Results 1 to 10 of 10

Thread: VirtualBox problems

  1. #1

    Default VirtualBox problems

    I installed the VirtualBox RPM after a few problems. Then it wouldn't start with no error messages, so I put the vboxusers group in my user. It still won't start unless I start as root, is that right?

    It seems if it needed root it would ask for a password. What else do I need to do to get it to work?

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,723
    Blog Entries
    20

    Default Re: VirtualBox problems

    You may need to do, from a su terminal

    /etc/init.d/vboxdrv setup

    then

    modprobe vboxdrv
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    UK
    Posts
    5,500

    Default Re: VirtualBox problems

    Quote Originally Posted by vilanye View Post
    It still won't start unless I start as root, is that right?
    No, not right, as it should start from your normal user (as a member of vboxusers).

    I and others had a similar problem, but with error message. See this previous thread for a possible solution.

    Hope that helps.

  4. #4

    Default Re: VirtualBox problems

    Thanks, I will see if that works.

    Now I have a more pressing issue. VirtualBox doesn't seem to be releasing the memory after I kill it.

    Normally I have 700-900 MB of RAM used, I set up the XP VM to use 1024. When I start it up it goes up to 2400 MB or so, and then a few minutes later it is at 3800 MB. I shut down the VM and exit VB and it drops back to 2400.

    In the process table, with all processes showing it adds to to about 1GB, but yet it says 2.4 GB is used.

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,723
    Blog Entries
    20

    Default Re: VirtualBox problems

    OK. XP does not use memory like Linux. You will probably find that the memory is free in cache. Run a terminal and type:

    top

    post result here.

    Ditto to @consused, I should have said it too. Don't run as root.
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  6. #6

    Default Re: VirtualBox problems

    Code:
    top - 20:46:10 up  2:16,  3 users,  load average: 1.07, 0.52, 0.34
    Tasks: 126 total,   2 running, 124 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
    Cpu(s):  3.0%us, 42.9%sy,  0.0%ni, 39.2%id, 13.6%wa,  0.2%hi,  1.2%si,  0.0%st
    Mem:   4092244k total,  3969684k used,   122560k free,    21284k buffers
    Swap:  2104472k total,      120k used,  2104352k free,  2578008k cached
    
      PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND
     4681 david     20   0 1146m 1.1g  26m S   90 27.1  31:05.58 VirtualBox
     1585 root      15  -5     0    0    0 D    1  0.0   0:03.00 kjournald
     2335 root      20   0  378m  41m  14m S    0  1.0   0:50.70 Xorg
        1 root      20   0  1008  360  312 S    0  0.0   0:00.88 init
        2 root      15  -5     0    0    0 S    0  0.0   0:00.00 kthreadd
        3 root      RT  -5     0    0    0 S    0  0.0   0:00.00 migration/0
        4 root      15  -5     0    0    0 S    0  0.0   0:00.30 ksoftirqd/0
        5 root      RT  -5     0    0    0 S    0  0.0   0:00.00 migration/1
        6 root      15  -5     0    0    0 S    0  0.0   0:00.14 ksoftirqd/1
        7 root      15  -5     0    0    0 S    0  0.0   0:01.22 events/0
        8 root      15  -5     0    0    0 S    0  0.0   0:00.18 events/1
        9 root      15  -5     0    0    0 S    0  0.0   0:00.00 khelper
       10 root      15  -5     0    0    0 S    0  0.0   0:00.00 kintegrityd/0
       11 root      15  -5     0    0    0 S    0  0.0   0:00.00 kintegrityd/1
       12 root      15  -5     0    0    0 S    0  0.0   0:00.04 kblockd/0
       13 root      15  -5     0    0    0 S    0  0.0   0:00.00 kblockd/1
       14 root      15  -5     0    0    0 S    0  0.0   0:00.00 kacpid
    I fixed the root issue, thank you for the links.

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,723
    Blog Entries
    20

    Default Re: VirtualBox problems

    I take it this is with VBox running??
    Code:
    4681 david     20   0 1146m 1.1g  26m S   90%cpu 27.1mem  31:05.58 VirtualBox
    As it is, it looks not good to me.

    So I started VBox XP in my Laptop and top shows

    Code:
    16748 kernelcr  20   0 1040m 874m  20m S 50.3%cpu 29.1mem   0:39.58 VirtualBox
    For me mem shows
    Code:
    Mem:   3072396k total,  2270688k used,   801708k free,    55712k buffers
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  8. #8

    Default Re: VirtualBox problems

    I am installing updates, which is why the CPU is so high right now.

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    UK
    Posts
    5,500

    Post Re: VirtualBox problems

    Quote Originally Posted by vilanye View Post
    I fixed the root issue, thank you for the links.
    Good to hear that.

    I forgot to say that with VirtualBox problems generally, it helps in the first post to mention which version you have (OSE from openSUSE repo, or Sun's proprietary from virtualbox website), and which release e.g. 2.1.4 is latest Sun version.

    Good luck.

  10. #10

    Default Re: VirtualBox problems

    The version is 2.1.4

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •