Results 1 to 8 of 8

Thread: KDE desktop rendering problem

  1. #1

    Default KDE desktop rendering problem

    Hi, I am using OpenSUSE for the first time. I quite like it but KDE on 11.3 is really giving me a hard time. My desktop becomes very sluggish after about an hour of usage and the KDE widgets/desktop are no longer rendered properly, with color spilling and bloated borders etc. To give you a better idea, here is a screenshot of my desktop -
    http://img692.imageshack.us/img692/3443/snapshot3i.png
    here's another -
    http://img202.imageshack.us/img202/9457/snapshot2j.png

    After a lot of digging around google and the OpenSUSE forums, I suspect that this might be an issue with drivers for Intel Graphics, though I couldn't find anyone experiencing exactly the same problem as me. I am running a P4 2.4 GHz with onboard intel graphics. Any help would be greatly appreciated.

    Thanks in advance.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,723
    Blog Entries
    20

    Default Re: KDE desktop rendering problem

    Have you added any repos?
    Post your list:

    Code:
    zypper lr -d
    YouTube - zypper lr -d.mpeg

    IS this with or without effects?
    Did you test with the default theme aya or oxygen
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  3. #3

    Default Re: KDE desktop rendering problem

    I am not running desktop effects, and yes I have tested both aya and oxygen theme. Here's my repo list -


    Code:
    #  | Alias                | Name                  | Enabled | Refresh | Priority | Type   | URI                                                             | Service
    ---+----------------------+-----------------------+---------+---------+----------+--------+-----------------------------------------------------------------+--------
    1  | Libdvdcss repository | Libdvdcss repository  | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://opensuse-guide.org/repo/11.3/                            |        
    2  | VLC                  | VLC                   | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.videolan.org/pub/videolan/vlc/SuSE/11.3         |        
    3  | google-chrome        | google-chrome         | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://dl.google.com/linux/chrome/rpm/stable/i386               |        
    4  | libdvdcss            | libdvdcss             | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://www.opensuse-guide.org/repo/11.3                         |        
    5  | packman              | packman               | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://packman.inode.at/suse/11.3                               |        
    6  | repo-debug           | openSUSE-11.3-Debug   | No      | Yes     |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/debug/distribution/11.3/repo/oss/  |        
    7  | repo-non-oss         | openSUSE-11.3-Non-Oss | Yes     | Yes     |   99     | yast2  | http://download.opensuse.org/distribution/11.3/repo/non-oss/    |        
    8  | repo-oss             | openSUSE-11.3-Oss     | Yes     | Yes     |   99     | yast2  | http://download.opensuse.org/distribution/11.3/repo/oss/        |        
    9  | repo-source          | openSUSE-11.3-Source  | No      | Yes     |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/source/distribution/11.3/repo/oss/ |        
    10 | repo-update          | openSUSE-11.3-Update  | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/update/11.3/
    |

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,723
    Blog Entries
    20

    Default Re: KDE desktop rendering problem

    Which intel chip is it?
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  5. #5

    Default Re: KDE desktop rendering problem

    It belongs to the intel i845 family. I checked my hardware conf in YaST and it shows that a driver for i915 is being used. Could that be the source of the problem ?

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,723
    Blog Entries
    20

    Default Re: KDE desktop rendering problem

    Please post result of

    /sbin/lspci -nnk

    Like this
    YouTube - wireless-info.mpeg

    I don't want the wireless section this is showing, the video section is right at the top of the output, scroll up and find it
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  7. #7

    Default Re: KDE desktop rendering problem

    here it is -

    Code:
    00:00.0 Host bridge [0600]: Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE/PE DRAM Controller/Host-Hub Interface [8086:2560] (rev 03)
            Subsystem: Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE/PE DRAM Controller/Host-Hub Interface [8086:2560]
            Kernel driver in use: agpgart-intel
    00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE Chipset Integrated Graphics Device [8086:2562] (rev 03)
            Subsystem: Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE Chipset Integrated Graphics Device [8086:2562]
            Kernel driver in use: i915

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,723
    Blog Entries
    20

    Default Re: KDE desktop rendering problem

    I suggest you have a read here
    openSUSE Graphic Card Practical Theory Guide for Users

    Although I have 2 different Intel chips myself, neither are the same as yours.
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •