Results 1 to 8 of 8

Thread: Black Screen after Login

  1. #1
    altmann1 NNTP User

    Default Black Screen after Login

    Hi,

    perhaps you can help me:

    I've installed Suse Linux 11.1 on a Standalone-Server.
    I logged out in a normal session, and after a while I tried to relogin. Now, a black screen appears showing just the cursor.

    Using Putty I can normally login remotely.

    In the last working session I tried to install Tivoli Storage Manager, deleting older versions with rpm -q -a | grep TIV and rm -r /opt/tivoli

    Can anybody help me?

  2. #2
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Bochum, Germany
    Posts
    3,587

    Default Re: Black Screen after Login

    * altmann1,
    console login or X server?

    As for X, make sure you have no services running in runlevel 5, then login as root (putty or console) and run
    init 3
    init 5
    to see if that brings back the GUI.

    Uwe

  3. #3
    altmann1 NNTP User

    Default Re: Black Screen after Login

    Mmh, I think I wasn't exactly enough:

    The Login on the X Window System appears.
    Then: After you passed user name, password and confirmed, you see the black screen, and the cursor appears.

    The init 3 , init 5 combo brings back the login screen, but the problem remains.

    The console with Putty works fine.

  4. #4
    altmann1 NNTP User

    Default Re: Black Screen after Login

    I just found out, that is just the root which doesn't work. The other accounts can login. Is it possible that I deleted something wrong with the rpm command?

  5. #5
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Bochum, Germany
    Posts
    3,587

    Default Re: Black Screen after Login

    * altmann1,

    can't imagine what it should be. Do you see a .xsessionerrors in root's home?

    Anyway, you should never run the X server as root, for security reasons. I'd leave it this way if I were you.

    Uwe

  6. #6
    altmann1 NNTP User

    Default Re: Black Screen after Login

    Ok. Thanks.

  7. #7
    altmann1 NNTP User

    Default Re: Black Screen after Login

    There is an .xsession-errors file containing:

    /etc/X11/xim: Checking whether an input method should be started.
    /etc/X11/xim: user environment variable LANG=POSIX
    /etc/X11/xim: user environment variable LC_CTYPE=de_DE.UTF-8/

  8. #8
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Bochum, Germany
    Posts
    3,587

    Default Re: Black Screen after Login

    * altmann1 wrote, On 07/10/2009 12:26 PM:
    > There is an .xsession-errors file containing:
    >
    > /etc/X11/xim: Checking whether an input method should be started.
    > /etc/X11/xim: user environment variable LANG=POSIX
    > /etc/X11/xim: user environment variable LC_CTYPE=de_DE.UTF-8/


    But IMHO these are no errors.
    Just ignore it. As I said before, you shouldn't start the GUI as root anyways.

    Uwe

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •