Results 1 to 5 of 5

Thread: No background no tray no GNOME config at startup

  1. #1
    jorgem93 NNTP User

    Question No background no tray no GNOME config at startup

    Hi; I've recently installed openSUSE 11.1 + GNOME in my HP =migrated from ubuntu=. Everything worked perfect (out of the box) BUT... I decided to add the community repos (packman, GNOME: stable, education among others) and install a lot of packages I wanted, including some updates.

    But once I rebooted I a black background, no transparent pannel, no system tray or volume control; when I try to use the <<appearence>> program it complains about a conflict with a config server (bonobo), so I finished aprocces called bonobo-activation-servr (I think) it from the system monitor and rebooted and... nothing! It steel doesn't show my background.

    Any idea? Even though I can run the apps I installed i'ts very annoying to not be able to config my desktop.

    Thanks for your help

    Jorge.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    20,039
    Blog Entries
    14

    Default Re: No background no tray no GNOME config at startup

    Probably some changes in Gnome configuration that conflict with old settings in your homedir.
    To find out, start Yast, add a new user, logout, log in as the new user and see if the new user faces the standard Gnome desktop.
    Please report your results and we'll try to help you out.
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    https://en.opensuse.org/openSUSE:Board#Members
    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  3. #3
    natural_pilot NNTP User

    Default Re: No background no tray no GNOME config at startup

    > Everything worked perfect (out of the box) BUT... I
    > decided to add the community repos (packman, GNOME: stable, education
    > among others) and install a lot of packages ... But once I rebooted BLAM!


    your experience is proof that this is very good advice:

    "in general, keep your repositories to a minimum to avoid conflicts
    and breakage. A good choice would be those added by default at
    install: oss, non-oss, updates + just 'Packman' and ATI or Nvidia if
    you need these. That should give you all you need."
    cite: http://tinyurl.com/d36dml

    and "Note repositories are in essence file servers on the internet
    containing applications, drivers, codecs, ... etc ... in this case,
    for openSUSE. and as a new user, when setting up your repositories by
    following the guidance in that page, initially set up only 4
    repositories (repos). Just 4. No others. Those 4 are OSS, Non-OSS,
    Update, and Packman. Adding others can cause compatibility problems,
    and users who have advanced past the new user stage may think it is
    better to select more than these four--and you may also, when the time
    comes and when you learn how to solve problems that may arise from
    having others. Until then, stick to the 4. One may also have to
    briefly add other repos, install an app, and then remove the repos
    (for example for installing a graphic driver, or installing an updated
    alsa sound driver)."
    cite: http://tinyurl.com/6jwtg9

    since there is no EASY way to know what got unnecessilary added, from
    the wrong repos, the easiest way to recover (in my opinion) is to
    reinstall and enjoy that "Everything worked perfect (out of the box)"
    for a while....then MOVE more slowly....do not just enable repos and
    russian roulette style start adding stuff..

    know what you need and then install it...and, my advice is to run it
    for a day or two (a boot or two!) before adding anything else....that
    way, if your system starts acting bad you KNOW what caused it, and may
    even be able to figure out a way to UNDO it..

    ymmv

    --
    natural_pilot

  4. #4
    jorgem93 NNTP User

    Talking SOLVED

    Hi thanks for your help;

    After posting I googled for a while and found a solution.

    Many users (in another Linux distro) had the same problems when installing some packages related to codecs. The solution was to reinstall the package Dbus and reboot.

    But, (again) thanks for trying to help. Next time I'll be more careful with those extra repositories's packages

    G.B.Y.
    Jorge

    EDIT: Excuse me... I can't find a way to edit the title of my post to mark it as "SOLVED"

  5. #5
    natural_pilot NNTP User

    Default Re: No background no tray no GNOME config at startup

    > EDIT: Excuse me... I can't find a way to edit the title of my post to
    > mark it as "SOLVED"


    we are not, for some reason, capable of having such advanced
    capability here....probably because of the NNTP tie in..

    --
    natural_pilot

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •