Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: Blurred text

  1. #1
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Czech Republic
    Posts
    14

    Question Blurred text

    Hello, I just installed Open SUSE 11.1 (32bit, Gnome desktop). I use LCDs native resolution 1680 x 1050 but text on screen is blurred. Switching from Best shapes to Subpixel smoothing in Appearance Preferences -> Fonts does nothing. Difference is only between Monochrome and Best shapes however both rendering methods produce blurred/unclear text. Any ideas? Thank you.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,733
    Blog Entries
    20

    Default Re: Blurred text

    Try these settings
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  3. #3
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Czech Republic
    Posts
    14

    Default Re: Blurred text

    Hi, thx for reply. It didn't helped but it looks I finally found source of my problem. "Monitor Resolution Settings" and "SaX2" shows 1680x1050 but monitors OSD says 1400x1050 only. Card (ATI Radeon HD3850) and monitor (VIEWSONIC VA2016W-2) are detected correctly by SaX2. Do I need to install any additional drivers?

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,733
    Blog Entries
    20

    Default Re: Blurred text

    Did you actually install ATI drivers?
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  5. #5
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Czech Republic
    Posts
    14

    Default Re: Blurred text

    No I didn't - it looked all is detected correctly by SaX

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,733
    Blog Entries
    20

    Default Re: Blurred text

    Open a terminal and do:

    glxgears

    what happens?
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,733
    Blog Entries
    20

    Default Re: Blurred text

    ATI driver install section:
    ATI - openSUSE
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  8. #8
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Czech Republic
    Posts
    14

    Default Re: Blurred text

    glxgears

    1899 frames in 5.0 seconds = 379.710 FPS
    1832 frames in 5.0 seconds = 366.279 FPS
    1956 frames in 5.0 seconds = 391.177 FPS

    glxgears -info

    GL_MAX_VIEWPORT_DIMS=4096/4096
    GL_RENDERER = Software Rasterizer
    GL_VERSION = 2.1 Mesa 7.2
    GL_VENDOR = Mesa Project
    ...

    I am going to install ATI driver - thx.

  9. #9
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Czech Republic
    Posts
    14

    Default Re: Blurred text

    I installed ATI driver using one click install without errors. However now I am getting black screen after reboot even using failsafe (such failsafe is not safe). Switching to another terminal (Ctrl+Alt+Fx) is not working too. Can I boot directly to terminal somehow? Any ideas how to fix this? It looks I am cursed

  10. #10
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,733
    Blog Entries
    20

    Default Re: Blurred text

    Boot to runlevel 3, like this:

    Pause the boot by moving the down arrow, then back up to the default boot. But now press backspace, it should delete any text where you can see VGA=...etc


    Remove all text and now type just the number:
    3
    and hit enter


    at the login type your user name and then password
    now type:
    su
    then the root password


    Now type: yast


    It will load a basic keyboard navigated version. But you need to check in the ATI repo that the kernel module matches your installed kernel.


    Read this thread from start to finish!
    x server won't start - openSUSE Forums


    ===========================================
    ATI/Troubleshooting - openSUSE
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •