Results 1 to 4 of 4

Thread: unable to boot after adding ubuntu to Vista+openSUSE

  1. #1
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    India
    Posts
    63

    Default unable to boot after adding ubuntu to Vista+openSUSE

    Hi,

    I had a dual boot Vista+openSUSE11.1 with GRUB in MBR.
    Now I installed Ubuntu(8.10). During the installation I specified grub to install in "/" partition so that openSUSE's GRUB remains in MBR.

    However now I cannot boot. GRUB doesn't show. I've Live CD only. Here's how the partitions look like:
    Code:
       Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
    /dev/sda1               1        1394    11193344   27  Unknown
    /dev/sda2            1394        9683    66581484    7  HPFS/NTFS
    /dev/sda3            9683       11901    17817600    7  HPFS/NTFS
    /dev/sda4   *       11902       18422    52379932+   f  W95 Ext'd (LBA)
    /dev/sda5           11902       12163     2104483+  82  Linux swap / Solaris
    /dev/sda6           12164       14774    20972826   83  Linux
    /dev/sda7           14775       15990     9767488+  83  Linux
    /dev/sda8           15991       17449    11719386   83  Linux
    /dev/sda9           17450       18422     7815591   83  Linux
    Code:
    grub> find /boot/grub/stage2
     (hd0,5)
     (hd0,7)
    
    grub>
    In "/dev/sda6" I've openSUSE
    In "/dev/sda8" I've Ubuntu.

    How to restore the GRUB???
    Regards
    Mukul
    -----------------------------------------------
    openSUSE11.1(64bit), KDE4.3
    Sony VAIO 2.2GHz Core 2 Duo Laptop

  2. #2
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Mexico and Sweden
    Posts
    1,670

    Default Re: unable to boot after adding ubuntu to Vista+openSUSE

    I had a similar problem some time ago. I used the Super Grub utility which I downloaded and burned to CD. It allowed me to boot into Suse from where I installed grub again using "grub-install" (see man page) and edited my /boot/grub/menu.lst file to be able to boot Ubuntu as well.

  3. #3
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    India
    Posts
    63

    Default Re: unable to boot after adding ubuntu to Vista+openSUSE

    Here's some more terminal output:
    Code:
    grub> find /boot/grub/menu.lst
     (hd0,5)
     (hd0,7)
    
    grub> root (hd0,5)
     Filesystem type is ext2fs, partition type 0x83
    
    grub> kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda6
       [Linux-bzImage, setup=0x3000, size=0x2689c0]
    
    grub> initrd /boot/initrd
    
    Error 16: Inconsistent filesystem structure
    
    grub>
    Regards
    Mukul
    -----------------------------------------------
    openSUSE11.1(64bit), KDE4.3
    Sony VAIO 2.2GHz Core 2 Duo Laptop

  4. #4
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Oz
    Posts
    11,731
    Blog Entries
    2

    Default Re: unable to boot after adding ubuntu to Vista+openSUSE

    I suggest one of these to boot back to openSUSE: Five ways to boot openSUSE when Grub is broken

    Then use the method in the appendix in that tutorial to repair the bootloader, putting openSUSE code in the MBR again.

    Then try the entry for Ubuntu that Yast put in openSUSE's new loader menu -- but in my experience it won't work.

    If it doesn't work, then use this tutorial
    HowTo Multiboot Ubuntu from openSUSE using the GRUB bootloader
    to add an entry for Ubuntu into Suse's menu.lst file. That should fix it.
    Leap 42.3 & 15.1 &KDE
    FYIs from the days of yore

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •