Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 23

Thread: Segmentation error crash in YaST2 Software Management module

  1. #1

    Default Segmentation error crash in YaST2 Software Management module

    Using OpenSuSE 10.3

    Software management module crashes after checking RPM database and repositories but before listing known and installed applications. I believe this has happened due to an update applied recently but am uncertain as to when.

    The error is as below:

    "YaST got signal 11 at YCP file /usr/share/YaST2/clients/sw_single.ycp:187
    /sbin/yast2: line 386: 17985 Segmentation fault $ybindir/y2base $module $@ $SELECTED_GUI $Y2_GEOMETRY $Y2QT_ARGS"

    I've tried reducing the repositories that I have selected down to just 2 officials but with no improvement. I've also tried running yast2 from a terminal login without KDE and again the software management module crashes.


    Any suggestions?

  2. #2

    Default Re: Segmentation error crash in YaST2 Software Management mo

    I ran into the same problem this morning after running updates.

    Here is what I did to resolve the issue, hope it works for you:

    loggout out all gui sessions
    logged in as root in terminal (ctrl-F1)
    brought up yast (not YaST2) and ran the online update configuration again
    after that all finished got out of yast
    switch to runlevel 3 (init 3)
    removed all files and directories in /tmp
    and finally shutdown -Fr now

    All came up working for me, hope this helps.
    Quince

  3. #3

    Default Re: Segmentation error crash in YaST2 Software Management mo

    Thanks Quince

    Yast is pretty firmly broken at the moment so I'll give it a try.

    Best - Dave C

  4. #4

    Default Re: Segmentation error crash in YaST2 Software Management mo

    Tried your fix thanks Quince but to no avail.

    I still get the same segmentation fault at the same line number. all that varies is the numeric string after the line number. This time it's 4609 instead of 17985.

    It's a very repeatable crash so it does look like a bug that's turned up. I'll go search Bugzilla.

    Thanks for the help anyway - Dave C

  5. #5

    Default Re: Segmentation error crash in YaST2 Software Management mo

    i have the same problem with opensuse 11.0:

    YaST got signal 11 at YCP file /usr/share/YaST2/clients/inst_packages.ycp:36
    /sbin/yast2: line 421: 10341 Segmentation fault $ybindir/y2base $module "$@" "$SELECTED_GUI" $Y2_GEOMETRY $Y2UI_ARGS

    anyone any ideas?

  6. #6

    Default Re: Segmentation error crash in YaST2 Software Management mo

    I trawled through Novell's Bugzilla and found Bug #461136. https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=461136 It looks like that may be they same issue and sadly it is still open at the moment.

    Hopefully someone may come up with a fix soon but I wonder if anyone has made any successful attempt at backtracking from an On-line update? Any help would be appreciated.

  7. #7
    illingn NNTP User

    Default Re: Segmentation error crash in YaST2 Software Management mo

    I'm running OpenSuse 11.0 and have exactly the same fault. Started about 2 or 3 weeks ago, I guess. I haven't installed anything other than updates until it broke.

    YaST got signal 11 at YCP file /usr/share/YaST2/clients/online_update_select.ycp:83
    /sbin/yast2: line 421: 9900 Segmentation fault $ybindir/y2base $module "$@" "$SELECTED_GUI" $Y2_GEOMETRY $Y2UI_ARGS

  8. #8

    Default Re: Segmentation error crash in YaST2 Software Management mo

    Hi Illingn

    I think this is Novell bug #461136 I beleive that has been marked as a duplicate and merged to be a part of bug #464214. Both of these are on Bugzilla and the issue doen't seem to be resolved as yet. It seems to be a fonts issue with qt4 so I'm currently trying to install some fonts to see if it provides a workaround for the moment since the problem stops both on-line update and software management form working.

    Hang on in there and in the meantime sign up to Novell Bugzilla and add your votes to the bug #464214. If I get a fix to work I'll let you know.

  9. #9

    Default Re: Segmentation error crash in YaST2 Software Management mo

    I think I had it once before if memory serves.
    Try to open a terminal and as su fire the command killall y2base and restart yast2. Not really sure if it will work for you but give it a try.
    People who do not break things first will never learn to create anything

  10. #10

    Default Re: Segmentation error crash in YaST2 Software Management mo

    Thanks for the suggestion Conram. Sadly it doesn't fix it.

    This seems to be a bug that is affecting quite a few people. It's been reported on Bugzilla twice first #461136 on 20th Dec '08 and then in early Jan '09 as #464214 with the first now marked as status "resolved" by marking it as a duplicate of the later one (a bit clever that!)

    The bug is obviously not affecting everyone as it has been allocated a low priority on Bugzilla but I'm watching in hopes of an imminent fix.


    Cheers - DC

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •