Results 1 to 6 of 6

Thread: Opera font problem with OpenSuSE 11.3

Hybrid View

  1. #1

    Default Opera font problem with OpenSuSE 11.3

    I'm a multi-boot user of several Linux distributions. When I use a gui browser it's either firefox or opera. For most things I prefer opera. I recently installed OpenSuSE 11.3 to an HP Pavilion with Athlon 64 processors and integrated Nvidia graphics, for which I've had to use the Nvidia drivers on all of my linux. I use startx to fire up one of 4 DE/WM environments (usualy E17) With all my other Linux Opera works well. But the opera installed to my opensuse 11.3 via yast has issues...

    It's identified as
    Code:
    Opera/9.80 (X11; Linux x86_64; U; en) Presto/2.6.30Version/10.61"
    The first thing I noticed with it was that it takes unusualy long to load.

    Using a run command prompt, I can command "opera" to start. Then open another run prompt to start firefox. And use firefox to check my bank balance before opera finally opens???

    Once opera finally opens it seems to work normally except for the fact that on many pages it insists on using a very annoying font that I have trouble reading. I looked at all my font settings and none of them look like this font. It makes no difference whether my "presentation mode is set to use "page fonts and colors" or "my fonts and colors". I don't think it's something weird being done by the page authors because Firefox displays the same pages normally. As does the Opera I get with my Arch, PCLinuxOS, & Xubuntu installations on this same computer.

    An example of a basic page that it's insisting on using this horrid font for is:

    Code:
    http://download.opensuse.org/repositories/
    Index of /repositories

    To see a screenshot of how my OpenSuse's Opera is rendering this page, please look at:

    https://home.comcast.net/~jtwdyp/fil...eraBadFont.png

    And yes, I have tried renaming my ~/.opera directory and starting with a fresh user profile but it didn't help.

    Can anyone tell me what could be causing this?? Or better yet how to fix it???

    It's most annoying to feel like that if I need to browse the web, I'm better off rebooting into one of my other Linux first...

    --
    JtWdyP

  2. #2

    Default Re: Opera font problem with OpenSuSE 11.3

    On certain pages I have 1 font with Opera that looks rather bad but nothing like the screenshot you posted, am not sure if its of any help but did you try checking Opera for UNIX - Linux, Solaris, FreeBSD, there are several posts about opera and font issues.

    I have no idea about the long start time you have though, I noticed that 10.6x range is slower in starting up but not so slow that I can check my bank ballance using firefox. there are some suggestions here: Opera starts slowly - Opera for UNIX - Linux, Solaris, FreeBSD - Opera Community

  3. #3

    Default Re: Opera font problem with OpenSuSE 11.3

    Thanks for the pointers... Found one interesting opera forum thread that may have some clues... I'll have to find the time to experiment. If it works for me I'll follow up to this thread with the results... But it might take awhile. ( my Lady is jealous of my computer... sigh!)...

  4. #4
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    USA
    Posts
    87

    Default Re: Opera font problem with OpenSuSE 11.3

    Not seeing anything like that wow what font is that?

    I have seen an unusually slow loading on 10.6x as well I'd switch back to 10.10 but the other improvements are worth waiting for it to load.

    I'm really beginning to like Chromium though and if it continues to develop at the pace it had it may soon replace Opera as my favorite browser.
    | openSUSE 12.2 Milestone4 32bit | KDE 4.8.3
    | AMD Athlon(tm) XP 3000+ | MSI K7N2 Delta-L | 3GB Black Diamond DDR
    | GeForce 6200@433Mhz 512MB | NVIDIA-Linux-x86-295.49

  5. #5

    Default Re: Opera font problem with OpenSuSE 11.3

    Quote Originally Posted by sixonetonoffun View Post
    Not seeing anything like that wow what font is that?

    I have seen an unusually slow loading on 10.6x as well I'd switch back to 10.10 but the other improvements are worth waiting for it to load.

    I'm really beginning to like Chromium though and if it continues to develop at the pace it had it may soon replace Opera as my favorite browser.
    I didn't know what font that was until I did a visual comparison with openoffice.org's character font selection pop-up. It visualy matched something called "!Y2KBUG" I couldn't be absolutely sure that was the actual font untill I successfully adapted a "user javascript" found in the operaforum. If you want to see the details check out:
    Weird font issues in Opera 10.60 (especially with Nimbus Sans L) - Opera for UNIX - Linux, Solaris, FreeBSD - Opera Community

    I don't know about those "improvements" you mention. But there are enough things I like about opera to make it worth putting up with the horribly slow startup. (at least now that I found a way around that Y2KBUG font issue) It helps that the way I use my two chosen gui browsers means that once I open opera, it tends to stay open for the rest of my login session, during which it's likely to be used for multiple purposes. Whereas firefox is more often used for quick do & die things such as when use firefox to do an online banking session. After which I Always close the browser completely.

    I think the main reason I prefer opera to firefox for general use is because I run multiple linux distributions on the same computer with a personal data partition. And unlike firefox, opera will let me replace it's bookmark file with a symlink pointing at a file on my data partition. This enables me to use the same bookmark file regardless of whether I'm running OpenSuSE, Arch, PCLinixOS or Xubuntu etc...

    In any case, have a good one... {or even two good ones if you can find so many... }

    --
    jtwdyp
    J(tWdy)P
    Joe(theWordy)Philbrook

  6. #6
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    USA
    Posts
    87

    Default Re: Opera font problem with OpenSuSE 11.3

    I've found Opera to load much faster when I'm using IceWM instead of kwin or compiz-emerald. Seriously amazing the difference. Have you come across much info on this issue of slow loading? The little I've searched mainly reference page rendering times ect...

    "Improvements" would be in the area of html5 support of course. (Which I really need to spend more time with)
    | openSUSE 12.2 Milestone4 32bit | KDE 4.8.3
    | AMD Athlon(tm) XP 3000+ | MSI K7N2 Delta-L | 3GB Black Diamond DDR
    | GeForce 6200@433Mhz 512MB | NVIDIA-Linux-x86-295.49

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •