Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: Black screen when starts quake 3 or ioquake

  1. #1

    Default Black screen when starts quake 3 or ioquake

    Hi all
    please need help

    I like the game quake 3 and installed it install was successful but when I'm starting the game on screen it is only black screen and then I must Ctrl+backspace for exit

    here is my xorg:
    # /.../
    # SaX generated X11 config file
    # Created on: 2009-10-22T20:15:00+0400.
    #
    # Version: 8.1
    # Contact: Marcus Schaefer <sax@suse.de>, 2005
    # Contact: SaX-User list <https://lists.berlios.de/mailman/listinfo/sax-users>
    #
    # Automatically generated by [SaX2] (8.1)
    # PLEASE DO NOT EDIT THIS FILE!
    #

    Section "Files"
    FontPath "/usr/share/fonts/misc:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/local"
    FontPath "/usr/share/fonts/75dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/100dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/Type1"
    FontPath "/usr/share/fonts/URW"
    FontPath "/usr/share/fonts/Speedo"
    FontPath "/usr/share/fonts/PEX"
    FontPath "/usr/share/fonts/cyrillic"
    FontPath "/usr/share/fonts/latin2/misc:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/latin2/75dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/latin2/100dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/latin2/Type1"
    FontPath "/usr/share/fonts/latin7/75dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/baekmuk:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/japanese:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/kwintv"
    FontPath "/usr/share/fonts/truetype"
    FontPath "/usr/share/fonts/uni:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/CID"
    FontPath "/usr/share/fonts/ucs/misc:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/ucs/75dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/ucs/100dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/hellas/misc:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/hellas/75dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/hellas/100dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/hellas/Type1"
    FontPath "/usr/share/fonts/misc/sgi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/xtest"
    FontPath "/opt/kde3/share/fonts"
    InputDevices "/dev/gpmdata"
    InputDevices "/dev/input/mice"
    EndSection

    Section "Module"
    Load "dri"
    Load "dbe"
    Load "extmod"
    Load "glx"
    Load "GLcore"
    EndSection

    Section "ServerFlags"
    Option "AllowMouseOpenFail" "on"
    Option "ZapWarning" "on"
    EndSection

    Section "InputDevice"
    # Driver "kbd" will be disabled unless 'Option "AutoAddDevices" "off"'
    # is set in "ServerFlags" section.
    Driver "kbd"
    Identifier "Keyboard[0]"
    Option "Protocol" "Standard"
    Option "XkbLayout" "us"
    Option "XkbModel" "microsoftpro"
    Option "XkbRules" "xfree86"
    EndSection

    Section "InputDevice"
    # Driver "mouse" will be disabled unless 'Option "AutoAddDevices" "off"'
    # is set in "ServerFlags" section.
    Driver "mouse"
    Identifier "Mouse[1]"
    Option "Buttons" "5"
    Option "Device" "/dev/input/mice"
    Option "Name" "KYE NetScroll + Traveler"
    Option "Protocol" "explorerps/2"
    Option "Vendor" "Sysp"
    Option "ZAxisMapping" "4 5"
    EndSection


    Section "Monitor"
    Option "CalcAlgorithm" "XServerPool"
    DisplaySize 376 301
    HorizSync 30-83
    Identifier "Monitor[0]"
    ModelName "LG ELECTRONICS L1918S"
    Option "DPMS"
    Option "PreferredMode" "1280x1024"
    VendorName "GSM"
    VertRefresh 43-75
    UseModes "Modes[0]"
    EndSection


    Section "Modes"
    Identifier "Modes[0]"
    EndSection


    Section "Device"
    BoardName "GeForce 8500 GT"
    Driver "nvidia"
    Identifier "Device[0]"
    VendorName "NVidia"
    Option "NvAGP" "1"
    EndSection


    Section "Screen"
    DefaultDepth 24
    SubSection "Display"
    Depth 15
    Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 16
    Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 24
    Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 8
    Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600"
    EndSubSection
    Device "Device[0]"
    Identifier "Screen[0]"
    Monitor "Monitor[0]"
    EndSection


    Section "ServerLayout"
    Identifier "Layout[all]"
    InputDevice "Keyboard[0]" "CoreKeyboard"
    InputDevice "Mouse[1]" "CorePointer"
    Screen "Screen[0]"
    EndSection


    Section "DRI"
    Group "video"
    Mode 0660
    EndSection

    thnx

  2. #2

    Default Re: Black screen when starts quake 3 or ioquake

    I have the same problem:
    New openSUSE 11.2 64bit + Quake3 from PackMan :: Package details for quake3

    The problem is probably in the audio API OpenAL

  3. #3

    Default Re: Black screen when starts quake 3 or ioquake

    Code:
    ------ Initializing Sound ------
    Received signal 1, exiting...
    ----- CL_Shutdown -----
    RE_Shutdown( 1 )
    XIO:  fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server ":0.0"
    
          after 178 requests (176 known processed) with 0 events remaining.
    
    quake3: /usr/src/packages/BUILD/openal-soft-1.9.616/OpenAL32/Include/alMain.h:85: DeleteCriticalSection: Assertion `ret == 0' failed.
    DOUBLE SIGNAL FAULT: Received signal 6, exiting...
    *** glibc detected *** quake3: double free or corruption (fasttop): 0x000000000216fe30 ***

  4. #4

    Default Re: Black screen when starts quake 3 or ioquake

    ditto:
    openSUSE 11.2 64bit + Quake3 from PackMan

  5. #5
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Pitesti, Arges County, Romania
    Posts
    595

    Default Re: Black screen when starts quake 3 or ioquake

    I have troubles with FPS and have the same monitor as you but with a different GPU , Nvidia GeForce 9400GT...

  6. #6

    Default Re: Black screen when starts quake 3 or ioquake

    For documentation and trouble shooting, mine is a GeForce FX 5200 (dual monitor out), on an Athlon 64 3800+.

    Stating the obvious also, verified that none of the quake based FPS are working, WoP, Smoking Guns or Quake. Paintball2 however is working.

  7. #7
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Pitesti, Arges County, Romania
    Posts
    595

    Default Re: Black screen when starts quake 3 or ioquake

    idee: try quake3 in wine it will work. As for Smokin`guns and Urban Terror they work fine to me.

  8. #8

    Default Re: Black screen when starts quake 3 or ioquake

    Thanks,
    Actually the biggest problem I need help with is getting the (linux demo?) version of Quake 3 Arena working as the base engine to play World of Padman with my 9 year old son. Quake is a bit too much for a 9 year old. So, I need to get past this locked black screen issue. Were you able to get that running?

    Isn't Smokin' Guns another Quake mod? It opens but only as a black screen. The difference in this and Quake Arena or WoP is that it doesn't lock down the desktop.

  9. #9
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Pitesti, Arges County, Romania
    Posts
    595

    Default Re: Black screen when starts quake 3 or ioquake

    Yes, it is another mod of Quake3 but now is stand alone, so quake3 is no longer required to run the game

    Same thing goes for Urban Terror, World of Padman, Open Arena or Warsow

  10. #10

    Default Re: Black screen when starts quake 3 or ioquake

    OK, thanks. I uninstalled all quake, io-quake, WoP, etc. and then rebooted. I then reinstlled WoP and it automatically installed io-quake as well. So that seems to be the minimum. I am still at the black screen that kills X.

    Is there any way to correct this? Earlier someone posted some error output to help debug and mentioned the sound. Is that worth looking at and where would that need to be made? On my machine, it locks hard and I can't even start it from a terminal session to view the results. I'm kind of lost and just looking for anything at this point.

    thanks,

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •