Results 1 to 4 of 4

Thread: Mailman eats messages - needs debugging

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Switzerland
    Posts
    1,529

    Default Mailman eats messages - needs debugging

    Hi

    I have a bit of trouble with mailman and need some brain-input. So I hope anyone can guide me on the right track.

    The setup: mailman from mailman-2.1.12-9.1.i586.rpm on openSUSE 11.1 32bit with sendmail. Note: this package comes from: Index of /repositories/home:/reinauer/openSUSE_11.1 and is needed because the standard package is *completely* broken.

    The problem: incoming mail disappears, like going to /dev/null. However the web interface works well. I have setup a list called xxxxx (myorg here) and there are some members subscribed.

    Did so far: send a test message from outside. Looked at /var/log/mail and saw:

    Dec 3 10:04:18 cicero sendmail[22412]: nB394FWi022408:
    to="|/usr/lib/mailman/mail/mailman post myorg",
    ctladdr=<myorg@mailxxxxx.ch> (2/0), delay=00:00:00,xdelay=00:00:00,
    mailer=prog, pri=31047, dsn=2.0.0, stat=Sent

    The message is coming in! However this message will not appear in the archive and I can't see it distributed in any way. There is nothing in /var/lib/mailman/logs/error

    Question: what to do next to debug this?
    Technology is 'stuff that doesn't work yet.' -- Bran Ferren

  2. #2
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Switzerland
    Posts
    1,529

    Default Re: Mailman eats messages - needs debugging

    Some more info resulting from my debugging efforts:

    The mail coming in is found in /var/lib/mailman/qfiles/in/*.pck where * is the actual filename (mostly numbers).

    The greeting message for a new user (subscribed by me) can be found in /var/lib/mailman/qfiles/virgin/*.pck

    It appears that mailman is actually getting messages ok, but sends out nothing. I'm still clueless.

    BTW: j-chkmail milter is in use, but I can't see any indication in the logs that it blocks outgoing messages (it would show this in the log).
    Technology is 'stuff that doesn't work yet.' -- Bran Ferren

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    UTC+10
    Posts
    9,686
    Blog Entries
    4

    Default Re: Mailman eats messages - needs debugging

    IIRC you're supposed to start a periodic cron job called qrunner, found in the mailman package, to send the mail out to the list.

  4. #4
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Switzerland
    Posts
    1,529

    Default Re: Mailman eats messages - needs debugging

    Thank you ken_yap. That solved the problem. It was indeed a qrunner not coming up. It seems that the truth of my sig-line hits me too.
    Technology is 'stuff that doesn't work yet.' -- Bran Ferren

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •