Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: Huawei modem issue on open suse 11.3

  1. #1

    Default Huawei modem issue on open suse 11.3

    Hi im trying to connect my huawei e160 usb modem but it keeps failing and does not show on the Network Manager, checking on /var/log/messages this it what I get: Any help?

    Oct 5 15:31:30 LPKENBITD002 modem-manager: (ttyUSB1): re-checking support...
    Oct 5 15:31:30 LPKENBITD002 modem-manager: (Huawei): (ttyUSB1) deferring support check
    Oct 5 15:31:33 LPKENBITD002 modem-manager: (ttyUSB1): re-checking support...
    Oct 5 15:31:33 LPKENBITD002 modem-manager: (Huawei): (ttyUSB1) deferring support check
    Oct 5 15:31:36 LPKENBITD002 modem-manager: (ttyUSB1): re-checking support...
    Oct 5 15:31:36 LPKENBITD002 modem-manager: (Huawei): (ttyUSB1) deferring support check
    I am the bee, my head is just the beehive *

  2. #2
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Serbia
    Posts
    32

    Default Re: Huawei modem issue on open suse 11.3

    I have a problem with the E1550, sometimes in the lower right corner of the screen icon appears, mobile telephone (then the internet works),and sometimes no icon?
    Why?...

  3. #3
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Switzerland
    Posts
    1,529

    Default Re: Huawei modem issue on open suse 11.3

    Attach the modem, then try the console command

    Code:
    lsusb
    and post the results. Do not forget to enclose the list in [code] tags.
    Technology is 'stuff that doesn't work yet.' -- Bran Ferren

  4. #4
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Switzerland
    Posts
    1,529

    Default Re: Huawei modem issue on open suse 11.3

    @Sasa064: I think it would be better for you to start a new thread. Your problem seems not to be related and we can't answer it here, because noone wants to hijack OP's thread.
    Technology is 'stuff that doesn't work yet.' -- Bran Ferren

  5. #5

    Default Re: Huawei modem issue on open suse 11.3

    Here you go vodoo

    Code:
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 001 Device 003: ID 04f2:b059 Chicony Electronics Co., Ltd 
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 002 Device 004: ID 12d1:1003 Huawei Technologies Co., Ltd. E220 HSDPA Modem / E270 HSDPA/HSUPA Modem
    Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 004 Device 002: ID 08ff:2810 AuthenTec, Inc. 
    Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 008 Device 002: ID 0461:4d17 Primax Electronics, Ltd Optical Mouse
    Cheers
    TheMburu
    I am the bee, my head is just the beehive *

  6. #6

    Default Re: Huawei modem issue on open suse 11.3

    And here is output from dmesg

    Code:
    dmesg | grep tty 
    [    0.000000] console [tty0] enabled
    [    0.825996] serial8250: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A
    [    0.826448] 00:09: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A
    [  683.928884] usb 2-1: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB0
    [  683.929731] usb 2-1: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB1
    I am the bee, my head is just the beehive *

  7. #7
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Switzerland
    Posts
    1,529

    Default Re: Huawei modem issue on open suse 11.3

    Sigh. The modem you have seems to be a bit tricky. See this link: Huawei E220 UMTS/GPRS (page is in German; can you read it?)

    You have to put the modem into the right mode. For doing this you download a program witten in C http://www.kanoistika.sk/bobovsky/ar...huaweiAktBbo.c (also available at http://linux.frankenberger.at/dat/huaweiAktBbo.c and compile it:

    Code:
    gcc -o huaweiAktBbo -lusb huaweiAktBbo.c
    You must have libusb-1_0-devel installed for this compilation. Copy the resulting program to /sbin/huaweiAktBbo and run it as user root. Then load the driver:

    Code:
    modprobe usbserial vendor=0x12d1 product=0x1003
    To automate the process create a udev script named /etc/udev/rules.d/50-huawei-e220.rules with the following contents:

    Code:
    SUBSYSTEM=="usb", SYSFS{idProduct}=="1003", SYSFS{idVendor}=="12d1", RUN+="/sbin/huaweiAktBbo"
    SUBSYSTEM=="usb", SYSFS{idProduct}=="1003", SYSFS{idVendor}=="12d1", RUN+="/bin/sleep 5"
    SUBSYSTEM=="usb", SYSFS{idProduct}=="1003", SYSFS{idVendor}=="12d1", RUN+="/sbin/modprobe usbserial vendor=0x12d1 product=0x1003"
    I did verify that huaweiAktBbo.c compiles on 11.3. It does! Further than this I can't test anything. Have all the fun for yourself.
    Technology is 'stuff that doesn't work yet.' -- Bran Ferren

  8. #8

    Default Re: Huawei modem issue on open suse 11.3

    Hi voodoo

    I cant get past "gcc -o huaweiAktBbo -lusb huaweiAktBbo.c"

    the output is
    Code:
     gcc -o huaweiAktBbo -lsusb huaweiAktBbo.c 
    /usr/lib/gcc/i586-suse-linux/4.5/../../../../i586-suse-linux/bin/ld: cannot find -lsusb
    collect2: ld returned 1 exit status
    When I change to "gcc -o huaweiAktBbo -/usr/sbin/lsusb huaweiAktBbo.c "

    Code:
    # gcc -o huaweiAktBbo -/usr/sbin/lsusb huaweiAktBbo.c 
    gcc: unrecognized option '-/usr/sbin/lsusb'
    /tmp/ccMaarlJ.o: In function `release_usb_device':
    huaweiAktBbo.c:(.text+0x17): undefined reference to `usb_release_interface'
    huaweiAktBbo.c:(.text+0x41): undefined reference to `usb_close'
    /tmp/ccMaarlJ.o: In function `list_devices':
    huaweiAktBbo.c:(.text+0x72): undefined reference to `usb_get_busses'
    /tmp/ccMaarlJ.o: In function `find_device':
    huaweiAktBbo.c:(.text+0xdd): undefined reference to `usb_get_busses'
    /tmp/ccMaarlJ.o: In function `main':
    huaweiAktBbo.c:(.text+0x200): undefined reference to `usb_init'
    huaweiAktBbo.c:(.text+0x205): undefined reference to `usb_find_busses'
    huaweiAktBbo.c:(.text+0x20a): undefined reference to `usb_find_devices'
    huaweiAktBbo.c:(.text+0x28a): undefined reference to `usb_open'
    huaweiAktBbo.c:(.text+0x2fd): undefined reference to `usb_get_descriptor'
    huaweiAktBbo.c:(.text+0x33d): undefined reference to `usb_get_descriptor'
    huaweiAktBbo.c:(.text+0x37d): undefined reference to `usb_get_descriptor'
    huaweiAktBbo.c:(.text+0x3d5): undefined reference to `usb_control_msg'
    huaweiAktBbo.c:(.text+0x401): undefined reference to `usb_close'
    collect2: ld returned 1 exit status
    What may be happening here?
    I am the bee, my head is just the beehive *

  9. #9
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Switzerland
    Posts
    1,529

    Default Re: Huawei modem issue on open suse 11.3

    gcc -o huaweiAktBbo -lsusb huaweiAktBbo.c
    There is a typographical error: can you see the difference between -lsusb and -lusb ?
    Technology is 'stuff that doesn't work yet.' -- Bran Ferren

  10. #10

    Default Re: Huawei modem issue on open suse 11.3

    Hi

    Correct man, I used -lsusb which gave me the errors as above, i.e.

    Code:
    # gcc -o huaweiAktBbo -lsusb huaweiAktBbo.c 
    /usr/lib/gcc/i586-suse-linux/4.5/../../../../i586-suse-linux/bin/ld: cannot find -lsusb
    collect2: ld returned 1 exit status
    I am the bee, my head is just the beehive *

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •