Results 1 to 10 of 10

Thread: Zypper doesn't work

  1. #1
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Shenzhen, China
    Posts
    4

    Default Zypper doesn't work

    I'm new to openSUSE as I just came from Ubuntu. After setting the repos I pressed for refresh. However, YaST came to a grinding halt at a "packages.gz"

    Then I switch to cli, "zypper -v refresh" and here's the message

    Code:
    Retrieving: packages.gz [19% (0 B/s)]
    Changing the repository just wouldn't help.

    Any ideas?

  2. #2
    palladium NNTP User

    Default Re: Zypper doesn't work

    > Any ideas?

    what repos do you have enabled? lets find out with:

    Code:
    zypper lr -d
    --
    palladium

  3. #3
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Shenzhen, China
    Posts
    4

    Default Re: Zypper doesn't work

    It's like

    Code:
    # | Alias                 | Name                  | Enabled | Refresh | Priority | Type   | URI                                                                   | Service
    --+-----------------------+-----------------------+---------+---------+----------+--------+-----------------------------------------------------------------------+--------
    1 | openSUSE 11.2-0       | openSUSE 11.2-0       | Yes     | No      |   99     | yast2  | cd:///                                                                |        
    2 | openSUSE-11.2-Non-Oss | openSUSE-11.2-Non-Oss | Yes     | Yes     |   99     | yast2  | http://fundawang.lcuc.org.cn/opensuse/distribution/11.2/repo/non-oss/ |        
    3 | openSUSE-11.2-Oss     | openSUSE-11.2-Oss     | Yes     | Yes     |   99     | yast2  | http://fundawang.lcuc.org.cn/opensuse/distribution/11.2/repo/oss/     |        
    4 | openSUSE-11.2-Update  | openSUSE-11.2-Update  | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://fundawang.lcuc.org.cn/opensuse/update/11.2/                    |        
    5 | repo-debug            | openSUSE-11.2-Debug   | No      | Yes     |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/debug/distribution/11.2/repo/oss/        |        
    6 | repo-source           | openSUSE-11.2-Source  | No      | Yes     |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/source/distribution/11.2/repo/oss/       |
    Error occured when refreshing metadata in oss:
    oss/suse/setup/descr/packages.gz, which I can download without any problems in firefox.

    When I pressed Crtl+C to skip the download, the whole process still stopped about half a minute after skipping. This time, the error was with "d91194cba6f72545ed0a260f05c490ea8955d81a-primary.xml.gz"

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,733
    Blog Entries
    20

    Default Re: Zypper doesn't work

    Have you changed the mirror for those?
    I take it the original ones didn't work either.

    Try booting with this added in the boot arguments:

    Code:
    ipv6.disable=1
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  5. #5
    palladium NNTP User

    Default Re: Zypper doesn't work

    Scrubru wrote:
    > It's like
    >
    >
    > Code:
    > --------------------
    > # | Alias | Name | Enabled | Refresh | Priority | Type | URI | Service
    > --+-----------------------+-----------------------+---------+---------+----------+--------+-----------------------------------------------------------------------+--------
    > 1 | openSUSE 11.2-0 | openSUSE 11.2-0 | Yes | No | 99 | yast2 | cd:/// |
    > 2 | openSUSE-11.2-Non-Oss | openSUSE-11.2-Non-Oss | Yes | Yes | 99 | yast2 | http://fundawang.lcuc.org.cn/opensus.../repo/non-oss/ |
    > 3 | openSUSE-11.2-Oss | openSUSE-11.2-Oss | Yes | Yes | 99 | yast2 | http://fundawang.lcuc.org.cn/opensus...11.2/repo/oss/ |
    > 4 | openSUSE-11.2-Update | openSUSE-11.2-Update | Yes | Yes | 99 | rpm-md | http://fundawang.lcuc.org.cn/opensuse/update/11.2/ |
    > 5 | repo-debug | openSUSE-11.2-Debug | No | Yes | 99 | NONE | http://download.opensuse.org/debug/d...11.2/repo/oss/ |
    > 6 | repo-source | openSUSE-11.2-Source | No | Yes | 99 | NONE | http://download.opensuse.org/source/...11.2/repo/oss/ |
    >
    > --------------------
    >
    >
    > Error occured when refreshing metadata in oss:
    > oss/suse/setup/descr/packages.gz, which I can download without any
    > problems in firefox.
    >
    > When I pressed Crtl+C to skip the download, the whole process still
    > stopped about half a minute after skipping. This time, the error was
    > with "d91194cba6f72545ed0a260f05c490ea8955d81a-primary.xml.gz"
    >
    >


    here is a "rule" for using YaST/Zypper: don't be skipping, aborting or
    otherwise killing an update....because (unfortunately) it is NOT
    normally fast as lightening...and, *often* things stop happening
    momentarily...sometimes LOTs is happening but you can't see it because
    it is all working inside memory (unpacking an archive which lists ALL
    the pachages on the server AND comparing it to ALL packages on your
    machine, and then deciding what needs to be downloaded AND and
    and...takes some several seconds...everytime..

    add to that the fact that most all repos are hosted on donated space
    with donated bandwidth by schools and etc, and they fully have the
    right to dribble out downloads as fast or SLOW as they wish...and, you
    have a recipe in which it might appear that the download has stopped,
    when what you should do is walk away and have a cup of tea..

    if it stops at 19% wait several minutes....ten is not too many...and
    see if it picks up again..

    ok, the list of repos didn't work out to provide the easy answer i was
    hoping for...just to save a little system work you might turn off the
    auto-update of 5 and 6....but, it might not save much..

    ok two, that download is choking at about 19% of 5,514,801 which just
    happens to be real close to exactly 1 MB...(1 meg is 18.568% of the
    download size)..

    so, what might be happening?
    are you downloading via a network that might be throttled/controlled
    (like a dorm, workplace, wifi not yours)? is it possible that is
    kicking in and strangling the stream?

    are you running out of room in any of your /tmp, /home root partition?

    yes, i know it is troublesome to me also that you can do it using
    firefox but not zypper...which points to the possiblity that zypper is
    broken..

    i see you first posting is today -=welcome=- and i wonder if maybe you
    had a faulty install...maybe you used a corrupted install disk...

    1. did you get your install image from
    http://software.opensuse.org/112/en ? (then where?)
    2. did you check the md5sum of the downloaded iso?
    3. burn the disk as slow as you can?
    4. use good media?
    5. do this http://tinyurl.com/yajm2aq before install attempt?

    if you answered "no" (or "don't know") to any of those then see the
    following cites, and if we can help further, please ask because we
    want you to be successful:
    http://en.opensuse.org/Download_Help
    http://tinyurl.com/yhf65pv
    http://tinyurl.com/ycly3eg

    --
    palladium
    i had noodles and rice soup for lunch...and hope to visit the Great
    Wall someday..

  6. #6
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Shenzhen, China
    Posts
    4

    Default Re: Zypper doesn't work

    Problem solved!

    I think this time it is the fault of aria2. I exported ZYPP_ARIA2C=0 and things went smoothly...

    What is wrong with aria2? I am high school student and probably the network is a little bit faulty. However, aria2 used to work in Ubuntu.

    Thank you for your help, though. You want to go to China and visit the Great Wall? I'll certainly welcome you to my home country!

  7. #7
    palladium NNTP User

    Default Re: Zypper doesn't work

    Scrubru wrote:
    > What is wrong with aria2?


    sorry, i don't really know what is up with that..

    > I am high school student and probably the


    your english is GREAT! (or you have the best machine translator i've
    ever seen...you must be first in your foreign language class!!

    i look forward to the visit..

    --
    palladium

  8. #8
    palladium NNTP User

    Default Re: Zypper doesn't work

    Scrubru wrote:

    > I think this time it is the fault of aria2. I exported ZYPP_ARIA2C=0
    > and things went smoothly...


    let us know if the problem goes away, or if you have to set that
    environment permanent..

    i wonder if you know if (maybe) it has something to do with "The Great
    (fire)Wall" or other unique network settings in your area.. ?

    --
    palladium

  9. #9
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Shenzhen, China
    Posts
    4

    Default Re: Zypper doesn't work

    I exported the environment variable permanently and now I have a speed of roughly 200K/s. Aria2 does work independently in command prompt. The "Great Firewall" has no effect whatsoever in downloading files. However, there is a network traffic control system in my school, banning all bittorent downloads.

  10. #10
    palladium NNTP User

    Default Re: Zypper doesn't work

    Scrubru wrote:
    > there is a network traffic control system in my school, banning all
    > bittorent downloads.


    that is too bad, because we all know there are 'good' torrents,
    also...for example the one offered on this page:
    http://software.opensuse.org/112/en

    --
    palladium

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •