Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: Virtualbox problem

  1. #1
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Beaumont, California
    Posts
    160

    Default Virtualbox problem

    I'm trying to re-install OpenSolaris from the .iso cd because I hosed the first installation... after deleting it and the emulated hard drive, got this when trying to start:

    Failed to start the virtual machine OpenSolaris.
    Cannot open host device '/dev/sr0' for read/write access. Check the permissions of that device ('/bin/ls -l /dev/sr0'): Most probably you need to be member of the device group. Make sure that you logout/login after changing the group settings of the current user (VERR_ACCESS_DENIED).
    Unknown error creating VM (VERR_ACCESS_DENIED).

    Not sure I understand where to make the recommended changes.

    The permissions show as

    brw-rw----+ 1 root disk 11, 0 2009-05-23 11:02 /dev/sr0

    This all worked the first time... but I hosed the /etc/X11/xorg.conf on the OpenSolaris guest so tried to reinstall...

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,729
    Blog Entries
    20

    Default Re: Virtualbox problem

    A temp way round would be to use k3b to create a .iso image of the actual disc. Copy cd/dvd - create image only check box. File goes to /tmp/kde-username
    Move the .iso to a suitable location and use that.

    Back to your issue. You have used it from the disc before, now it will not work. Strange. There was an issue with cd access but was fixed with updates. Make sure you have done:
    from su terminal
    Code:
    zypper ref
    Code:
    zypper up
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  3. #3
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Beaumont, California
    Posts
    160

    Default Re: Virtualbox problem

    Looks like this reinstalled everything on the system.

    Problem is that the Virtualbox from the SUSE repositories doesn't run when you click on the icon... I had installed the verison from the vendor site and it did work.

    We must have just re-installed the SUSE version. I'll delete and see how the vendor version works.

    Followup - the re-install of OpenSolaris is now proceeding.

    Thank you so very much for your advice !

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,729
    Blog Entries
    20

    Default Re: Virtualbox problem

    You seem to be in a bit of a mess. Slow down. Post the result of:

    Code:
    zypper lr
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  5. #5
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Beaumont, California
    Posts
    160

    Default Re: Virtualbox problem

    Slow down ? Guess I am a bit impatient.

    You never told me what the zypper command is for. Guess I can look it up.


    # | Alias | Name | Enabled | Refresh
    --+--------------+---------------------------+---------+--------
    1 | repo | Main Repository (NON-OSS) | Yes | Yes
    2 | repo-debug | openSUSE-11.1-Debug | Yes | Yes
    3 | repo-non-oss | openSUSE-11.1-Non-Oss | Yes | No
    4 | repo-oss | openSUSE-11.1-Oss | Yes | No
    5 | repo-source | openSUSE-11.1-Source | Yes | Yes
    6 | repo-update | openSUSE-11.1-Update | Yes | No
    7 | repo_1 | Main Repository (OSS) | Yes | Yes
    8 | repo_2 | Main Update Repository | Yes | Yes
    9 | repo_3 | Packman Repository | Yes | Yes


    Not in a mess anymore, OpenSolaris is installing as we speak. It's just the Virtualbox version from the SUSE repository did not work.

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,729
    Blog Entries
    20

    Default Re: Virtualbox problem

    Quote Originally Posted by stansaraczewski View Post
    Slow down ? Guess I am a bit impatient.

    You never told me what the zypper command is for. Guess I can look it up.


    # | Alias | Name | Enabled | Refresh
    --+--------------+---------------------------+---------+--------
    1 | repo | Main Repository (NON-OSS) | Yes | Yes
    2 | repo-debug | openSUSE-11.1-Debug | Yes | Yes
    3 | repo-non-oss | openSUSE-11.1-Non-Oss | Yes | No
    4 | repo-oss | openSUSE-11.1-Oss | Yes | No
    5 | repo-source | openSUSE-11.1-Source | Yes | Yes
    6 | repo-update | openSUSE-11.1-Update | Yes | No
    7 | repo_1 | Main Repository (OSS) | Yes | Yes
    8 | repo_2 | Main Update Repository | Yes | Yes
    9 | repo_3 | Packman Repository | Yes | Yes


    Not in a mess anymore, OpenSolaris is installing as we speak. It's just the Virtualbox version from the SUSE repository did not work.

    zypper info: Zypper/Usage/11.1 - openSUSE

    You have duplicate and unnecessary repo's
    You can delete all repos except 1, 7, 8, 9,

    when done post
    Code:
    zypper lr --details
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  7. #7
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Beaumont, California
    Posts
    160

    Default Re: Virtualbox problem

    I looked at my list of repositories and didn't see any duplicates.



    # | Alias | Name | Enabled | Refresh | Priority | Type | URI | Service
    --+--------------+---------------------------+---------+---------+----------+--------+-----------------------------------------------------------------+--------
    1 | repo | Main Repository (NON-OSS) | Yes | Yes | 99 | yast2 | Index of /distribution/11.1/repo/non-oss |
    2 | repo-debug | openSUSE-11.1-Debug | Yes | Yes | 100 | yast2 | Index of /debug/distribution/11.1/repo/oss |
    3 | repo-non-oss | openSUSE-11.1-Non-Oss | Yes | No | 99 | yast2 | Index of /distribution/11.1/repo/non-oss |
    4 | repo-oss | openSUSE-11.1-Oss | Yes | No | 99 | yast2 | Index of /distribution/11.1/repo/oss |
    5 | repo-source | openSUSE-11.1-Source | Yes | Yes | 100 | yast2 | Index of /source/distribution/11.1/repo/oss |
    6 | repo-update | openSUSE-11.1-Update | Yes | No | 99 | rpm-md | Index of /update/11.1 |
    7 | repo_1 | Main Repository (OSS) | Yes | Yes | 99 | yast2 | Index of /distribution/11.1/repo/oss |
    8 | repo_2 | Main Update Repository | Yes | Yes | 99 | rpm-md | Index of /update/11.1 |
    9 | repo_3 | Packman Repository | Yes | Yes | 99 | rpm-md | Index of /pub/packman/suse/11.1 |

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,729
    Blog Entries
    20

    Default Re: Virtualbox problem

    Quote Originally Posted by stansaraczewski View Post
    I looked at my list of repositories and didn't see any duplicates.



    # | Alias | Name | Enabled | Refresh | Priority | Type | URI | Service
    --+--------------+---------------------------+---------+---------+----------+--------+-----------------------------------------------------------------+--------
    1 | repo | Main Repository (NON-OSS) | Yes | Yes | 99 | yast2 | Index of /distribution/11.1/repo/non-oss |
    2 | repo-debug | openSUSE-11.1-Debug | Yes | Yes | 100 | yast2 | Index of /debug/distribution/11.1/repo/oss |
    3 | repo-non-oss | openSUSE-11.1-Non-Oss | Yes | No | 99 | yast2 | Index of /distribution/11.1/repo/non-oss |
    4 | repo-oss | openSUSE-11.1-Oss | Yes | No | 99 | yast2 | Index of /distribution/11.1/repo/oss |
    5 | repo-source | openSUSE-11.1-Source | Yes | Yes | 100 | yast2 | Index of /source/distribution/11.1/repo/oss |
    6 | repo-update | openSUSE-11.1-Update | Yes | No | 99 | rpm-md | Index of /update/11.1 |
    7 | repo_1 | Main Repository (OSS) | Yes | Yes | 99 | yast2 | Index of /distribution/11.1/repo/oss |
    8 | repo_2 | Main Update Repository | Yes | Yes | 99 | rpm-md | Index of /update/11.1 |
    9 | repo_3 | Packman Repository | Yes | Yes | 99 | rpm-md | Index of /pub/packman/suse/11.1 |


    I beg to differ
    repos to keep all in red
    duplicates highlight type in bold red
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  9. #9
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Beaumont, California
    Posts
    160

    Default Re: Virtualbox problem

    I wasn't challenging you - I'm just beginning to learn this distro and am very glad to have your assistance.

    Guess I don't understand the display. You have hilighted openSUSE-11.1-Oss as a duplicate, but I don't see it anywhere else in the display - unless I shouldn't be looking for an exact match of the name ? I do see Update, Oss, etc. elsewhere.

  10. #10
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,729
    Blog Entries
    20

    Default Re: Virtualbox problem

    If you had installed virtual box from the Sun .rpm you should not have any other Virtual Box packages installed, if you do, then this may cause what happened.
    It's not good to have messy repos. Leave the ones I said and remove the others. You don't need debug or source either.
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •