Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 18 of 18

Thread: Zypper lag?

  1. #11
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Germany
    Posts
    301

    Default Re: Zypper lag?

    Hello,

    I also know some persons who have cable connection and they don't have this lag problem.

    aria2c uses the metalinks for all official and build service repositories for downloading the packages. Maybe this has something to do with it. It is possile that aria2c then downloads the packages via bittorrent (depending on the metalink informations). Hence it also could be some p2p preventions or slowdowns by the ISP which are causing these lags.

  2. #12
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,738
    Blog Entries
    20

    Default Re: Zypper lag?

    If your ISP is throttling all p2p it's time to move. This is just another variety of vendor lockin.
    I have no such lag here in the UK, but my ISP does not throttle p2p or employ any form of traffic shaping.
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  3. #13
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Kentucky, USA
    Posts
    466

    Default Re: Zypper lag?

    Quote Originally Posted by caf4926 View Post
    If your ISP is throttling all p2p it's time to move. This is just another variety of vendor lockin.
    I have no such lag here in the UK, but my ISP does not throttle p2p or employ any form of traffic shaping.
    Bullseye! My ISP (Wildblue) is not as forgiving with p2p. I really don't fully understand their p2p policy, but sometimes it is cut back. I assume this is the reason I get a lag from time to time when running zypper ref. With aria2c
    disabled, it is the same fast speed every time. My only alternative out here in the sticks of Kentucky is dial up.
    Klaatu Barada Nikto

  4. #14
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,738
    Blog Entries
    20

    Default Re: Zypper lag?

    'Wildblue'
    That sounds like some real 'Backwoods' ISP.

    Go drown your sorrows with some 'Sour Mash' and hope the New Year brings something better
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  5. #15
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Kentucky, USA
    Posts
    466

    Default Re: Zypper lag?

    I keep waiting for AT&T high speed, but there aren't enough hicks around here to make it financially viable for them to run the fiber optics. It stops at the city limits. One of these days....
    Klaatu Barada Nikto

  6. #16
    Join Date
    May 2008
    Location
    Wilds of Arkansas
    Posts
    198

    Default Re: Zypper lag?

    Quote Originally Posted by 67GTA View Post
    This is interesting. I just thought the servers were slow. I also use a high speed satellite connection with lots of lag time. I used
    Code:
    export ZYPP_ARIA2C=0
    and ran
    Code:
    zypper -vvv ref
    and it took half the time to finish. I then read up on zypper and found out it uses aria2 to do it's job. I'm going to do some more testing. What is it about aria2 makes zypper so slow?
    I want to thank the people that solved this issue with the aria2c change. It was really torquing me off the slowness. I do not have Wildblue (though I did for 2.5years, my sympathies to 67GTA) since I got ADSL phone service at my place in the sticks this month. They must throttle p2p to keep service accessible for everyone.

    Thanks again for providing this solution.

    MattB4

  7. #17
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Germany
    Posts
    301

    Default Re: Zypper lag?

    Hi,

    it looks like the latest online update to a newer version of aria2c fiexed this issue for me. For more informations look at /dev/loki: Call for testing openSUSE 11.2 with newer aria2

    Have a lot of fun

  8. #18
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Kentucky, USA
    Posts
    466

    Default Re: Zypper lag?

    I just ran across this thread again while googling aria2. I still have the same crappy satellite connection, but the aria2 version in 12.1 doesn't have this problem. I enabled it for zypper just this morning and everything is zippy! I hope to get a good 3G connection after the first of the year!
    Klaatu Barada Nikto

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •