Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: Reproducible xorg crash kwin desktop effects + radeon

  1. #1
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Earl Shilton UK
    Posts
    298

    Default Reproducible xorg crash kwin desktop effects + radeon

    Using OS 11.2, KDE 4.5 from 11.2 Factory.
    I have an ATI xpress 200M.
    Using the opensource radeon driver and xorg from the xorg repsitory.

    I can enable desktop effects & they have been running fine for some time (no crashes).
    About a month ago, X started crashing out & KDM started up.

    I've found out how to trigger it, so I was wondering if anyone else had this:
    Enable desktop effects, use Default settings for everything.
    Apply settings.
    Open any window & minimise it
    Attempt to show the window by clicking on the taskbar entry.
    Xorg should crash.

    Disable Desktop Effects, and apply settings
    Open, minimise & show a window: xorg will not crash now.


    I've attached xorg.0.log from when the crash happens as well: [ 2479.067] (II) RADEON(0): - Xorg Crash - bkgEFttr - Pastebin.com
    The crash occurs at line 141

    I can put a bug report (should it be for X or for KDE?).

    Anyone else can get this to happen?
    Happily using Linux since 1998
    Share & Enjoy

  2. #2
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Earl Shilton UK
    Posts
    298

    Default Re: Reproducible xorg crash kwin desktop effects + radeon

    No-one else has this issue? Really?

    Ok, well what do you think I should report this against - KDE or X?
    Happily using Linux since 1998
    Share & Enjoy

  3. #3
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Sulzbach/Ts., Germany
    Posts
    399

    Default AW: Re: Reproducible xorg crash kwin desktop effects + radeon

    Segfault is very serious.
    File a bug against X and append the log. They can re-assign the bug if it's more KDE related (I don't think so...).
    Also have a look at dmesg and /var/log/messages for additional error messages.

  4. #4
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Earl Shilton UK
    Posts
    298

    Default Re: AW: Re: Reproducible xorg crash kwin desktop effects + radeon

    Happily using Linux since 1998
    Share & Enjoy

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, The Netherlands
    Posts
    58

    Post Re: AW: Re: Reproducible xorg crash kwin desktop effects + radeon

    weighty_foe PM'd me about this. I'd rather put my information up here, for everybody else to see.

    Display Info
    Vendor: ATI Technologies Inc
    Model: Radeon XPRESS 200M 5955 (PCIE)
    2D driver: radeon
    3D driver: R300 classic (7.8.2)


    No crashes here. Here's my package versions:

    Code:
    flark@flarktop:~> rpm -aq | grep xorg
    xorg-x11-libXrender-7.5-1.9.x86_64
    xorg-x11-libXv-7.5-1.8.x86_64
    xorg-x11-libXau-7.5-1.9.x86_64
    xorg-x11-fonts-core-7.5-1.4.noarch
    xorg-x11-libXmu-7.5-1.9.x86_64
    xorg-x11-driver-video-intel-legacy-2.9.1-1.9.x86_64
    xorg-x11-driver-video-7.5-15.2.x86_64
    xorg-x11-Xvnc-7.5_1.8.0-10.3.1.x86_64
    xorg-x11-libSM-7.5-1.11.x86_64
    xorg-x11-libX11-ccache-7.5-1.39.x86_64
    xorg-x11-driver-video-nouveau-0.0.15_20100401_bfb95cc-1.10.x86_64
    xorg-x11-libXext-32bit-7.5-1.10.x86_64
    xorg-x11-libX11-7.5-1.23.x86_64
    xorg-x11-libXt-7.5-1.10.x86_64
    xorg-x11-libX11-32bit-7.5-1.23.x86_64
    xorg-x11-libXrender-32bit-7.5-1.9.x86_64
    xorg-x11-libXp-32bit-7.5-1.9.x86_64
    xorg-x11-libXdmcp-7.5-1.9.x86_64
    xorg-x11-libxcb-7.5-3.1.x86_64
    xorg-x11-libxkbfile-7.5-1.9.x86_64
    xorg-x11-libs-7.5-3.15.x86_64
    xorg-x11-7.5-11.3.x86_64
    xorg-x11-driver-input-7.5-8.4.x86_64
    xorg-x11-libXau-32bit-7.5-1.9.x86_64
    xorg-x11-fonts-7.5-1.4.noarch
    xorg-x11-libxcb-32bit-7.5-3.1.x86_64
    xorg-x11-libXpm-32bit-7.5-1.9.x86_64
    xorg-x11-libXmu-32bit-7.5-1.9.x86_64
    xorg-x11-libXprintUtil-32bit-7.5-1.10.x86_64
    xorg-x11-libICE-7.5-1.9.x86_64
    xorg-x11-libXfixes-7.5-1.9.x86_64
    xorg-x11-libXpm-7.5-1.9.x86_64
    xorg-x11-xauth-7.5-11.3.x86_64
    xorg-x11-driver-video-radeonhd-1.3.0_20100325_f6c9991-1.13.x86_64
    xorg-x11-libxkbfile-32bit-7.5-1.9.x86_64
    xorg-x11-server-7.5_1.8.0-10.3.1.x86_64
    xorg-x11-libXt-32bit-7.5-1.10.x86_64
    xorg-x11-libICE-32bit-7.5-1.9.x86_64
    xorg-x11-libSM-32bit-7.5-1.11.x86_64
    xorg-x11-libXext-7.5-1.10.x86_64
    xorg-x11-libXp-7.5-1.9.x86_64
    xorg-x11-libXprintUtil-7.5-1.10.x86_64
    xorg-x11-driver-virtualbox-ose-3.2.6-1.4.x86_64
    xorg-x11-libfontenc-7.5-1.9.x86_64
    xorg-x11-libXfixes-32bit-7.5-1.9.x86_64
    xorg-x11-libfontenc-32bit-7.5-1.9.x86_64
    xorg-x11-libs-32bit-7.5-3.15.x86_64
    
    flark@flarktop:~> rpm -aq | grep Mesa
    Mesa-32bit-7.8.2-1.3.x86_64
    Mesa-7.8.2-1.3.x86_64
    • This is all with openSUSE 11.3 and KDE 4.5.1.
    • Desktop effects are enabled on flarktop for testing purposes right now, normally I work without them because it's a lot faster without on this videocard.
    • Normally I tend to work with LXDE* because the flarktop is a bit old (2005) and technically not the best equipped system within my arsenal. It's sturdy though... and when I have the time I really like working with KDE because it's looks and deeper philosophy cannot be beaten, all imho.


    (*Worth a try?)
    Last edited by flark; 23-Sep-2010 at 01:03.
    flarkbox|AMDx64 X2 6000+|Nvidia 8600GT|4 GiB RAM
    flarkstation|C2D T7600|ATI FireGL V5200|4 GiB RAM
    flarkbook|Atom N270|Intel 945 GME|2 GiB RAM
    All on Ubuntu 10.10/openSUSE 11.4
    never unexpect nothing...

  6. #6
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Earl Shilton UK
    Posts
    298

    Default Re: AW: Re: Reproducible xorg crash kwin desktop effects + radeon

    Nice, thanks for posting your info.

    I've done a side-by side comparison to mine (I've posted mine here as well) and it seems I am missing two packages:
    xorg-x11-driver-video-nouveau (I actually deleted this package in Yast)
    xorg-x11-fonts (I only have fonts-core, you have both, no idea why)

    My versions are later than yours as well:
    Code:
    You                                                 Me
    xorg-x11-7.5-11.3                              xorg-x11-7.5-67.1
    xorg-x11-server-7.5_1.8.0-10.3.1        xorg-x11-server-7.5_1.9.0-76.1
    Mesa-7.8.2-1.3                                  Mesa-7.8.2-39.1
    Sorry for the formatting :/
    What repo are you getting those packages from? I'm using X11:xorg, I've not locked the versions & I update pretty regularly.

    Code:
    james@grendel:~> rpm -aq | grep xorg
    xorg-x11-libXau-7.5_1.0.6-10.1.x86_64
    xorg-x11-libXfixes-7.5_4.0.5-10.1.x86_64
    xorg-x11-libfontenc-32bit-7.5-5.1.x86_64
    xorg-x11-libX11-7.5-27.1.x86_64
    xorg-x11-libXprintUtil-32bit-7.5-7.2.x86_64
    xorg-x11-driver-video-7.5-93.1.x86_64
    xorg-x11-driver-video-radeonhd-1.3.0_20100512_80ba041-35.1.x86_64
    xorg-x11-libxkbfile-7.5-7.1.x86_64
    xorg-x11-libXp-32bit-7.5-7.2.x86_64
    xorg-x11-libs-32bit-7.5-22.1.x86_64
    xorg-x11-libSM-32bit-7.5-5.2.x86_64
    xorg-x11-driver-video-intel-legacy-2.9.1-2.4.x86_64
    xorg-x11-libXau-32bit-7.5_1.0.6-10.1.x86_64
    xorg-x11-libxcb-32bit-7.5_1.7-16.1.x86_64
    xorg-x11-libXfixes-32bit-7.5_4.0.5-10.1.x86_64
    xorg-x11-libXv-7.5-7.3.x86_64
    xorg-x11-libXprintUtil-7.5-7.2.x86_64
    xorg-x11-fonts-core-7.5-49.1.noarch
    xorg-x11-libXt-32bit-7.5_1.0.8-13.1.x86_64
    xorg-x11-libXext-7.5_1.1.2-10.1.x86_64
    xorg-x11-libXp-7.5-7.2.x86_64
    xorg-x11-libs-7.5-22.1.x86_64
    xorg-x11-libX11-ccache-7.5-7.42.x86_64
    xorg-x11-libICE-32bit-7.5-13.3.x86_64
    xorg-x11-libSM-7.5-5.2.x86_64
    xorg-x11-libX11-32bit-7.5-27.1.x86_64
    xorg-x11-libXrender-7.5_0.9.6-10.1.x86_64
    xorg-x11-xauth-7.5-67.1.x86_64
    xorg-x11-7.5-67.1.x86_64
    xorg-x11-driver-input-7.5-71.1.x86_64
    xorg-x11-driver-virtualbox-ose-3.0.6-9.11.2.x86_64
    xorg-x11-libXdmcp-7.5-5.1.x86_64
    xorg-x11-libxcb-7.5_1.7-16.1.x86_64
    xorg-x11-libxkbfile-32bit-7.5-7.1.x86_64
    xorg-x11-libXpm-7.5-7.1.x86_64
    xorg-x11-libfontenc-7.5-5.1.x86_64
    xorg-x11-Xvnc-7.5_1.8.0-71.1.x86_64
    xorg-x11-libXt-7.5_1.0.8-13.1.x86_64
    xorg-x11-libXmu-32bit-7.5-7.2.x86_64
    xorg-x11-libXpm-32bit-7.5-7.1.x86_64
    xorg-x11-libXext-32bit-7.5_1.1.2-10.1.x86_64
    xorg-x11-libICE-7.5-5.1.x86_64
    xorg-x11-server-7.5_1.9.0-76.1.x86_64
    xorg-x11-libXrender-32bit-7.5_0.9.6-10.1.x86_64
    xorg-x11-libXmu-7.5-7.2.x86_64
    
    james@grendel:~> rpm -aq | grep Mesa
    Mesa-32bit-7.8.2-39.1.x86_64
    Mesa-7.8.2-39.1.x86_64
    Happily using Linux since 1998
    Share & Enjoy

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    20,004
    Blog Entries
    14

    Default Re: AW: Re: Reproducible xorg crash kwin desktop effects + radeon

    @weighty_joe: I see you're running 11.2, did you try to remove xorg.conf and let the system find things out?
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    https://en.opensuse.org/openSUSE:Board#Members
    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  8. #8
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Earl Shilton UK
    Posts
    298

    Default Re: AW: Re: Reproducible xorg crash kwin desktop effects + radeon

    Hi Knurpht,

    Yeah, still on 11.2. I don't have an xorg.conf anyway. X does select the right driver (radeon) for my card & it's all perfectly nice as long as I don't turn effects on. As soon as I do, X segfaults.

    Before getting X from OBS, I had to use vesa driver - radeon driver did NOT work for this card.
    When I first started getting X from the OBS (I did this because I needed the newer Mesa & radeon driver from there) everything worked including effects, no crashes using radeon driver.
    Some updates from OBS later, and effects still worked until I 'unminimised' a window, whereupon X segfaulted.
    Some more updates from OBS (current time) and now even enabling desktop effects makes X segfault.
    With no effects turned on, everything works just fine.

    By OBS I mean the X11:xorg repository. I'm unsure if OBS is the right term for that.
    I think I just need to downgrade my versions (perhaps to what flark has) to make it all work again. I'm not sure how to get those specific versions though.

    EDIT: Hmmm, I have forgotten one thing to try: make a fresh user & try that, perhaps something is awry with ~/.kde4
    I'll try & post results.
    Happily using Linux since 1998
    Share & Enjoy

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    20,004
    Blog Entries
    14

    Default Re: AW: Re: Reproducible xorg crash kwin desktop effects + radeon

    Quote Originally Posted by weighty_foe View Post
    EDIT: Hmmm, I have forgotten one thing to try: make a fresh user & try that, perhaps something is awry with ~/.kde4
    I'll try & post results.

    That would have been my next one. Since it worked, I would say it's some stored config value, might even be just some remains of a plasmoid........Before you remove your entire ~/.kde4, please first only remove the plasma files from ~/.kde4/share/config and see if it works on a default desktop appearance. A customer had some old photo-plasmoid that made X crash. Removing the plasmoid did not help, removing the plasmafiles did.
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    https://en.opensuse.org/openSUSE:Board#Members
    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  10. #10
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Earl Shilton UK
    Posts
    298

    Default Re: AW: Re: Reproducible xorg crash kwin desktop effects + radeon

    Ok, created a new user & logged in. Desktop effects were enabled & working! Yay! Not quite so good though:
    I can open windows & move them around, change workspaces, maximise & minimise.
    Interacting with the systray plasmoid crashes X (segfault)
    Interacting with the Folder View plasmoid segfaults X too
    I'm not sure what else will crash X, I suspect any plasmoid might well do it, but I didn't try adding a new plasmoid to check.

    The plasmoids only crash X if I interact with them for more than a few seconds, eg hovering over the kmix applet won't break it, but moving the mouse around over the icons will eventually (>3-4 seconds) cause a segfault. I don't have to click anything, hovering is enough. Same with the Folder View. Not sure if the kickoff menu is a plasmoid, doing stuff with it doesn't crash X.

    So it seems its an interaction of kwin + plasmoids/plasma + X, not just an X issue.
    I'll try 'upgrading' KDE4 from Factory (11.2 Factory) to the new 45 repo to see if that stabilises it, I'll post results.

    Thanks for your help.
    Happily using Linux since 1998
    Share & Enjoy

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •