Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 11 to 20 of 22

Thread: Kmix boots muted.

  1. #11
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    UK
    Posts
    5,500

    Default Re: Kmix boots muted.

    Ok, I understand your comments. The sound does work for now, it always has OOTB. It's just this KMix mute that is inconvenient, nothing really broken yet.

    I can't be sure its not KDE. On 11.2 since I interfered in sysconfig, I suddenly got long delays before KMix started and lockups, even though I reset the boot parameter I changed. I wish I had left it with just the inconvenient mute. It appear like Development have brought the 11.2 problem to 11.1 either with kernel or pulseaudio change.

    Two things changed here on 11.1, kernel update and pulseaudio update. I am not sure what config files get changed with such updates, but I am going to search logs and files that may have changed before I attempt to re-configure anything. Then I will investigate your suggestion - it will be useful experience even with no fix.

    That may take a while, so if you hit upon anything else, please post it here.

    Thanks oldcpu.

  2. #12
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    wichita
    Posts
    921

    Default Re: Kmix boots muted.

    I also noticed that my sound was muted after the pulseaudio update, but it's my master channel that's muted in the mixer, not the applet in the panel. This is for openSUSE 11.1 with KDE 4.3 beta 2.

    In Milestone 2, the KMix applet in the panel is always muted after a reboot. (Known bug already reported)

  3. #13
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    UK
    Posts
    5,500

    Default Re: Kmix boots muted.

    Did you install kernel and P/A updates separately?? I wondered how you were sure it's the P/A update (libpulse0 I think) that caused it. The kernel update also updates several P/A modules, according to my zypper log.

    The muting of the KMix applet in the panel is shown by a diagonal line through it, but it is the master channel that is muted, and only that channel. Unmuting that channel, unmutes the applet.

  4. #14
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    wichita
    Posts
    921

    Default Re: Kmix boots muted.

    Both kernel and pulseaudio updates were available at the same time through the suseupdater applet yesterday, and that is how I updated.

    On my machine, the KMix applet in the panel shows volume at 100% even when the master channel of the mixer is muted.

  5. #15
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    UK
    Posts
    5,500

    Default Re: Kmix boots muted.

    Ok, installed the same as me. I wish I had installed them separately and checked inbetween, then I could be sure which one caused it. In my zypper log, libpulse0 installed first.

    The difference in applet is KDE 4.3 versus my 3.5.10. Now I have 4.3beta on 11.2 and the same muting problem (also when it was 4.2.2). On 11.2 the icon doesn't have the diagonal line, but a very small x beside it that is harder to see.

  6. #16
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    wichita
    Posts
    921

    Default Re: Kmix boots muted.

    I updated Milestone 2 to KDE 4.3 beta 2 today also. I rebooted and it took 6 minutes for the KMix applet to show up in the panel. The applet shows the sound is muted and the mixer shows that the master channel is muted.

    Clicking on the applet and unmuting unmutes the applet and the master channel at the same time. In 11.1 the applet isn't muted but the master channel is.

  7. #17
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    UK
    Posts
    5,500

    Default Re: Kmix boots muted.

    I can confirm same problem as you describe on 11.2 with KMix taking 6 or 7 mins to arrive in system tray. During this time if I tried to start other apps e.g. dolphin, it also waited to appear until KMix had appeared muted. It took about 3 mins after the panel appeared for the updater and the notifier to appear.

    I seem to be at this KDE level now on 11.2: Version 4.2.88 (KDE 4.2.88 (KDE 4.3 >= 20090527)) "release 3"

    I did a fairly large update from factory on 5 June. On 10 June only one package pciutils-ids updated but after the problem manifested. After the update on the fifth there was no problem, until the next reboot on 10th when this problem started. Something in the large update on the 5th caused it. PulseAudio must be a prime suspect given its track record here.

  8. #18
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    wichita
    Posts
    921

    Default Re: Kmix boots muted.

    I skipped the June 5 update. I updated today and I'm running KDE 4.2.90 release 139.

    I also filed a bug report about KMix being muted in openSUSE 11.1.

  9. #19
    3yn NNTP User

    Default Re: Kmix boots muted.

    hi
    i have the same problem,but i fix it by open the mixer window and check the headphone mute box .

  10. #20
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    UK
    Posts
    5,500

    Default Re: Kmix boots muted.

    Quote Originally Posted by pilotgi View Post
    I skipped the June 5 update. I updated today and I'm running KDE 4.2.90 release 139.

    I also filed a bug report about KMix being muted in openSUSE 11.1.
    Well done for 11.1. It's a bit of nuisance, but sound works on mine. I am now on KDE4.3beta2. My mirror must be a bit behind yours. Just updated, I am on 11.2 Milestone 2 - 2.6.30-rc8-6 (pae) . I wanted to see if KMix muted problem was cleared. Oh, before the update when I booted today, the 6min launch of KMix had reset to normal but still muted.

    With this update its not muted, it's totally **********. I had no sound and no Kmix on reboot. Started from terminal gives errors and says it probably crashed -- no kidding. Yast>Hardware>Sound>Other>Volume told me that Master was set at zero, so I set it and had sound. But no Kmix on trying it again -- same errors.

    Will take this over to the prerelease forum.

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •