Results 1 to 8 of 8

Thread: freewrl installed successfuly but does not work

  1. #1
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Amman, Jordan
    Posts
    38

    Question freewrl installed successfuly but does not work

    Hello every body
    I have just installed a new freewrl software to use it in specific application and tried to test it by typing freewrl command in the terminal as the following:
    Code:
    nobani@linux-m9c6:~> freewrl
    freewrl: error while loading shared libraries: libmozjs.so: cannot open shared object file: No such file or directory
    nobani@linux-m9c6:~>
    Also I am trying to use it by clicking the freewrl icon in the kickof application launcher without any success.

    I am using openSUSE11.2 with default KDE

    thanks a lot

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Earth - Denmark
    Posts
    10,730

    Default Re: freewrl installed successfuly but does not work

    al-nobani wrote:
    > Hello every body
    > I have just installed a new freewrl software


    how did you install it?

    that is, i visited the source website <http://freewrl.sourceforge.net/>

    and do not see instructions for installing on openSUSE, nor any
    rpms--so, did you download the source and compile/install.....or??

    if you did compile/install did you have any errors? (apparently
    libmozjs.so is required but not available on your machine, a fact that
    i'd expect the configure/make to complained about)

    --
    DenverD (Linux Counter 282315)
    CAVEAT: http://is.gd/bpoMD
    via NNTP w/TBird 2.0.0.23 | KDE 3.5.7 | openSUSE 10.3
    2.6.22.19-0.4-default SMP i686
    AMD Athlon 1 GB RAM | GeForce FX 5500 | ASRock K8Upgrade-760GX |
    CMedia 9761 AC'97 Audio

  3. #3

    Default Re: freewrl installed successfuly but does not work

    -----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
    Hash: SHA1

    Bummer that there seems to be some silliness somewhere in the logic behind
    this utility. The freewrl command is loaded directly without setting up
    an LD_LIBRARY_PATH that would find the libmozjs.so file (I have the same
    thing as you... x86_64 and Gnome). Easy enough to fix, though.

    #x86_64 system like mine... hacked workaround:
    LD_PRELOAD=/usr/lib64/xulrunner-1.9.1.10/libmozjs.so freewrl

    #x86_32 system should be similar, but probably just 'lib' instead of 'lib64'.

    Put the stuff above in a script called 'freewrl' in your user's 'bin'
    directory (~/bin/freewrl) and that should do it... at least until you get
    to the next error that may be specific to my system or maybe is not:

    <quote>
    opengl version=2.1 Mesa 7.6
    FreeType - can not use font /usr/share/fonts/VeraMono.ttf
    dont know how to handle font id 0
    FreeType - can not use font /usr/share/fonts
    FreeWRL got a SIGSEGV - can you please mail the file(s) to
    freewrl-09@rogers.com with a valid subject line. Thanks.
    </quote>

    The path above to the VeraMono.ttf file does not exist, but that file
    exists instead at /usr/share/fonts/truetype/VeraMono.ttf. Not sure what
    to make of that as that file comes with bitstream-vera-1.10-306.2.noarch
    which was installed as a dependency of FreeWRL. Anyway, looks like this
    needs some updating somewhere. To me this looks like a packaging problem
    so perhaps try compiling from source or find an RPM elsewhere (or an older
    one on the OpenSUSE Build Service (OBS)) to see if that helps.

    Good luck.





    On 07/04/2010 11:56 PM, al-nobani wrote:
    >
    > Hello every body
    > I have just installed a new freewrl software to use it in specific
    > application and tried to test it by typing freewrl command in the
    > terminal as the following:
    >
    > Code:
    > --------------------
    > nobani@linux-m9c6:~> freewrl
    > freewrl: error while loading shared libraries: libmozjs.so: cannot open shared object file: No such file or directory
    > nobani@linux-m9c6:~>
    >
    > --------------------
    >
    > Also I am trying to use it by clicking the freewrl icon in the kickof
    > application launcher without any success.
    >
    > I am using openSUSE11.2 with default KDE
    >
    > thanks a lot
    >
    >
    >

    -----BEGIN PGP SIGNATURE-----
    Version: GnuPG v2.0.12 (GNU/Linux)
    Comment: Using GnuPG with Mozilla - http://enigmail.mozdev.org/

    iQIcBAEBAgAGBQJMMX6SAAoJEF+XTK08PnB5EP4P/jVwHUpNUS80qQZpNjDlXtNt
    Ps+gKZ2DpyXml9UDZuFsXO7GuutWtJKEiMX6uvInupMsAq8C1oNnW5IRCoSH2xJ8
    xOSac5tzSY8jK19gx1mKwp44/95u5uO3gXBnF/7pumUC3sb2+08+56AT2HzONFXJ
    tAPlOTzoKNKmYOuNSFnXKofm/+pD3XqA03QmX4Ec8Y6DZyuCVaDulUdmUVqs5oad
    t394CHU7fTJ+yBQtgs1/splaH43bldmbkkb567pEzb3FHaQs3JmpfqhrwUWglNUj
    yE6JooT+v0y1KPgJwIfDlwktBCH4zDq7tjUFZCkEE5vkYj+irWfY27eVnmODueNa
    gBGtp3pvL6XcjT63mtTtPDrUkdxyhSzksjQ/7v8jt/WwtDA3de8mGqUf+RoYT8u5
    pPUdy7RFeBEcIFKJKXPcl5+ld8aidZ6rsgtD05AmCCoY9zc5Q4RzXZ9DzuH/D1vN
    UtA0nAu5S2e4oXOjn3BkvhDuAIT2YUTreH6q5fnnCCRDDl4wZg7t66V7o/Mr8U/+
    jvrQbAIUmW/MiJoeXhDYv0VZCVchLVr9vELDlSWbIaEzOl1Vd7/oYUF/WkuE2T3L
    6VQBzlS/6neYcLxYU66xGrEFiG1KUc5KGhFLKaO/6++zJxiJbiTlErCga5Jax6Jf
    Es8hpFxXChDRDgOWMUcK
    =9m5P
    -----END PGP SIGNATURE-----

  4. #4
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Amman, Jordan
    Posts
    38

    Default Re: freewrl installed successfuly but does not work

    Yes I get the same error massage.
    have a look:
    Code:
    nobani@linux-m9c6:~> freewrl
    opengl version=2.1 Mesa 7.6
    FreeType - can not use font /usr/share/fonts/VeraMono.ttf
    dont know how to handle font id 0
    FreeType - can not use font /usr/share/fonts
    FreeWRL got a SIGSEGV - can you please mail the file(s) to
     freewrl-09@rogers.com with a valid subject line. Thanks.
    nobani@linux-m9c6:~>
    then I do not know what I have to do??
    Any Idea???

  5. #5

    Default Re: freewrl installed successfuly but does not work

    -----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
    Hash: SHA1

    First, and I do mean first, copy/paste what you have below to the e-mail
    address as requested. This will hopefully fix things in the future. Cite
    this thread for fun so the author can see the entire discussion.

    Second, I can get past this by giving the app what it wants as follows:

    sudo cp /usr/share/fonts/truetype/VeraMono.ttf /usr/share/fonts

    Dirty hack, but it works.

    Seriously, though, please send the e-mail first before you forget or else
    you'll fight this forever needlessly.

    Good luck.





    On 07/05/2010 02:56 AM, al-nobani wrote:
    >
    > Yes I get the same error massage.
    > have a look:
    >
    > Code:
    > --------------------
    > nobani@linux-m9c6:~> freewrl
    > opengl version=2.1 Mesa 7.6
    > FreeType - can not use font /usr/share/fonts/VeraMono.ttf
    > dont know how to handle font id 0
    > FreeType - can not use font /usr/share/fonts
    > FreeWRL got a SIGSEGV - can you please mail the file(s) to
    > freewrl-09@rogers.com with a valid subject line. Thanks.
    > nobani@linux-m9c6:~>
    > --------------------
    >
    >
    > then I do not know what I have to do??
    > Any Idea???
    >
    >

    -----BEGIN PGP SIGNATURE-----
    Version: GnuPG v2.0.12 (GNU/Linux)
    Comment: Using GnuPG with Mozilla - http://enigmail.mozdev.org/

    iQIcBAEBAgAGBQJMMdVzAAoJEF+XTK08PnB5aCwQAMd8ovOd80lV0fBy2evY+6h3
    EiMIugTgAwzLyLlN4/SfEuzN6uVDwd1xi4g9En6Vg03SjgZ4V74mN/wY4upTPb48
    hwCGe+n2/98ZXfb8Prujn0Zn3zerxT2LfNK95s5vrBKgt5rt7b0XPl7GKl+vHmgZ
    NxYl/w51DqkbW5gukQI70dhttnVg26Hef2jhxXhxpdSwqEC16lg0UEZxlCGMq+nv
    oy49YbIfrodqhoTkD7aficyFFyvRnAOatk7Kc4s8qq4U1ODERPKVXOxjGZ1459kf
    Luul20lvFgt6eY9otg5e0RUU9r7ACVg2yZ0Nv74S1SyehypOe7HGiUzLTh55TXrL
    rqrFC4RaxmU1qweG9dahcRyKQly+n9k2EWbDwMjx90FtZtIpOSGskxc53I/0kWMM
    x7OpvDVq/2sWbvMJfzOLj7C6l1XLuhqaNABwq387ZO0HA6tvsEgIpom5MTy54SFb
    leZhSNQiRIyrL7epZlZDs24w77c44TdV8w+dW2CVMLf8f96GeRZNbH1RhDiF6Q0N
    LhIunYzBD7pr8kho2DRKqW3zchhy1EE6j84z07OlOS5lJqcfBO3RQ35bFmlgg85C
    HP49MZfI6IJDPjsoqSnnh8uD7oYbj0lnKzKXsb/s0DDyhe4WfSYX1g02bCBpqWym
    Wo55u5SAkpTlPFhWLIkO
    =9CPW
    -----END PGP SIGNATURE-----

  6. #6
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Amman, Jordan
    Posts
    38

    Thumbs up Re: freewrl installed successfuly but does not work

    Thank you very much
    It is work correctly now
    I sent the developers the error's mail

    Cheers,

  7. #7
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    11

    Default Re: freewrl installed successfuly but does not work

    Hi,
    I have the similar problem. I tried to install freewrl-1.22.12_pre2 on OpenSuSE 12.1 (64bit), it compiled without error, but failed to run, I got the following error message:

    jyh-shyong@linux-i7:~/Downloads/freewrl/freex3d> /usr/local/bin/freewrl
    FreeWRL expected library version 1.22.12, got 1.22.13...
    fwl_startFreeWRL called
    opengl version=1.4 (2.1.2 NVIDIA 290.10)
    xfont not initialized !!! initializing with defaults (fixed white)
    Internal error: directory does not exist: /usr/local/share/freewrl/fonts
    font directory=(null)
    No Fonts; check the build parameter --with-fontsdir, or set FREEWRL_FONTS_DIR environment variable
    Could not find System Fonts for Text nodes
    FreeWRL got a SIGSEGV - can you please mail the file(s) to
    freewrl-09@rogers.com with a valid subject line. Thanks.


    Any suggestions? Thanks

  8. #8

    Default Re: freewrl installed successfuly but does not work

    On my laptop:
    Code:
    > LD_PRELOAD=/usr/lib64/xulrunner-2.0.1/libmozjs.so freewrl
    freewrl: error while loading shared libraries: libmozjs.so.2d: cannot open shared object file: No such file or directory

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •