Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: vsftp doesn't work with ssl_enable=yes

  1. #1

    Default vsftp doesn't work with ssl_enable=yes

    Hello,

    I'm trying to get my vsftp server to run.
    When ssl is disabled it works pretty fine, but after turning on I get the following error:

    Code:
    # /etc/init.d/vsftpd status
    Checking for service vsftpd                                               unused
    # /etc/init.d/vsftpd start
    Starting vsftpd startproc:  exit status of parent of /usr/sbin/vsftpd: 1
                                                                              failed
    here's my config (/etc/vsftpd.conf):

    Code:
    write_enable=YES
    dirmessage_enable=YES
    nopriv_user=ftpsecure
    ftpd_banner="Welcome to ..."
    local_enable=YES
    chroot_local_user=YES
    listen=YES
    ssl_enable=YES
    pasv_min_port=30000
    pasv_max_port=30100
    /var/log/messages and /var/log/warn don't say anything about vsftp and /var/log/rcvsftp is empty.

    Has anybody an idea what the problem could be?
    May the firewall/ports have sth to with it?

    Thanks for help.

  2. #2
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Hamburg
    Posts
    458

    Default Re: vsftp doesn't work with ssl_enable=yes

    Hi,

    you should tell your server where the cert file is. A line like this

    Code:
    rsa_cert_file=/etc/vsftpd/vsftpd.pem
    is missing. For more information look here:

    Configuring vsftpd for secure connections (TLS/SSL/SFTP - VPSLink Wiki)

    hth

    Erik

  3. #3

    Default Re: vsftp doesn't work with ssl_enable=yes

    Hey,

    Thanks for the advice. I'll give it a try when I'm back at home tomorrow.

    regards

  4. #4

    Default Re: vsftp doesn't work with ssl_enable=yes

    I've created a certificate as it is described in the guide but unfortunately it doesn't fix the problem.
    I get the same error like before.
    Any other ideas?

    Thanks

  5. #5
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Hamburg
    Posts
    458

    Default Re: vsftp doesn't work with ssl_enable=yes

    Hi,

    did you also add the missing line in the config file?

    Bye

    Erik

  6. #6

    Default Re: vsftp doesn't work with ssl_enable=yes

    Hi Erik,

    Yes I did. I've checked everything twice. Even I knew that it was senseless, I've generated the certificate a second time...

    My vsftpd.conf looks like this now:

    Code:
    write_enable=YES
    dirmessage_enable=YES
    nopriv_user=ftpsecure
    ftpd_banner="Welcome to ..."
    local_enable=YES
    chroot_local_user=YES
    listen=YES
    ssl_enable=YES
    allow_anon_ssl=NO
    force_local_data_ssl=NO
    force_local_logins_ssl=YES
    ssl_tlsv1=YES
    ssl_sslv2=NO
    ssl_sslv3=NO
    rsa_cert_file=/etc/vsftpd/vsftpd.pem
    pasv_min_port=30000
    pasv_max_port=30100
    Thanks for your efforts!

  7. #7
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Hamburg
    Posts
    458

    Default Re: vsftp doesn't work with ssl_enable=yes

    Hi,

    please type

    Code:
    vsftpd
    and post the output here. Do it as root.

    Bye

    Erik

  8. #8
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Hamburg
    Posts
    458

    Default Re: vsftp doesn't work with ssl_enable=yes

    Hi again,

    I was a bit confusing I think. I like you NOT to use the startscript but the command vsftpd itself. So you should type the command with another working dir than /etc/init.d to be sure to call the daemon itself since your start script seems to have also the name vsftpd.

    Bye

    Erik

  9. #9

    Default Re: vsftp doesn't work with ssl_enable=yes

    Hi Erik,

    when I try to execute vsftpd the following Error comes:

    Code:
    # vsftpd
    500 OOPS: SSL: cannot load RSA certificate
    When I googled this error I found plenty of sites, but none of these outline my problem.
    So have you any idea whats the issue of this error?
    Cannot figure out why he can't load it...

    Thanks again for your help!

  10. #10
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Hamburg
    Posts
    458

    Default Re: vsftp doesn't work with ssl_enable=yes

    Hi,

    could be a problem with the file permissions. Type:

    Code:
    ls -l /etc/vsftpd
    and post the result here.

    Bye

    Erik

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •