Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 21

Thread: firewall services running?

  1. #1

    Question firewall services running?

    How can I tell if my firewall services are running. I am used to using iptables as a heavy red hat user. Suse firewall is a little bit of a learning curve for me. According to my system services in yast my firewall services are not running?

    SuSEfirewall2_init running NO
    SuSEfirewall2_setup running NO

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,734
    Blog Entries
    20

    Default Re: firewall services running?

    Well someone switched it off, because it's enabled by default.

    Go to Yast Security and Users - Firewall and switch it on.
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  3. #3

    Default Re: firewall services running?

    As a former RH user you should know these two:

    Code:
    man insserv
    
    man chkconfig
    //Edit:

    OK, perhaps only the second one (which is the preferred method anyway).

  4. #4

    Default Re: firewall services running?

    So it was off. Thats what I thought. How did that happen?!?!?

  5. #5

    Default Re: firewall services running?

    The only one who can tell you this is the administrator of that box.

    If that is you, then you did it, it is on by default so you must have turned it off at some point.

  6. #6

    Default Re: firewall services running?

    Hummm must have somehow hapened after I updated to kde 4.3 because before that it was always running.

  7. #7
    platinum NNTP User

    Default Re: firewall services running?

    how is the physical security of your box (anyone else have access to
    it?)..

    you might wanna seriously consider going on a root kit hunt..
    do you have tripwire or similar?
    rkhunter?

    --
    platinum

  8. #8

    Default Re: firewall services running?

    Well, I have a fresh install of OpenSuSE 11.1 and it seems to me that the firewall is NOT running by default. I've run all the updates and upgraded to KDE 4.3, none of which should have switched the firewall off. I've just gone in to check if the firewall is running, and it's not. I never touched it though! Weirdly, though, if I run some internet based "is your firewall working" page, it seems to think it is. But YaST certainly thinks it isn't.

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,734
    Blog Entries
    20

    Default Re: firewall services running?

    You might be mistaken. What does it look like here for you:
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  10. #10

    Default Re: firewall services running?

    My dialogue was as follows:

    Firewall is NOT running
    Start Firewall now.
    Stop Firewall greyed out.

    The only thing that I might have done that might have been unusual is I had to separately configure the network card as YaST didn't seem to pick it up automatically like it usually does. Maybe when you configure the network card manually it doesn't start the firewall? Bit silly if you ask me.

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •