Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: Newest kde4 factory, black screen when firefox starts

  1. #1
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Belgrade, Serbia
    Posts
    719

    Default Newest kde4 factory, black screen when firefox starts

    Hi... having problem with plasma (again).

    Updated 4.2 factory, latest, through smart, so all packages are updated.
    Deleted .kde4, started.

    Been looking for the problem here few times, all suggests removing .kde4 and/or plasmarc.

    Anyways, .kde4 is new, deleted it few times.
    My graphic driver is OK, no need to look into that.
    From widgets, I have analog clock, lock widget and google's show date.
    I have desktop effects enabled, cube desktop switch.

    All works, except when I run firefox, screen goes black, mouse still moves ok, and nothing helps except killing X.

    any suggestion?

  2. #2

    Default Re: Newest kde4 factory, black screen when firefox starts

    familiar story, i updated from release 97 to 102 a couple days ago with the same type of behavior. Ended up disabling DesktopEffects (which was stable in the previous release) and the constant crashing stopped.

    haven't a clue as to the kwin/qt function is the issue yet, but it's a bit disappointing since i only use xrender.

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    /dev/belgium
    Posts
    1,946

    Default Re: Newest kde4 factory, black screen when firefox starts

    have a read here where I posted KDE4.2 randomly black screen - 1

    solution for me was to disable the "present windows" effect. No more black screens here

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Belgrade, Serbia
    Posts
    719

    Default Re: Newest kde4 factory, black screen when firefox starts

    Seems that I solved the problem. Maybe longer testing should be done before I say it...
    Anyways, I didnt disable "present windows", but I did it now, as you said.
    What I did was placing one line in plasmarc:
    perVirtualDesktopViews=true

    everyone recommends to delete that line if present. I did on the contrary. It was not present, and I put it, so black screen stopped.
    ...for now

  5. #5

    Default Re: Newest kde4 factory, black screen when firefox starts

    confirm "PresentWindows disable" is a solution to this situation on release 102. I disabled it in the list of effects and also on the "hotspot" activation, though i have no idea if both were necessary.

    well done, microchip dude!

  6. #6
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Greece
    Posts
    24

    Default Re: Newest kde4 factory, black screen when firefox starts

    Had the same issue and also noticed poor performance (2,5fps in glxgears) when composite is enabled (all was fine couple of days before, apparently before the update).

    I have disabled composite for now...

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    37

    Default Re: Newest kde4 factory, black screen when firefox starts

    Hi,
    just want to confirm that disabling "present windows" solves it.
    Had the problem since the last two kde2 factory updates i think.
    In my case nothing crashes at all, the screen just turns black when lauching an aplication (but only the first time i launch it). I can get the screen back with just throwing the mouse at the upper left corner to enable "present windows" or upper right corner to use "desktop grid" as i have it set up.
    I get this with both fglrx and the radeon opensource driver.

    regards,
    Carlos

  8. #8
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Brooklyn, NY
    Posts
    180

    Default Re: Newest kde4 factory, black screen when firefox starts

    I can only generate the effect reliably using konsole. Enable 'Present Windows' and start konsole to see if the issue affects you.

  9. #9
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Brooklyn, NY
    Posts
    180

    Default Re: Newest kde4 factory, black screen when firefox starts

    I think I've found the problem. 'Desktop Effects' -> 'Advanced' -> 'Texture Filter', setting the filter to Bilinear or Trilinear causes the black screen and eventually kwin crashes. Setting the filter to 'Nearest' I've not been able to trigger the issue yet.

    [EDIT]
    Apparently that is not the issue. Just got the black screen again.

  10. #10
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Belgrade, Serbia
    Posts
    719

    Default Re: Newest kde4 factory, black screen when firefox starts

    try setting perVirtualDesktopViews=true in plasmarc
    that did the trick for me

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •