Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: Desktop effects not working in KDE 4.3.1 w/ GeForce 9500 GT

  1. #1
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    New Jersey
    Posts
    9

    Default Desktop effects not working in KDE 4.3.1 w/ GeForce 9500 GT

    Hello all. First post and I'd like to start by thanking all here. Twelve years ago computers became necessary for my business. I knew, and now know marginally more than, nothing about computers, but I did know when I was paying through the nose for a half baked recycled piece of garbage. So I started building my own machines and running Linux. For the last ten years I've kept one isolated Windows machine that I need to run exactly one app on, and have relied entirely on Suse for everything else. Now I have three office machines, two notebooks, three machines for my three kids, and one for my wife, all running opensuse. And the only way I could have done it was by coming to this site. Literally hundreds of problems solved! You've no idea how much time I've spent lurking here. This one I can't find an answer to.

    Issue:
    On this Box:

    ASUS M4A785-M MB
    AMD X4 965 CPU
    NVidia GeForce 9500 GT GPU

    Running:

    opensuse 11.2 (x86_64)
    KDE 4.3.1
    NVidea drivers installed "the easy way"


    I am unable to get the vast majority of desktop effects to work regardless of compositing type. Some do work, and in general 2D and 3D seem fine. Thanks for everything, past and future.

  2. #2
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Sydney, Australia
    Posts
    1,020

    Default Re: Desktop effects not working in KDE 4.3.1 w/ GeForce 9500

    Which effects don't work, and which do?
    Günter

    Desk: Leap 42.2, KDE 5, Intel i3, 8Gb, Kingston 64Gb SSD, 2 SATA.
    Lap: Thinkpad T430, Tumbleweed, Intel i5, 8Gb, SSD.

  3. #3

    Default Re: Desktop effects not working in KDE 4.3.1 w/ GeForce 9500

    Did nvidia driver install write an /etc/X11/xorg.conf ? If so how does it look like ?
    Is Xinerama on ? If so turn it off.
    Is Composite off ? If so turn it on.

  4. #4
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    New Jersey
    Posts
    9

    Default Re: Desktop effects not working in KDE 4.3.1 w/ GeForce 9500

    "Wobbly windows", "minimize animation', and to some degree "translucency". Oddly, these work even with "Desktop Effects" disabled, but in any case nothing else works. Also, the "suspend Compositing" button doesn't work.

  5. #5
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    New Jersey
    Posts
    9

    Default Re: Desktop effects not working in KDE 4.3.1 w/ GeForce 9500

    Compositing can't be turned off, neither clone or xinerama works, xorg is:

    /.../
    # SaX generated X11 config file
    # Created on: 2009-12-09T08:24:07-0500.
    #
    # Version: 8.1
    # Contact: Marcus Schaefer <sax@suse.de>, 2005
    # Contact: SaX-User list <https://lists.berlios.de/mailman/listinfo/sax-users>
    #
    # Automatically generated by [ISaX] (8.1)
    # PLEASE DO NOT EDIT THIS FILE!
    #
    Section "Files"
    FontPath "/usr/share/fonts/misc:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/local"
    FontPath "/usr/share/fonts/75dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/100dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/Type1"
    FontPath "/usr/share/fonts/URW"
    FontPath "/usr/share/fonts/Speedo"
    FontPath "/usr/share/fonts/PEX"
    FontPath "/usr/share/fonts/cyrillic"
    FontPath "/usr/share/fonts/latin2/misc:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/latin2/75dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/latin2/100dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/latin2/Type1"
    FontPath "/usr/share/fonts/latin7/75dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/baekmuk:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/japanese:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/kwintv"
    FontPath "/usr/share/fonts/truetype"
    FontPath "/usr/share/fonts/uni:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/CID"
    FontPath "/usr/share/fonts/ucs/misc:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/ucs/75dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/ucs/100dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/hellas/misc:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/hellas/75dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/hellas/100dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/hellas/Type1"
    FontPath "/usr/share/fonts/misc/sgi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/xtest"
    FontPath "/opt/kde3/share/fonts"
    InputDevices "/dev/gpmdata"
    InputDevices "/dev/input/mice"
    EndSection

    Section "ServerFlags"
    Option "AllowMouseOpenFail" "on"
    Option "ZapWarning" "on"
    EndSection

    Section "Module"
    Load "extmod"
    Load "dri"
    Load "glx"
    Load "dbe"
    EndSection

    Section "InputDevice"
    # Driver "kbd" will be disabled unless 'Option "AutoAddDevices" "off"'
    # is set in "ServerFlags" section.
    Driver "kbd"
    Identifier "Keyboard[0]"
    Option "Protocol" "Standard"
    Option "XkbLayout" "us"
    Option "XkbModel" "microsoftpro"
    Option "XkbRules" "xfree86"
    EndSection

    Section "InputDevice"
    # Driver "mouse" will be disabled unless 'Option "AutoAddDevices" "off"'
    # is set in "ServerFlags" section.
    Driver "mouse"
    Identifier "Mouse[1]"
    Option "Buttons" "7"
    Option "Device" "/dev/input/mice"
    Option "Name" "Omnidirectional Control USB to PS2 Adaptor V2.50"
    Option "Protocol" "explorerps/2"
    Option "Vendor" "Sysp"
    Option "ZAxisMapping" "4 5"
    EndSection

    Section "Monitor"
    Option "CalcAlgorithm" "XServerPool"
    DisplaySize 352 264
    HorizSync 30-96
    Identifier "Monitor[0]"
    ModelName "SAMSUNG SYNCMASTER"
    Option "PreferredMode" "1280x1024"
    VendorName "SAM"
    VertRefresh 50-160
    UseModes "Modes[0]"
    EndSection

    Section "Modes"
    Identifier "Modes[0]"
    Modeline "1280x1024" 157.00 1280 1344 1504 1728 1024 1025 1028 1072 +HSync +VSync
    Modeline "2560x1024" 157.50 2560 1344 1504 1728 1024 1025 1028 1072
    EndSection

    Section "Screen"
    DefaultDepth 24
    SubSection "Display"
    Depth 15
    Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1280x720" "1024x768" "1280x600" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 16
    Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1280x720" "1024x768" "1280x600" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 24
    Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1280x720" "1024x768" "1280x600" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 8
    Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1280x720" "1024x768" "1280x600" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
    EndSubSection
    Device "Device[0]"
    Identifier "Screen[0]"
    Monitor "Monitor[0]"
    EndSection

    Section "Device"
    BoardName "GeForce 9500 GT"
    Driver "nvidia"
    Identifier "Device[0]"
    Option "SaXDualHead"
    Option "TwinView"
    Option "SaXDualMonitorVendor" "VSC"
    Option "SecondMonitorHorizSync" "31-70"
    Option "SaXDualVSync" "50-160"
    Option "MetaModes" "1280x1024,1280x1024;1280x960,1280x960;1280x800,1280x800;1152x864,1152x864;1280x768,1280x768;1280x720,1280x720;1024x768,1024x768;1280x600,1280x600;1024x600,1024x600;800x600,800x600;768x576,768x576;640x480,640x480"
    Option "SaXDualOrientation" "RightOf"
    Option "SaXDualResolution" "1280x1024"
    Option "TwinViewOrientation" "RightOf"
    Option "SaXDualMode" "Xinerama"
    Option "SecondMonitorVertRefresh" "50-160"
    Option "SaXDualHSync" "31-70"
    Option "SaXDualMonitorModel" "VIEWSONIC"
    Screen 0
    VendorName "NVidia"
    EndSection

    Section "ServerLayout"
    Identifier "Layout[all]"
    InputDevice "Keyboard[0]" "CoreKeyboard"
    InputDevice "Mouse[1]" "CorePointer"
    Option "Clone" "off"
    Option "Xinerama" "off"
    Screen "Screen[0]"
    EndSection

    Section "DRI"
    Group "video"
    Mode 0660
    EndSection

    Section "Extensions"
    Option "Composite" "on"
    EndSection

  6. #6

    Default Re: Desktop effects not working in KDE 4.3.1 w/ GeForce 9500

    I see only one monitor but your graphic device is configured for dualhead. If you have only one monitor, you can comment out all lines starting with "Option" in the device section.

    The Option "SaXDualMode" "Xinerama" may be causing the problem.

  7. #7
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    New Jersey
    Posts
    9

    Default Re: Desktop effects not working in KDE 4.3.1 w/ GeForce 9500

    There are two monitors, and both cloned display and xinerama work. Even with "Dual Disply" disabled, no desktop effects.

  8. #8
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Nottingham, UK
    Posts
    37

    Default Re: Desktop effects not working in KDE 4.3.1 w/ GeForce 9500

    I notice that your xorg.conf was created today - did you have one before? The reason I ask is that as a long time Suse user, you are probably used to using Sax2 after installing the nvidia driver. But, as of 11.2, it's no longer necessary - all you should need to do is restart your session after installation and things should work fine. I'm wondering if OpenSUSE is simply designed to work better without an xorg.conf file. Have you tried this already?

  9. #9

    Default Re: Desktop effects not working in KDE 4.3.1 w/ GeForce 9500

    Quote Originally Posted by jfmd View Post
    There are two monitors, and both cloned display and xinerama work. Even with "Dual Disply" disabled, no desktop effects.
    I suspect Xinerama is the one preventing desktop effects to work as expected. The solution would be not to use Xinerama at all and use Xrandr for dualhead. But I read in another thread that nvidia doesn't have support for Xrandr (?). You should try to disable Xinerama for testing.

  10. #10
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Sogndal, Noreg
    Posts
    1,103

    Default Re: Desktop effects not working in KDE 4.3.1 w/ GeForce 9500

    Section "Extensions"
    Option "Composite" "on"
    EndSection
    Hei, I had a similar problem and solved it by editing x.org like this:

    Section "Extensions"
    Option "Damage" "true"
    Option "Composite" "true"
    EndSection
    Should be worth a try and shouldn't cause any problems if it doesn't work.

    Cheers

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •