Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 41

Thread: grub not loading opensuse

  1. #1

    Default grub not loading opensuse

    I'm trying to install Opensuse 11.3 on an external usb hdd. i've disconnected my internal disks from the computer and attempting to install via Opensuse Live disc.

    After the installation i get a message sayin, installation successful, you must reboot without Live CD. On which the system boots into grub command prompt and doesn't start. I read around in the forum where it says to point the grub to root and repair broken link, now i get an grub error message 21

    I have tried installing many times, but it doesnt start..

    what am i doing wrong?

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    20,429
    Blog Entries
    14

    Default Re: grub not loading opensuse

    Boot from the Live CD, open a terminal window and show us the output of:
    Code:
    fdisk -l

    Oops, almost forgot, a warm welcome to the forums
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  3. #3
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Oz
    Posts
    11,728
    Blog Entries
    2

    Default Re: grub not loading opensuse

    You said ".....boots into grub command prompt". If that truly is a grub command prompt, you might be able to repair the linkage from the grub command line. So exactly what does the "grub command prompt" that you see look like?
    Leap 42.3 & 15.1 &KDE
    FYIs from the days of yore

  4. #4

    Default Re: grub not loading opensuse

    this is the result. i don't get a grub command prompt any more. it says Grub loading and then error 21

    Code:
    Disk /dev/sda: 250.1 GB, 250059350016 bytes
    255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
    Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
    Disk identifier: 0x473649f7
    
       Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
    /dev/sda1               1         262     2103296   82  Linux swap / Solaris
    Partition 1 does not end on cylinder boundary.
    /dev/sda2   *         262        2873    20972544   83  Linux
    /dev/sda3            2873       30402   221121536   83  Linux

  5. #5

    Default Re: grub not loading opensuse

    can grub be re-configured from live cd itself?

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,743
    Blog Entries
    20

    Default Re: grub not loading opensuse

    Quote Originally Posted by shreeyashattal View Post
    can grub be re-configured from live cd itself?
    Yes
    This guide will help:
    Re-Install Grub Quickly with Parted Magic

    Parted M is a live cd, but a suse cd will do, you just have to type su in the terminal and hit enter a couple of times
    Then follow the guide
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  7. #7

    Default Re: grub not loading opensuse

    Quote Originally Posted by caf4926 View Post
    Yes
    This guide will help:
    Re-Install Grub Quickly with Parted Magic

    Parted M is a live cd, but a suse cd will do, you just have to type su in the terminal and hit enter a couple of times
    Then follow the guide

    tried following the procedure. at boot i got error 21..

    i formatted and installed the system again.. now upon boot i first get a message No boot devices found-Press any key to continue. after u hit a key it takes u to GRUB v.0.97 and a prompt like "Grub>" also it says root: (hd0,1)

    why does not it take me to the GUI directly.. is there a problem with boot device? i'm using USB HDD. and have enabled USB boot and boot options in the BIOS to let it boot from USB.

  8. #8

    Question Re: grub not loading opensuse

    Hello!

    I have a similar issue. Successfully installed 11.3 x64 on a USB HDD. Grub is in USB HDDs MBR. Upon reboot USB HDD boots and grub shows up with choices (opensuse + failsafe). I choose to boot opensuse, then I get a message:

    Trying manual resume from /dev/disk/by-id/usb-HDS...HDDserialnumbersandstuff...-0:0-part1
    /dev/disk/by-id/usb-HDS...HDDserialnumbersandstuff...-0:0-part1 not found (ignoring)
    Waiting for device /dev/disk/by-id/usb-HDS...HDDserialnumbersandstuff...-0:0-part1 to appear: ............................... Could not find /dev/disk/by-id/usb-HDS...HDDserialnumbersandstuff...-0:0-part1.
    Want me to fall back to /dev/disk/by-id/usb-HDS...HDDserialnumbersandstuff...-0:0-part1 (Y/n) <-*no matter what I choose
    y
    Waiting for device /dev/disk/by-id/usb-HDS...HDDserialnumbersandstuff...-0:0-part1 to appear: ............................... not found -- exiting to /bin/sh
    sh: cannot set terminal process group (-1): Inappropriate ioctl for device
    sh: no job control in this shell
    $

    Opensuse 11.2 x64 works OK (same setup-no changes).
    (Fedora 13 x64 works as well. I connect/disconnect the drive and it always boots. Fedora 12 x64 installer cant even see the USB HDD).

    Any hint on whats going on? (Do I need to pass something to the kernel on boot or 11.3 doesnt load usb-storage kernel module?)
    Please help...

  9. #9

    Default Re: grub not loading opensuse

    Nobody? It cant be that bad... O_o

  10. #10

    Default Re: grub not loading opensuse

    Try removing resume=/dev... from your openSUSE 11.3 boot entry and replace root=/dev/disk... with the correct device. (you can use /dev/sdxx as well once you find out on which partition your OpenSUSE 11.3 kernel is located.)

Page 1 of 5 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •