Results 1 to 9 of 9

Thread: XServer 1.8: Problems with Input Device Configuration

  1. #1

    Question XServer 1.8: Problems with Input Device Configuration

    Hi,

    I'm using openSUSE 11.2 with the OBS X11 repository which contains XServer 1.8 but somehow I struggle to configure my input devices.

    My main problem is, that I have a Synaptics Touchpad on my lenovo T60 laptop and I would really like to have the features provided by the synaptics driver (at least vertical scrolling) enabled.

    Since XServer 1.8 this seems to be a little bit tricky to get working. I don't have a main xorg.conf file as the complete configuration is now stored in conf files in the xorg.conf.d directory.

    What I tried was to modify the file 20-synaptics.conf so that it contains a new InputClass like this:
    Code:
    Section "InputClass"
       Identifier  "SynapticsTouchpad"
       MatchProduct "SynPS/2 Synaptics TouchPad"
       MatchDevicePath     "/dev/input/event*"
       Driver      "synaptics"
       Option      "AutoServerLayout"   "true"
       Option      "VertEdgeScroll"    "true"  # enable vertical scroll zone
       Option      "VertTwoFingerScroll"   "true"  # vertical scroll anywhere with two fingers
    EndSection
    Now the problem is, that my InputClasses seem to be completely ignored by X.
    Here is some output of the Xorg.0.log
    Code:
    X.Org X Server 1.8.0
    Release Date: 2010-04-02
    [    24.609] X Protocol Version 11, Revision 0
    [    24.609] Build Operating System: openSUSE SUSE LINUX
    [    24.609] Current Operating System: Linux linux-e2ai 2.6.34-rc6-29-desktop #1 SMP PREEMPT 2010-05-04 23:21:35 +0200 i686
    [    24.609] Kernel command line: root=/dev/disk/by-id/ata-SAMSUNG_HM320JI_S16LJD0Q416321-part2 resume=/dev/disk/by-id/ata-SAMSUNG_HM320JI_S16LJD0Q416321-part1 splash=silent quiet vga=normal
    [    24.609] Build Date: 06 May 2010  01:47:19PM
    [    24.609]
    [    24.609] Current version of pixman: 0.18.0
    [    24.609]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
            to make sure that you have the latest version.
    [    24.609] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
            (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
            (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
    [    24.609] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Fri May  7 01:55:12 2010
    [    24.610] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
    [    24.642] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
    [    24.642] (==) No screen section available. Using defaults.
    [    24.642] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
    [    24.642] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
    [    24.642] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
            Using the first device section listed.
    [    24.642] (**) |   |-->Device "Default Device"
    [    24.642] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
            Using a default monitor configuration.
    [    24.642] (==) Not automatically adding devices
    [    24.642] (==) Not automatically enabling devices
    [    24.643] (WW) The directory "/usr/share/fonts/TTF/" does not exist.
    [    24.643]    Entry deleted from font path.
    [    24.643] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
    [    24.643]    Entry deleted from font path.
    [    24.643] (==) FontPath set to:
            /usr/share/fonts/misc:unscaled,
            /usr/share/fonts/Type1/,
            /usr/share/fonts/100dpi/,
            /usr/share/fonts/75dpi/,
            /usr/share/fonts/URW/,
            /usr/share/fonts/cyrillic/
    [    24.643] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules/updates,/usr/lib/xorg/modules"
    [    24.643] (==) |-->Input Device "<default pointer>"
    [    24.643] (==) |-->Input Device "<default keyboard>"
    [    24.643] (==) No Layout section. Using the default mouse configuration.
    [    24.643] (==) No Layout section. Using the default keyboard configuration.
    [    24.643] (II) Loader magic: 0x8220b40
    [    24.643] (II) Module ABI versions:
    [    24.643]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
    [    24.643]    X.Org Video Driver: 7.0
    [    24.643]    X.Org XInput driver : 9.0
    [    24.644]    X.Org Server Extension : 3.0
    [    24.650] (--) PCI:*(0:1:0:0) 1002:7145:17aa:2006 ATI Technologies Inc Radeon Mobility X1400 rev 0, Mem @ 0xd8000000/134217728, 0xee100000/65536, I/O @ 0x00002000/256, BIOS @ 0x????????/131072
    [    24.651] (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
    [    24.651] (II) LoadModule: "extmod"
    [    24.665] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
    [    24.665] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
    [    24.665]    compiled for 1.8.0, module version = 1.0.0
    [    24.665]    Module class: X.Org Server Extension
    [    24.665]    ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
    [    24.665] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
    [    24.665] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
    [    24.665] (II) Loading extension XFree86-DGA
    [    24.665] (II) Loading extension DPMS
    [    24.665] (II) Loading extension XVideo
    [    24.665] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
    [    24.665] (II) Loading extension X-Resource
    [    24.665] (II) LoadModule: "dbe"
    [    24.666] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
    [    24.666] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
    [    24.666]    compiled for 1.8.0, module version = 1.0.0
    [    24.666]    Module class: X.Org Server Extension
    [    24.666]    ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
    [    24.666] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
    [    24.666] (II) LoadModule: "glx"
    [    24.666] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
    [    24.667] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
    [    24.667]    compiled for 1.8.0, module version = 1.0.0
    [    24.667]    ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
    [    24.667] (==) AIGLX enabled
    [    24.667] (II) Loading extension GLX
    [    24.667] (II) LoadModule: "record"
    [    24.667] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
    [    24.667] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
    [    24.667]    compiled for 1.8.0, module version = 1.13.0
    [    24.667]    Module class: X.Org Server Extension
    [    24.667]    ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
    [    24.667] (II) Loading extension RECORD
    [    24.667] (II) LoadModule: "dri"
    [    24.668] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
    [    24.676] (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
    [    24.676]    compiled for 1.8.0, module version = 1.0.0
    [    24.676]    ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
    [    24.676] (II) Loading extension XFree86-DRI
    [    24.676] (II) LoadModule: "dri2"
    [    24.677] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
    [    24.677] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
    [    24.677]    compiled for 1.8.0, module version = 1.2.0
    [    24.677]    ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
    [    24.677] (II) Loading extension DRI2
    [    24.677] (II) LoadModule: "radeon"
    [    24.677] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/radeon_drv.so
    [    24.678] (II) Module radeon: vendor="X.Org Foundation"
    [    24.678]    compiled for 1.8.0, module version = 6.13.0
    [    24.678]    Module class: X.Org Video Driver
    [    24.678]    ABI class: X.Org Video Driver, version 7.0
    [    24.678] (II) LoadModule: "mouse"
    [    24.678] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/mouse_drv.so
    [    24.683] (II) Module mouse: vendor="X.Org Foundation"
    [    24.683]    compiled for 1.8.0, module version = 1.5.0
    [    24.683]    Module class: X.Org XInput Driver
    [    24.684]    ABI class: X.Org XInput driver, version 9.0
    [    24.684] (II) LoadModule: "kbd"
    [    24.684] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/kbd_drv.so
    [    24.684] (II) Module kbd: vendor="X.Org Foundation"
    [    24.684]    compiled for 1.8.0, module version = 1.4.0
    [    24.684]    Module class: X.Org XInput Driver
    [    24.684]    ABI class: X.Org XInput driver, version 9.0
    [    24.684] (II) RADEON: Driver for ATI Radeon chipsets:
    
    ============================== SNIP ============================
    
    [    24.688] (++) using VT number 7
    
    [    24.800] (II) Primary Device is: PCI 01@00:00:0
    [    24.802] (II) [KMS] Kernel modesetting enabled.
    [    24.802] (II) RADEON(0): Creating default Display subsection in Screen section
            "Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
    [    24.802] (==) RADEON(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
    [    24.802] (II) RADEON(0): Pixel depth = 24 bits stored in 4 bytes (32 bpp pixmaps)
    [    24.802] (==) RADEON(0): Default visual is TrueColor
    [    24.802] (**) RADEON(0): Option "AccelDFS" "on"
    [    24.802] (**) RADEON(0): Option "AccelMethod" "EXA"
    [    24.802] (==) RADEON(0): RGB weight 888
    [    24.802] (II) RADEON(0): Using 8 bits per RGB (8 bit DAC)
    [    24.802] (--) RADEON(0): Chipset: "ATI Mobility Radeon X1400" (ChipID = 0x7145)
    [    24.802] (II) RADEON(0): PCIE card detected
    [    24.802] (II) RADEON(0): KMS Color Tiling: disabled
    [    24.802] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
    [    24.802] drmOpenDevice: open result is 10, (OK)
    [    24.802] drmOpenByBusid: Searching for BusID pci:0000:01:00.0
    [    24.802] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
    [    24.802] drmOpenDevice: open result is 10, (OK)
    [    24.802] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns 10
    [    24.802] drmOpenByBusid: drmGetBusid reports pci:0000:01:00.0
    [    24.829] (II) RADEON(0): Output VGA-0 has no monitor section
    [    24.829] (II) RADEON(0): Output LVDS has no monitor section
    [    24.834] (II) RADEON(0): Output DVI-0 has no monitor section
    
    
    ============================== SNIP ============================
    
    [    24.869] (II) Initializing built-in extension Generic Event Extension
    [    24.869] (II) Initializing built-in extension SHAPE
    [    24.869] (II) Initializing built-in extension MIT-SHM
    [    24.869] (II) Initializing built-in extension XInputExtension
    [    24.869] (II) Initializing built-in extension XTEST
    [    24.869] (II) Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
    [    24.869] (II) Initializing built-in extension SYNC
    [    24.869] (II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
    [    24.869] (II) Initializing built-in extension XC-MISC
    [    24.869] (II) Initializing built-in extension SECURITY
    [    24.869] (II) Initializing built-in extension XINERAMA
    [    24.869] (II) Initializing built-in extension XFIXES
    [    24.869] (II) Initializing built-in extension RENDER
    [    24.869] (II) Initializing built-in extension RANDR
    [    24.869] (II) Initializing built-in extension COMPOSITE
    [    24.869] (II) Initializing built-in extension DAMAGE
    [    24.882] (II) AIGLX: enabled GLX_MESA_copy_sub_buffer
    [    24.882] (II) AIGLX: enabled GLX_INTEL_swap_event
    [    24.882] (II) AIGLX: enabled GLX_SGI_make_current_read
    [    24.882] (II) AIGLX: enabled GLX_SGI_swap_control and GLX_MESA_swap_control
    [    24.882] (II) AIGLX: GLX_EXT_texture_from_pixmap backed by buffer objects
    [    24.882] (II) AIGLX: Loaded and initialized /usr/lib/dri/r300_dri.so
    [    24.882] (II) GLX: Initialized DRI2 GL provider for screen 0
    [    24.883] (II) RADEON(0): Setting screen physical size to 444 x 277
    [    25.019] (II) XKB: reuse xkmfile /var/lib/xkb/compiled/server-02D8252E59564A234380F1E5417646A9DB3B7452.xkm
    [    25.021] (WW) <default pointer>: No Device specified, looking for one...
    [    25.035] (II) <default pointer>: Setting Device option to "/dev/input/mice"
    [    25.035] (--) <default pointer>: Device: "/dev/input/mice"
    [    25.035] (==) <default pointer>: Protocol: "Auto"
    [    25.035] (**) Option "CorePointer"
    [    25.035] (**) <default pointer>: always reports core events
    [    25.048] (==) <default pointer>: Emulate3Buttons, Emulate3Timeout: 50
    [    25.048] (**) <default pointer>: ZAxisMapping: buttons 4 and 5
    [    25.048] (**) <default pointer>: Buttons: 9
    [    25.048] (**) <default pointer>: Sensitivity: 1
    [    25.048] (II) XINPUT: Adding extended input device "<default pointer>" (type: MOUSE)
    [    25.048] (**) <default pointer>: (accel) keeping acceleration scheme 1
    [    25.048] (**) <default pointer>: (accel) acceleration profile 0
    [    25.048] (**) <default pointer>: (accel) acceleration factor: 2.000
    [    25.048] (**) <default pointer>: (accel) acceleration threshold: 4
    [    25.051] (II) <default pointer>: Setting mouse protocol to "ExplorerPS/2"
    [    25.343] (II) <default pointer>: ps2EnableDataReporting: succeeded
    [    25.343] (**) Option "CoreKeyboard"
    [    25.343] (**) <default keyboard>: always reports core events
    [    25.343] (**) Option "Protocol" "standard"
    [    25.343] (**) <default keyboard>: Protocol: standard
    [    25.343] (**) Option "XkbRules" "base"
    [    25.343] (**) <default keyboard>: XkbRules: "base"
    [    25.343] (**) Option "XkbModel" "pc105"
    [    25.343] (**) <default keyboard>: XkbModel: "pc105"
    [    25.343] (**) Option "XkbLayout" "us"
    [    25.343] (**) <default keyboard>: XkbLayout: "us"
    [    25.343] (**) Option "CustomKeycodes" "off"
    [    25.343] (**) <default keyboard>: CustomKeycodes disabled
    [    25.343] (II) XINPUT: Adding extended input device "<default keyboard>" (type: KEYBOARD)
    
    ============================== SNIP ============================
    I can get the touchpad working by creating an InputDevice Section similar to the InputClass section above, but then I have to configure the Trackpoint and the USB mouse, too or otherwise they won't be recognized at all.

    If I create an InputDevice section for a pointer, input hotplugging gets completely disabled for pointers. So If the USB mouse is not plugged in, when X is starting up, it will not be recognized if I plug it in later.

    The input devices are all correctly recognized by udev as it seems. Here is the output from 'cat /proc/bus/input/devices' for the touchpad and the trackpoint:
    Code:
    I: Bus=0011 Vendor=0002 Product=0007 Version=81b1
    N: Name="SynPS/2 Synaptics TouchPad"
    P: Phys=isa0060/serio1/input0
    S: Sysfs=/devices/platform/i8042/serio1/input/input1
    U: Uniq=
    H: Handlers=mouse0 event1 
    B: EV=b
    B: KEY=6420 0 30000 0 0 0 0 0 0 0 0
    B: ABS=11000003
    
    I: Bus=0011 Vendor=0002 Product=000a Version=0000
    N: Name="TPPS/2 IBM TrackPoint"
    P: Phys=synaptics-pt/serio0/input0
    S: Sysfs=/devices/platform/i8042/serio1/serio2/input/input2
    U: Uniq=
    H: Handlers=mouse1 event2 
    B: EV=7
    B: KEY=70000 0 0 0 0 0 0 0 0
    B: REL=3

    Does anyone know how to solve this?

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,317
    Blog Entries
    1

    Default Re: XServer 1.8: Problems with Input Device Configuration

    I'm not up to speed with the new X-server, but wondering if you may have hotplugging disabled unintentionally with

    Option "AutoAddDevices" "false"
    in one of the included .conf files.

    I'm also wondering if your synaptics touchpad could be configured with synclient (via a startup script) or similar. See examples of that here. (Real-Time Tweaking).

  3. #3

    Default Re: XServer 1.8: Problems with Input Device Configuration

    Quote Originally Posted by deano_ferrari View Post
    I'm not up to speed with the new X-server, but wondering if you may have hotplugging disabled unintentionally with



    in one of the included .conf files.

    I'm also wondering if your synaptics touchpad could be configured with synclient (via a startup script) or similar. See examples of that here. (Real-Time Tweaking).
    I have the same problem. Disabling hotplugging doesn't help.

  4. #4

    Default Re: XServer 1.8: Problems with Input Device Configuration

    Hi deano_ferrari,

    no I didn't have such a line in my configuration.
    But just to make sure, I added a ServerLayout section like this:
    Code:
    Section "ServerLayout"
       Identifier  "Default"
       Option      "AutoAddDevices"        "true"
    EndSection
    Which got recognized at startup but didn't lead to any changes.
    I also tried to add a
    Code:
       Option      "AutoEnableDevices"     "true"
    to this section but this just lead to the X server just crashing hard on startup.

    Synclient does not work at all, as to use it, the synaptics driver has to be loaded. I'm also wondering why the X server is not using the evdev driver to load the pointers but is falling back to the mouse driver.

    @tr0j4nq Good to know that I'm not the only one suffering from this problem.

    Maybe this is a bug. Does anyone know where to report it? Novell openSUSE bugzilla?

    Best regards,
    Steffen

  5. #5

    Default Re: XServer 1.8: Problems with Input Device Configuration

    In othhers distribution people add configuration to xorg.conf.d/10-synaptics.conf and everything works better then ever. So I think it's some bug from Novell. Look to 11-mouse.conf
    Code:
    Section "InputClass"
            # Novell Bug #597214
            Identifier      "IBM TPPS/2 TrackPoint"
            MatchProduct    "TPPS/2 IBM TrackPoint"
            MatchIsPointer  "on"
            Driver  "evdev"
            Option  "EmulateWheel"  "on"
            Option  "EmulateWheelButton"    "2"
            Option  "YAxisMapping"    "4 5"
            Option  "XAxisMapping"    "6 7"
            Option  "Emulate3Buttons"    "on"
            Option  "EmulateWheelTimeout"    "200"
    EndSection
    So novell have problem with other devices too.

  6. #6

    Default Re: XServer 1.8: Problems with Input Device Configuration

    Hmm this bug was just about not matching the Vendor.
    I have the same TrackPoint as mentioned in it but it seems that it isn't found.
    In my case it seems as the InputClasses are completely ignored at all.

    So perhaps the problem is anywhere else?

    I followed the instructions on https://fedoraproject.org/wiki/Input..._configuration

    and even added an 00-evdev.conf with this content
    Code:
    Section "InputClass"
       Identifier "evdev pointer catchall"
       MatchIsPointer "on"
       MatchDevicePath "/dev/input/event*"
       Driver "evdev"
    EndSection
    
    Section "InputClass"
       Identifier "evdev keyboard catchall"
       MatchIsKeyboard "on"
       MatchDevicePath "/dev/input/event*"
       Driver "evdev"
    EndSection
    
    Section "InputClass"
       Identifier "evdev touchpad catchall"
       MatchIsTouchpad "on"
       MatchDevicePath "/dev/input/event*"
       Driver "evdev"
    EndSection
    
    Section "InputClass"
       Identifier "evdev tablet catchall"
       MatchIsTablet "on"
       MatchDevicePath "/dev/input/event*"
       Driver "evdev"
    EndSection
    
    Section "InputClass"
       Identifier "evdev touchscreen catchall"
       MatchIsTouchscreen "on"
       MatchDevicePath "/dev/input/event*"
       Driver "evdev"
    EndSection
    but still there are no changes.
    The evdev driver doesn't seem to be used at all...

    Best regards,
    Steffen

  7. #7

    Wink Re: XServer 1.8: Problems with Input Device Configuration

    Hi,

    yesterday I created a ticket (https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=614196) in Novells Bugzilla which got rejected as WONTFIX.
    The problem in short is, that some system packages (including udev packages) are too old on openSUSE 11.2 for this setup to work. Therefore the udev backend is disabled for openSUSE 11.2 packages in the X11 repo.

    The workarround is to use a classic style xorg.conf.
    I moved the xorg.conf.d directory away and created a xorg.conf with following contents:

    Code:
    Section "ServerLayout"
       Identifier     "Layout"
       InputDevice    "USB Mouse" "CorePointer"
       InputDevice    "SynapticsTouchpad"  "SendCoreEvents"
    EndSection
    
    Section "Module"
       Load "synaptics"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
        Identifier  "USB Mouse"
        Driver      "mouse"
        Option      "Device" "/dev/input/mice"
        Option      "Buttons" "4"
        Option      "ZAxisMapping" "4 5"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
       Identifier  "SynapticsTouchpad"
       Driver      "synaptics"
       Option      "Device"            "/dev/input/mice"
       Option      "Protocol"          "auto-dev"
       Option      "SHMConfig"         "false" # configurable at runtime? security ris
       Option      "VertEdgeScroll"    "true"  # enable vertical scroll zone
       Option      "HorizEdgeScroll"   "true"  # enable horizontal scroll zone
       Option      "VertTwoFingerScroll"   "true"
       Option      "HorizTwoFingerScroll"  "true"
    EndSection
    
    Section "ServerFlags"
      Option       "AutoAddDevices" "off"
      Option       "ZapWarning" "on"
    EndSection
    
    Section "Device"
      Identifier   "Card0"
      Driver       "radeon"
      VendorName   "ATI"
      BoardName    "Mobility Radeon X1400" 
      Option       "DRI2" "on"
      Option       "AccelMethod" "EXA"
      Option       "AccelDFS" "on"  
    EndSection
    This config is working now satisfying to me:
    * All input devices are working
    * I can use the extended features of the Synaptic Touchpad
    * When connection a USB mouse, it is recognized

    So I'll go with this for now. openSUSE 11.3 is released in a month, anyways.

    Best regards,
    Steffen

  8. #8

    Thumbs up Re: XServer 1.8: Problems with Input Device Configuration

    Danke fr diesen super Tipp!
    Endlich geht mein Touchpad wieder vernnftig.

  9. #9
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    26,858
    Blog Entries
    39

    Default Re: XServer 1.8: Problems with Input Device Configuration

    opensuse 11.3 LXDE users may wish to look at this:
    LXDE/Troubleshooting - openSUSE
    ie
    Edit /etc/X11/xorg.conf.d/20-synaptics.conf

    and add one or both lines:
    Code:
    Option "TapButton1" "1"
    Option "RBCornerButton" "3"
    (Line 1: left mouse tap / Line 2: right mouse tap in lower right corner)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •