Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16

Thread: Problem with Huawei E220 after Update to 11.1

  1. #1

    Question Problem with Huawei E220 after Update to 11.1

    Hello

    I'm using a Huawei E220 USB modem for my connection to the Internet. With suse 11.0 I was able to use it with full HSDPA speed applying the umtsmon program.
    After updating to suse 11.1 the umtsmon still connects to the internet but I can only get very limited access and only skype is able to connect.
    I tried to install the package huawei_umtsmodem but nothing changed. I also don't find any usefull error messages in my log files. I also tried
    modeprob -r usb_storage to disable the usb storage function of the modem but this also did not help.
    Does anybody has the same problem or knows another solution so that I don't use my windows to have access to the internet via the UMTS modem?

    Thank You

    Mario

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Tallinn, Estonia
    Posts
    225

    Default Re: Problem with Huawei E220 after Update to 11.1

    Yes, I have exactly the same modem.
    And I used it with umtsmon in openSUSE 11.0.

    In the beginning I had the same problem,
    as you describe in opensuse 11.1
    (as I understand, the problem is non-working DNS).
    If I remember correctly, to get umtsmon
    to work correctly I switched off NetworkManager in Yast:
    Yast -> Network Devices -> Network Settings ->
    -> Global Options -> Network Setub Method:
    Traditional Method with ifup.


    Or you may prefer working with NetworkManager.
    (In that case of course you should not turn it off.)

    There is a thread, where a kind user told me, how to do it.
    How make Huawei E160X work in 10.3? - openSUSE Forums
    For me it is a lot easier:
    if you configure things correctly, it even connects atomatically,
    when you plug in your umts-modem.

    So just go straight to this post and try it yourself.
    How make Huawei E160X work in 10.3? - post1929270

    Just pay attention to correct configuration,
    which is provided by your network (mobile) operator.
    (I did not at first, and thought correspondingly
    that something was wrong with the software.)

  3. #3
    JFreakDK NNTP User

    Default Re: Problem with Huawei E220 after Update to 11.1

    The problem is that the dns servers are not registered correctly.

    You can get it working by editing /etc/resolv.conf

    Add the DNS servers to this file manually
    The format is
    nameserver <ip-adress>

    You can hardcode opendns.coms dns servers.

  4. #4

    Unhappy Re: Problem with Huawei E220 after Update to 11.1

    Sorry, but that didn't work for me.
    After installing Suse 11.1 from the scratch using NetworkManager it worked 'til I got a security update for the NetworkManager. Since then, after trying to connect to the Huawei 220 modem, the NetworkManager closes. Reinstalling and downgrading both the NetworkManager and the Modemmanager didn't help either. Since then, for almost to months, I'm not able to use my Huawei-modem anymore and I'm stuck to windows for this task - what a pity!

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Tallinn, Estonia
    Posts
    225

    Default Re: Problem with Huawei E220 after Update to 11.1

    Quote Originally Posted by anader View Post
    Sorry, but that didn't work for me.
    After installing Suse 11.1 from the scratch using NetworkManager it worked 'til I got a security update for the NetworkManager. Since then, after trying to connect to the Huawei 220 modem, the NetworkManager closes. Reinstalling and downgrading both the NetworkManager and the Modemmanager didn't help either. Since then, for almost to months, I'm not able to use my Huawei-modem anymore and I'm stuck to windows for this task - what a pity!
    Hmm, it may sound strange, but it may help
    (I don't know why, but just try if you don't loose anything):
    update to the latest version of network manager
    and uninstall ModemManager.
    Then reboot or 'rcnetwork restart'.

  6. #6

    Default Re: Problem with Huawei E220 after Update to 11.1

    unfortunately, with Yast I'm able to uninstall only both Network manager and ModemManager. I tried this too, but with no effect. Must be a problem with the user and different permissions, I presume.

  7. #7
    jarvarvar NNTP User

    Default Re: Problem with Huawei E220 after Update to 11.1

    I can confirm, this problem is presented with Network Manager 0.7.0.r4359-15.1.1, but not with previus version 0.7.0.r4323-1.11.
    Downgrading to previus version makes the modem to work again.

    Can someone please report a bug?

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Tallinn, Estonia
    Posts
    225

    Default Re: Problem with Huawei E220 after Update to 11.1

    Quote Originally Posted by jarvarvar View Post
    I can confirm, this problem is presented with Network Manager 0.7.0.r4359-15.1.1, but not with previus version 0.7.0.r4323-1.11.
    Downgrading to previus version makes the modem to work again.

    Can someone please report a bug?
    Unfortunately, I cannot test connection at the moment:
    I don't have UMTS Internet subscription now.

    But there is already the bug report you write about,
    https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=490004
    See comment 14, it should actually help.
    > Where was: <allow own="org.freedesktop.NetworkManager.PPP"/> removed from?

    /etc/dbus-1/system.d/NetworkManager.conf in the section with user=root

    > Can I add it manually until a patch is available to get back online?

    Yes.
    Anyway, if you want a bug to be reported,
    you don't have to ask anybody.
    You can do it yourself. It's pretty easy.
    Submitting Bug Reports - openSUSE

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Kansas City Area, Missouri, USA
    Posts
    7,236

    Default Re: Problem with Huawei E220 after Update to 11.1

    seld wrote:
    > Anyway, if you want a bug to be reported,
    > you don't have to ask anybody.
    > You can do it yourself. It's pretty easy.
    > 'Submitting Bug Reports - openSUSE'
    > (http://en.opensuse.org/Submitting_Bug_Reports)


    That bug was reported some time ago, was researched, and has been fixed! Cannot
    anyone use search anymore?

  10. #10

    Default Re: Problem with Huawei E220 after Update to 11.1

    maybe it was fixed, but not on my computer, although I installed every security update. no working UMTS on a notebook is a really bad and serious bug. That means no internet! At least for me.

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •