Results 1 to 7 of 7

Thread: Using Digital Mic on Dell XPS M1730 and other stuff

  1. #1

    Default Using Digital Mic on Dell XPS M1730 and other stuff

    Hi all,

    now i have a bit time.
    so i try to get my XPS M1730 working with all the Hardware and Software together.
    But there are 3 thinks that will not work right
    1. the Web Cam
    i am not able to capture movies from the Camera
    2. the Digital Mic do not that what i like it have to do
    3. the extra gamepanel / or Display do not show anything else the XPS logo.

    i Use:
    Suse 11.0 Uname -a
    Linux linux-xxx 2.6.25.20-0.4-default #1 SMP 2009-06-01 09:57:12 +0200 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
    >1 The Webcam has works within ekiga but don't do it today!
    and it is not possible to bring them back working
    >2 when i start Audacity as the First program after i have reconfigure the Audio System with alsaconf the Mic works.
    but when i start an other application like banshee because just to here music during thinking it happens that the mic don't work anymore. Error message:
    Error while opening sound device. Please check the input device settings and the project sample rate.
    What happens here?
    >3 and that small panel i will be glade if i can see the Time or the performance of the CPU nothing else Oh maybe the Whether information will be good too

    best regards
    Andre

  2. #2
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    26,525
    Blog Entries
    37

    Default Re: Using Digital Mic on Dell XPS M1730 and other stuff

    Quote Originally Posted by andschne View Post
    1. the Web Cam
    i am not able to capture movies from the Camera
    Please take a look at the following thread to see if any of the command lines in that thread work with your Dell XPS M1730 web cam.
    webcam & microphone command line fun .... - openSUSE Forums

    They work for me (where annotated) with my Dell Studio 15 laptop.

  3. #3

    Default Re: Using Digital Mic on Dell XPS M1730 and other stuff

    it looks like grate fun but it did not work.

    mencoder tv:// -tv driver=v4l2:width=320:height=240:device=/dev/video0 -ovc lavc -o webcam.av
    MEncoder 1.0rc2-4.3 (C) 2000-2007 MPlayer Team
    CPU: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T8300 @ 2.40GHz (Family: 6, Model: 23, Stepping: 6)
    CPUflags: Type: 6 MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
    Compiled for x86 CPU with extensions: MMX MMX2 SSE SSE2

    success: format: 9 data: 0x0 - 0x0
    TV file format detected.
    Selected driver: v4l2
    name: Video 4 Linux 2 input
    author: Martin Olschewski <olschewski@zpr.uni-koeln.de>
    comment: first try, more to come ;-)
    v4l2: unable to open '/dev/video0': No such file or directory
    v4l2: ioctl set mute failed: Bad file descriptor
    v4l2: 0 frames successfully processed, 0 frames dropped.
    ============ Sorry, this file format is not recognized/supported =============
    === If this file is an AVI, ASF or MPEG stream, please contact the author! ===
    Cannot open demuxer.

    what have i done yesterday? install the and configure the alsaconf how discribe on instalation.
    anything else? PUUUUUh

  4. #4
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    26,525
    Blog Entries
    37

    Default Re: Using Digital Mic on Dell XPS M1730 and other stuff

    Quote Originally Posted by andschne View Post
    Code:
    v4l2: unable to open '/dev/video0': No such file or directory
    v4l2: ioctl set mute failed: Bad file descriptor
    I can't remember how openSUSE-11.0 handles the webcam driver for the Dell Laptops. I have openSUSE-11.1 and I believe I have the uvc kernel module ...
    Code:
    oldcpu@studio15:~> lsmod | grep uvc
    uvcvideo               50928  0
    compat_ioctl32          1104  1 uvcvideo
    videodev               31236  1 uvcvideo
    v4l1_compat            13096  2 uvcvideo,videodev
    usbcore               165892  5 uvcvideo,usbhid,ehci_hcd,uhci_hcd
    Yep !! uvc. What does "lsmod | grep uvc" give for your laptop?

    I note I have luvcview:
    Code:
    oldcpu@studio15:~> rpm -qa | grep uvc
    luvcview-20081013-0.pm.4
    Do you have that installed? But having typed the above, I am not 100% certain you have same webcam.

    "lsusb" gives for my laptop:
    Code:
    Bus 004 Device 003: ID 05ca:18a1 Ricoh Co., Ltd
    Whose packaged version of v4l and ffmpeg and libffmpeg have you installed? Packman packaged version? For example, I get:
    Code:
    oldcpu@studio15:~/data/xtreme> rpm -qa | grep v4l
    libv4l-0.5.9-10.pm.8
    libpt2-plugins-v4l2-2.4.2-2.19
    v4l-conf-3.95-179.57
    and
    Code:
    oldcpu@studio15:~/data/xtreme> rpm -qa | grep ffmpeg
    libffmpeg-devel-0.5-0.pm.3
    libffmpeg0-0.5-0.pm.3
    gstreamer-0_10-ffmpeg-0.10.7-42.pm.1
    ffmpeg-0.5-0.pm.3

  5. #5

    Default Re: Using Digital Mic on Dell XPS M1730 and other stuff

    First

    lsmod |grep uvc
    uvcvideo 76040 0
    compat_ioctl32 25984 1 uvcvideo
    videodev 52096 2 uvcvideo,compat_ioctl32
    v4l1_compat 29444 2 uvcvideo,videodev
    usbcore 188376 7 uvcvideo,hci_usb,btusb,usbhid,ehci_hcd,uhci_hcd

    secound
    rpm -qa |grep uvc
    uvcvideo-kmp-default-r200_2.6.25.11_0.1-2.4

    third
    lsusb
    Bus 007 Device 002: ID 05a9:2640 OmniVision Technologies, Inc.
    Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 003 Device 002: ID 046d:c251 Logitech, Inc.
    Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 001 Device 005: ID 0a5c:4503 Broadcom Corp.
    Bus 001 Device 004: ID 0a5c:4502 Broadcom Corp.
    Bus 001 Device 003: ID 413c:8126 Dell Computer Corp. Wireless 355 Bluetooth
    Bus 001 Device 002: ID 0a5c:4500 Broadcom Corp.
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

    4
    rpm -qa |grep v4l
    v4l-tools-3.95-165.1
    libv4l-0.5.9-10.pm.8
    v4l-conf-3.95-165.1
    pwlib-plugins-v4l2-1.10.10-81.1

    Ups and where can i get libpt2-plugins..????
    i try to get it and install it but it do not work?


    5
    rpm -qa |grep ffmpeg
    libffmpeg0-0.5-0.pm.3
    gstreamer-0_10-ffmpeg-0.10.7-42.pm.1
    ffmpeg-0.5-0.pm.3
    libffmpeg-devel-0.5-0.pm.3

    after some installations

    and the Result is:

    mencoder tv:// -tv driver=v4l2:width=320:height=240:device=/dev/video0 -ovc lavc -o webcam.avi
    MEncoder 1.0rc2-4.3 (C) 2000-2007 MPlayer Team
    CPU: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T8300 @ 2.40GHz (Family: 6, Model: 23, Stepping: 6)
    CPUflags: Type: 6 MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
    Compiled for x86 CPU with extensions: MMX MMX2 SSE SSE2

    success: format: 9 data: 0x0 - 0x0
    TV file format detected.
    Selected driver: v4l2
    name: Video 4 Linux 2 input
    author: Martin Olschewski <olschewski@zpr.uni-koeln.de>
    comment: first try, more to come ;-)
    v4l2: ioctl get standard failed: Invalid argument
    Selected device: Laptop Integrated Webcam
    Capabilites: video capture streaming
    supported norms:
    inputs: 0 = Camera 1;
    Current input: 0
    Current format: MJPEG
    v4l2: ioctl set format failed: Invalid argument
    v4l2: ioctl set format failed: Invalid argument
    v4l2: ioctl set format failed: Invalid argument
    tv.c: norm_from_string(pal): Bogus norm parameter, setting default.
    v4l2: ioctl enum norm failed: Invalid argument
    Error: Cannot set norm!
    Selected input hasn't got a tuner!
    Audio block size too low, setting to 16384!
    Floating point exception

    thanks first
    andre

  6. #6
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    26,525
    Blog Entries
    37

    Default Re: Using Digital Mic on Dell XPS M1730 and other stuff

    Quote Originally Posted by andschne View Post
    and the Result is:

    Code:
    mencoder tv:// -tv driver=v4l2:width=320:height=240:device=/dev/video0 -ovc lavc -o webcam.avi
    Code:
    v4l2: ioctl set format failed: Invalid argument
    v4l2: ioctl set format failed: Invalid argument
    v4l2: ioctl set format failed: Invalid argument
    tv.c: norm_from_string(pal): Bogus norm parameter, setting default.
    v4l2: ioctl enum norm failed: Invalid argument
    Error: Cannot set norm!
    Selected input hasn't got a tuner!
    Audio block size too low, setting to 16384!
    Floating point exception
    That mencoder line works for me on my dell.

    If I were you, I would focus my efforts on that v4l2 error. I note your "v4l" applications are different from what I have installed. Could that be the problem?
    Code:
    oldcpu@studio15:~> rpm -qa | grep v4l
    libv4l-0.5.9-10.pm.8
    libpt2-plugins-v4l2-2.4.2-2.19
    v4l-conf-3.95-179.57
    Also, google for: " v4l2: ioctl set format failed: Invalid argument " and see if you can discover a solution by such a google search.

    I'm currently in Bangkok, with a very slow internet connection. I'll be back in Europe at week end.

  7. #7
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    26,525
    Blog Entries
    37

    Default Re: Using Digital Mic on Dell XPS M1730 and other stuff

    deleted ...............

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •