirm that opening / viewing data sources actually works here, but it doesn't. i get the same crash as you, as soon as i try to view the available DBs. i started soffice from the command line, and get this error message:
    Code:
    # A fatal error has been detected by the Java Runtime Environment:
    #
    #  SIGFPE (0x8) at pc=0x00007f273d0b03ec, pid=7718, tid=139806680868640
    #
    # JRE version: 6.0_22-b04
    # Java VM: Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (17.1-b03 mixed mode linux-amd64 )
    # Problematic frame:
    # C  [libQtGui.so.4+0x4bd3ec]  _ZNK12QCommonStyle14subControlRectEN6QStyle14ComplexControlEPK19QStyleOptionComplexNS0_10SubControlEPK7QWidget+0x3bc
    #
    # An error report file with more information is saved as:
    # /home/phani/hs_err_pid7718.log
    something to do with java, again. if i don't find better information (which i would share here), i'll go back one or two java updates and see if that solves the problem. i don't use OO.o often, but when, then often with data sources. not good...

    --
    phani.

  4. #4
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    sri mayapur, west bengal, india
    Posts
    958

    Default Re: OpenOffice crash if I view database

    On Mon, 25 Oct 2010 22:16:20 +0530, phanisvara <listmail@phanisvara.com> wrote:

    > something to do with java, again. if i don't find better information (whichi would share here), i'll go back one or two java updates and see if thatsolves the problem. i don't use OO.o often, but when, then often with datasources. not good...


    first i tried to up-, not down-grade java, to ver. 1.7 from opensuse java repos, but that didn't help. next i upgraded openOffice to unstable, with the same crash, in each of my java versions (i installed 1.5 as well). now i'm installing libreOffice (via yast), but am afraid they took this error, or it's seed, with them when forking from OO.o. if that's the case, i'll try straight OO.o versions next...

    --
    phani.

  5. #5
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    sri mayapur, west bengal, india
    Posts
    958

    Default Re: OpenOffice crash if I view database

    On Tue, 26 Oct 2010 00:58:49 +0530, phanisvara <listmail@phanisvara.com> wrote:

    > On Mon, 25 Oct 2010 22:16:20 +0530, phanisvara <listmail@phanisvara.com> wrote:
    >
    >> something to do with java, again. if i don't find better information (whichi would share here), i'll go back one or two java updates and see if thatsolves the problem. i don't use OO.o often, but when, then often with datasources. not good...

    >
    > first i tried to up-, not down-grade java, to ver. 1.7 from opensuse java repos, but that didn't help. next i upgraded openOffice to unstable, with the same crash, in each of my java versions (i installed 1.5 as well). now i'm installing libreOffice (via yast), but am afraid they took this error, or it's seed, with them when forking from OO.o. if that's the case, i'll try straight OO.o versions next...
    >


    strange things happening: after replacing all openOffice packages with those from the libreOffice repository, the same thing happened; as soon as i tried to "view data sources," the app. crashed. i thought perhaps this is also connected to the multitude of problems the new nvidia driver causes these days, so i edited my xorg.conf to not load nvidia but the nuevau driver instead, and started the awesome windows manager instead of KDE. (when KDE starts with nuevo, it's usually in a much too low default resolution, which messes around with my configured desktops.)

    i found that libreOffice, under awesome and without nvidia driver, runs fine: no crashes when viewing data sources. i could include table contents from the data source in text and spreadsheet documents.

    next i wanted to confirm if the problem is related to KDE or nvidia, so i restarted X after enabling the nvidia driver again in xorg.conf. result: libreOffice was still running, including "view data sources," under awesome _with_ the new nvidia driver active. so it's a problem between KDE 4.5.2 and the stable & unstable openOffice versions from the openSUSE repos at http://download.opensuse.org/reposit...enOffice.org:/, as well as the libreOffice repos at http://download.opensuse.org/repositories/LibreOffice:/ .

    by now i had downloaded the tarball for openOffice.org unstable (rc 3.3) from the OO.o website. i've installed that under KDE 4.5.2, with the nvidia driver active, and this version of OO.o _does work_ for some reason: no crashes when viewing & using data sources. it's quite possible that also the stable version from OO.o works, but i haven't tried this yet.

    at present i'm using OO.o RC 3.3 from OO.o, sun java 1.7 from repositories:/java, KDE 4.5.2, and nvidia 260.19.12 (~.run file), and everything i've tried in the last half hour works fine. tomorrow i'll try if the stable version from OO.o also works, and which version of java is required.


    --
    phani.

  6. #6
    Will Honea NNTP User

    Default Re: OpenOffice crash if I view database

    phanisvara wrote:

    > On Tue, 26 Oct 2010 00:58:49 +0530, phanisvara <listmail@phanisvara.com>
    > wrote:
    >
    >> On Mon, 25 Oct 2010 22:16:20 +0530, phanisvara <listmail@phanisvara.com>
    >> wrote:
    >>
    >>> something to do with java, again. if i don't find better information
    >>> (whichi would share here), i'll go back one or two java updates and see
    >>> if thatsolves the problem. i don't use OO.o often, but when, then often
    >>> with datasources. not good...

    >>
    >> first i tried to up-, not down-grade java, to ver. 1.7 from opensuse java
    >> repos, but that didn't help. next i upgraded openOffice to unstable, with
    >> the same crash, in each of my java versions (i installed 1.5 as well).
    >> now i'm installing libreOffice (via yast), but am afraid they took this
    >> error, or it's seed, with them when forking from OO.o. if that's the
    >> case, i'll try straight OO.o versions next...
    >>

    >
    > strange things happening: after replacing all openOffice packages with
    > those from the libreOffice repository, the same thing happened; as soon as
    > i tried to "view data sources," the app. crashed. i thought perhaps this
    > is also connected to the multitude of problems the new nvidia driver
    > causes these days, so i edited my xorg.conf to not load nvidia but the
    > nuevau driver instead, and started the awesome windows manager instead of
    > KDE. (when KDE starts with nuevo, it's usually in a much too low default
    > resolution, which messes around with my configured desktops.)
    >
    > i found that libreOffice, under awesome and without nvidia driver, runs
    > fine: no crashes when viewing data sources. i could include table contents
    > from the data source in text and spreadsheet documents.
    >
    > next i wanted to confirm if the problem is related to KDE or nvidia, so i
    > restarted X after enabling the nvidia driver again in xorg.conf. result:
    > libreOffice was still running, including "view data sources," under
    > awesome _with_ the new nvidia driver active. so it's a problem between KDE
    > 4.5.2 and the stable & unstable openOffice versions from the openSUSE
    > repos at http://download.opensuse.org/reposit...enOffice.org:/, as
    > well as the libreOffice repos at
    > http://download.opensuse.org/repositories/LibreOffice:/ .
    >
    > by now i had downloaded the tarball for openOffice.org unstable (rc 3.3)
    > from the OO.o website. i've installed that under KDE 4.5.2, with the
    > nvidia driver active, and this version of OO.o _does work_ for some
    > reason: no crashes when viewing & using data sources. it's quite possible
    > that also the stable version from OO.o works, but i haven't tried this
    > yet.
    >
    > at present i'm using OO.o RC 3.3 from OO.o, sun java 1.7 from
    > repositories:/java, KDE 4.5.2, and nvidia 260.19.12 (~.run file), and
    > everything i've tried in the last half hour works fine. tomorrow i'll try
    > if the stable version from OO.o also works, and which version of java is
    > required.


    I've had this problem since installing 11.2 but for me it only occurs on the
    x86_64 versions - my i586 installations chug right along. Java doesn't seem
    to be the problem here - it appears to die in python-UNO bridge module.

    --
    Will Honea

  7. #7
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    sri mayapur, west bengal, india
    Posts
    958

    Default Re: OpenOffice crash if I view database

    On Tue, 26 Oct 2010 12:42:32 +0530, Will Honea <whonea@yahoo.com> wrote:

    > I've had this problem since installing 11.2 but for me it only occurs on the
    > x86_64 versions - my i586 installations chug right along. Java doesn't seem
    > to be the problem here - it appears to die in python-UNO bridge module.


    i'm not sure if it's java, but the debug output i get comes from java, with a ton of hexadecimal info. re. registers and such, which i can't understand. the command line error says something about floating point. (right now i was trying with OO.o stable, which didn't produce any CLI error.)

    i found that RC 3.3 from the openOffice website works; now i'm going to try with their stable version, and with different java versions, to see if that influences the result.

    --
    phani.

  8. #8
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    sri mayapur, west bengal, india
    Posts
    958

    Default Re: OpenOffice crash if I view database

    On Mon, 25 Oct 2010 21:36:02 +0530, gymnart <gymnart@no-mx.forums.opensuse.org> wrote:

    >
    > I have OO.o 3.1.1.4 installed on my SuSE 11.2 system. (It came with it.)
    > I've tried connecting to my older OO.o address book database and it
    > seems to have connected (I get no error messages) but when I try to open
    > the database source from within Writer, or any other OO.o tool (either
    > by pressing F4 or going to View > Data Sources) OpenOffice crashes. I
    > can open my database as an .ods or a .dbf or .odb.
    > When I open it as an .odb, I end up with some sort of form wizard
    > designer. All looks ok, the table is there (and it looks good!) but then
    > what? If I close that wizard, the table then closes with it.
    >
    > I've also used File > Templates > Address Book Source. After using
    > that, if I hit F4, OOo crashes.
    >
    > My main problem is that OO.o crashes when I try to view the database
    > source from within a document.
    >
    > P.S. I do have Java (Sun's version of Java 1.6.0) installed and OO.o
    > seems to know it's there and is registered.
    >


    i've tried many things by now: using and not using KDE, the latest proprietory nvidia driver, and different versions of java. my conclusion is that the openSUSE version of openOffice (go-oo, actually) doe not work with KDE 4.5.2. this does not depend on the nvidia driver; i get the same results with & without. oS openOffice runs fine when using the awesome windows manager, but as soon as i log into KDE, it crashes when i try to "view data sources".

    on the other hand, tarballs downloaded directly from the openOffice website work fine, also in KDE. viewing data source does not result in a crash. that applies to the stable version, and RC 3.3.

    for now, if you want to use OO.o with data sources, i recommend downloading directly from http://www.openoffice.org/

    --
    phani.

  9. #9
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    sri mayapur, west bengal, india
    Posts
    958

    Default Re: OpenOffice crash if I view database

    On Mon, 25 Oct 2010 21:36:02 +0530, gymnart <gymnart@no-mx.forums.opensuse.org> wrote:

    >
    > I have OO.o 3.1.1.4 installed on my SuSE 11.2 system. (It came with it.)
    > I've tried connecting to my older OO.o address book database and it
    > seems to have connected (I get no error messages) but when I try to open
    > the database source from within Writer, or any other OO.o tool (either
    > by pressing F4 or going to View > Data Sources) OpenOffice crashes. I
    > can open my database as an .ods or a .dbf or .odb.
    > When I open it as an .odb, I end up with some sort of form wizard
    > designer. All looks ok, the table is there (and it looks good!) but then
    > what? If I close that wizard, the table then closes with it.


    here is a solution / workaround that came up on the openSUSE bugtracker (https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=649172 ) and was mentioned on the mailing list (opensuse-kde) too:

    start OO.o from the command line, and beforehand export a variable:

    Code:
    phani@phani:~> export OOO_FORCE_DESKTOP=none
    phani@phani:~> soffice
    somebody suggested openoffice_org-kde4 was at fault, but that doesn't seem to be the case. i just installed it, and with the 'export' command, OO.o works fine. at present i'm running ver. 3.3 from openSUSE's unstable repos, but before that i tried stable, and that works too.

    --
    phani.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •