Results 1 to 2 of 2

Thread: audio realtek doesn't hear

  1. #1

    Default audio realtek doesn't hear

    Hello!

    I've got an acer aspire 5050 notebook, with a realtek audio device; Suse 11.1 detects it, but I can't hear anything.

    Any idea?

    Thank you.

  2. #2
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    27,109
    Blog Entries
    40

    Default Re: audio realtek doesn't hear

    Quote Originally Posted by jmaycas View Post
    I've got an acer aspire 5050 notebook, with a realtek audio device; Suse 11.1 detects it, but I can't hear anything.
    You could try working your way through the openSUSE audio troubleshooting guide:
    SDB:AudioTroubleshooting - openSUSE

    Note, when testing if you have sound, please copy and paste the following speaker-test into a Gnome terminal or a kde konsole:

    speaker-test -Dplug:front -c2 -l5 -twav

    Note Linux is case sensitive, and D is not the same as d. To stop the above test, while the konsole/xterm has the mouse focus, press <CTRL><C> on the keyboard. Note you should check your mixer settings (kmix if using KDE, and alsamixer if using Gnome) to ensure that PCM and Master Volume are set around 95%. Once you have basic sound established you can back off to lower volume levels. Note the test for surround sound is different.

    If that test yields errors (and its not uncommon to get errors there), try instead this more simple test:
    speaker-test -c2 -l5 -twav
    You should hear a female voice saying 'FRONT LEFT', 'FRONT RIGHT' five times. Its quite common that one of those speaker tests will work and one will NOT work, so don't be distressed if that is the case. IF that test gives sound, stop now, post that the sound test gives sound, and we will look at other possible causes for your applications not giving you the sound you want (such as missing codecs, using the wrong packaged version ... etc ... ).

    Try those speaker-tests as both a regular user, and also with root permissions. If you have a headset, try with your headset plugged in, and also with your headset not plugged in (for speakers).

    Assuming no sound, can you provide more very detailed information so a good recommendation can be given? For openSUSE-11.1, you can do that, with your laptop connected to the internet, by opening a gnome-terminal or a kde konsole and twice copy and paste the following into that terminal/konsole
    Code:
    /usr/sbin/alsa-info.sh
    Run it the 1st time with root permissions. It will ask if you wish to do an update of the script. Select YES.

    Then run it again (as either a regular user or as root). This time it will diagnose your PC's hardware and software configuration for audio, and it will post its output on the Internet/web. It will give you the URL of the web site. Please post that URL here. JUST the URL.

    Also, please copy and paste the following commands one line at a time into a gnome-terminal or a konsole and post here the output:
    rpm -qa | grep alsa
    rpm -qa | grep pulse
    rpm -q libasound2
    uname -a
    cat /etc/modprobe.d/sound
    ... with that information I may be able to make a recommendation.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •