Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: ndiswrapper: driver and device present but no wlan0

  1. #1

    Default ndiswrapper: driver and device present but no wlan0

    Hi all, I've a problem to make work the usb wlan adapter Atlantis-Land A02-UP-W54 with ndiswrapper on OpensSuse 11.1.

    I've installed sucesfully ndiswrapper from the OpenSuse CD with Yast2.

    So I've installed the windows driver by prompting "ndiswrapper -i .../driverpath/drivername.inf" and all seems going right, in fact when I type "ndiswrapper -l" it returns <driver name>: driver installed device (<devideId>) present.

    The problems starts when I try to modprobe the ndiswrapper module... when I type "ndiswrapper -m" it returns:

    module configuration contains directive install usb:v0457p0163d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip* /sbin/modprobe ndiswrapper
    ;you should delete that at /usr/sbin/ndiswrapper line 868, <MODPROBE> line 564.
    adding "alias wlan0 ndiswrapper" to /etc/modprobe.d/ndiswrapper ...
    but it doesn't seems too serious, so I type "modprobe ndiswrapper" and when I press enter... nothing appen! The usb led sty off, no life-signal by the computer and when i type "iwconfig" no wireless connection appears!


    What can I do to resolve this problem?

    Here all what i've done on the console:

    linux-j3nd:/home/danilo # ndiswrapper -i /home/danilo/Driver/SiS163u.INF
    installing sis163u ...
    linux-j3nd:/home/danilo # ndiswrapper -l
    sis163u : driver installed
    device (0457:0163) present
    linux-j3nd:/home/danilo # lsusb
    Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 002 Device 002: ID 192f:0616 Avago Technologies, Pte.
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 001 Device 004: ID 13fe:1f23 Kingston Technology Company Inc.
    Bus 001 Device 003: ID 0457:0163 Silicon Integrated Systems Corp. 802.11 Wireless LAN Adapter
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    linux-j3nd:/home/danilo # ndiswrapper -m
    module configuration contains directive install usb:v0457p0163d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip* /sbin/modprobe ndiswrapper
    ;you should delete that at /usr/sbin/ndiswrapper line 868, <MODPROBE> line 564.
    adding "alias wlan0 ndiswrapper" to /etc/modprobe.d/ndiswrapper ...
    linux-j3nd:/home/danilo # modprobe ndiswrapper
    linux-j3nd:/home/danilo # iwconfig
    lo no wireless extensions.

    eth0 no wireless extensions.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    USA
    Posts
    1,448

    Default Re: ndiswrapper: driver and device present but no wlan0

    Did you try the Windows solution: reboot?

    I had this same problem with a usb wireless adapter that worked until a zypper update. I did all the things you tried and all the tips I could find online, but the usb adapter would not start.

    After hours, I gave up, shut the computer down and went away for 3 days. When I booted it up to try again, not only was the adapter recognized, but wicd had already connected me to the internet.

    Obviously, some process I don't know about had to be restarted. The shutdown and then restart got that process going again.

  3. #3

    Default Re: ndiswrapper: driver and device present but no wlan0

    Ok, I've tryed to rebbot, but still nothing appened...

    Shuld I give up for some days and then retry?

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    USA
    Posts
    1,448

    Default Re: ndiswrapper: driver and device present but no wlan0

    No. My waiting some days was because I didn't want to be bothered with trying to fix it. Do you have a light or anything on the adapter that tells you it is working? When mine was not working, it gave no indication that the adapter was connected, that is no blinking light. A reboot fixed that, too.

    A long time ago, got a tricky card working by calling it wlan1 and going into yast and setting control to traditional method, then running ifup wlan1 in a terminal. At this point it would take only a minute to try that.

    I hope a wireless guru, lwfinger, gets on here to help you.

  5. #5

    Default Re: ndiswrapper: driver and device present but no wlan0

    Yes, there's a green blinking light wich flash when the adapter is working, but obviusly it remain off.

  6. #6

    Default Re: ndiswrapper: driver and device present but no wlan0

    UP...

    Please help me!

  7. #7

    Default Re: ndiswrapper: driver and device present but no wlan0

    Best advise:

    1) go to your trash bin

    2) open it

    3) put that SiS-stick _into_ the bin

    4) close it

    5) buy another stick with native linux support

    You're done.

    If you want so see how "well" that piece of hardware works under linux, use $SEARCH_ENGINE of your choice, search for your stick in context with linux and/or ndiswrapper, read the reports of other users and draw your conclusions, then go back to 1).

    P.S. If you have x86_64 architecture installed, don't even bother to search and go _directly_ to 1).

  8. #8

    Default Re: ndiswrapper: driver and device present but no wlan0

    If I had wanted to buy a new wlan adapter (wich cost 50 !!), I would have never ask for your help.

    I've already loof for my usb wlan adapter on google, and on the ndiwrapper wiki i've seen that it should work.

    And I've already watch what kind of architecture i've got and, lucky me, it's 32 bit.

  9. #9

    Default Re: ndiswrapper: driver and device present but no wlan0

    Quote Originally Posted by PonsAsinorum2 View Post
    If I had wanted to buy a new wlan adapter (wich cost 50€ !!)
    No, you will get well supported WLAN adapters from 20-30€, just bought a PCMCIA-Card for a friend, 25€, Broadcom chipset, worked OOTB, some USB adapters are even under 20€.

    Quote Originally Posted by PonsAsinorum2 View Post
    I've already loof for my usb wlan adapter on google, and on the ndiwrapper wiki i've seen that it should work.
    Exactly, it "should work" but in reality it does not work reliably, if you start searching a little more, you will find hundreds of threads reporting this device to be extremely unreliable if it even works at all.

  10. #10
    _emptyX NNTP User

    Default Re: ndiswrapper: driver and device present but no wlan0

    May be your system has another driver for your card installed. Check it and remove all non-needed wifi drivers. I have asus wl-167g and it was the same problem with it. If it doesn't help I wanna see your `dmesg`, when you type "modprobe ndiswrapper".

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •