Results 1 to 7 of 7

Thread: runlevel returning "unknown" and no services startetd

  1. #1

    Unhappy runlevel returning "unknown" and no services startetd

    Hi Everybody

    I have installed OpenSUSE 11.1 and have applied all relevant online updates.
    When I reboot and log in the services for runlevel 5 are not started even though I have set it up in yast to do so.
    When I execute the command runlevel it just returns "unknown".
    If I execute "init 5" the services are started as expected.
    So I'm guessing that something in the init proces is simply not executed right.
    I have never experienced this before.
    For now I have added "init 5" ad the end of boot.local, so the services are started, but I can only accept that as a temporary hack

    Does anybody have any ideas?

    Cheers,
    Jacob Vennervald

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    25,171

    Default Re: runlevel returning "unknown" and no services startetd

    Look in /etc/inittab. Somewhere at the top is the line containing the word initdefault:
    Code:
    id:5:initdefault:
    There should be aa 5 in the second field.
    Henk van Velden

  3. #3

    Default Re: runlevel returning "unknown" and no services startetd

    Thanks for the quick answer.
    I have already checked that and it's set correctly. And it changes correctly when I change it through Yast.

    Cheers,
    Jacob

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    25,171

    Default Re: runlevel returning "unknown" and no services startetd

    Doesn't dmesg give any clues?
    Also press the Esc key during boot and try to follow what happens.
    Henk van Velden

  5. #5

    Default Re: runlevel returning "unknown" and no services startetd

    Quote Originally Posted by hcvv View Post
    Doesn't dmesg give any clues?
    Also press the Esc key during boot and try to follow what happens.
    Dmesg doesn't give any clues. I have also checked out log files in /var/log, but they don't really show anything either.
    About following the boot screen. It's not that simple, because I don't have keyboard or monitor on the machine

    Cheers,
    Jacob

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    25,171

    Default Re: runlevel returning "unknown" and no services startetd

    Right. That explains something, but it does not explain why you need runlevel 5. In general it only starts kdm/gdm above runlevel 3. Do you need kdm/gdm for something else than your not available keyboard/monitor (e.g. remote login)? Or are there any other services in "your" reunlevel 5 that I am not aware of?

    In any case, though I also have a system without keyboard/monitor, for things like installation and making it up to the tasks it has to do, I can always connect them in those difficult times (lying on my knees to work them). And I must admit that I have a async console connected to the COM port for day to day work.
    Henk van Velden

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    19,868
    Blog Entries
    14

    Default Re: runlevel returning "unknown" and no services startetd

    Looks like your initrd is not correct. Run this from a terminal window:

    su -c mkinitrd

    This creates a new initrd. Reboot and see if problem persists.
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    https://en.opensuse.org/openSUSE:Board#Members
    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •