Results 1 to 3 of 3

Thread: OpenSuSE 11.1 KDE 3.5 vnc issues

  1. #1

    Default OpenSuSE 11.1 KDE 3.5 vnc issues

    Hi there, I am not awesome with SuSE yet, but know my way around google well enough, and have not been able to figure this one out... yet.

    I understand there have been some issues with the newer releases of SuSE, however I have several 11.0 and 11.1 machines in which I have had no issues, but my latest installation is giving me fits.

    I can connect to console 0, but there is one problem, it is not accepting inputs...
    Now before everyone says check my xorg.conf file... here it is:

    Section "Files"
    FontPath "/usr/share/fonts/misc:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/local"
    FontPath "/usr/share/fonts/75dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/100dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/Type1"
    FontPath "/usr/share/fonts/URW"
    FontPath "/usr/share/fonts/Speedo"
    FontPath "/usr/share/fonts/PEX"
    FontPath "/usr/share/fonts/cyrillic"
    FontPath "/usr/share/fonts/latin2/misc:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/latin2/75dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/latin2/100dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/latin2/Type1"
    FontPath "/usr/share/fonts/latin7/75dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/baekmuk:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/japanese:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/kwintv"
    FontPath "/usr/share/fonts/truetype"
    FontPath "/usr/share/fonts/uni:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/CID"
    FontPath "/usr/share/fonts/ucs/misc:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/ucs/75dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/ucs/100dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/hellas/misc:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/hellas/75dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/hellas/100dpi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/hellas/Type1"
    FontPath "/usr/share/fonts/misc/sgi:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/xtest"
    FontPath "/opt/kde3/share/fonts"
    InputDevices "/dev/gpmdata"
    InputDevices "/dev/input/mice"
    EndSection

    Section "ServerFlags"
    Option "AllowMouseOpenFail" "on"
    Option "ZapWarning" "on"
    EndSection

    Section "Module"
    Load "dri"
    Load "dbe"
    Load "freetype"
    Load "extmod"
    Load "glx"
    Load "vnc"
    EndSection

    Section "InputDevice"
    Driver "kbd"
    Identifier "Keyboard[0]"
    Option "Protocol" "Standard"
    Option "XkbLayout" "us"
    Option "XkbModel" "microsoftpro"
    Option "XkbRules" "xfree86"
    EndSection


    Section "InputDevice"
    Driver "mouse"
    Identifier "Mouse[1]"
    Option "Buttons" "5"
    Option "Device" "/dev/input/mice"
    Option "Name" "ImPS/2 Generic Wheel Mouse"
    Option "Protocol" "explorerps/2"
    Option "Vendor" "Sysp"
    Option "ZAxisMapping" "4 5"
    EndSection


    Section "Monitor"
    DisplaySize 312 234
    HorizSync 29-70
    Identifier "Monitor[0]"
    ModelName "76E77E"
    Option "DPMS"
    Option "PreferredMode" "1024x768"
    VendorName "SAMTRON"
    VertRefresh 50-160
    UseModes "Modes[0]"
    EndSection


    Section "Modes"
    Identifier "Modes[0]"
    Modeline "1024x768" 93.16 1024 1088 1200 1376 768 769 772 806
    Modeline "1024x768" 83.00 1024 1080 1192 1360 768 769 772 803
    Modeline "1024x768" 73.89 1024 1080 1192 1360 768 769 772 799
    Modeline "1024x768" 64.11 1024 1080 1184 1344 768 769 772 795
    Modeline "1024x600" 77.36 1024 1080 1192 1360 600 601 604 632
    Modeline "1024x600" 67.63 1024 1080 1184 1344 600 601 604 629
    Modeline "1024x600" 58.10 1024 1072 1176 1328 600 601 604 625
    Modeline "1024x600" 48.96 1024 1064 1168 1312 600 601 604 622
    Modeline "800x600" 60.07 800 840 928 1056 600 601 604 632
    Modeline "800x600" 53.14 800 840 928 1056 600 601 604 629
    Modeline "800x600" 45.50 800 840 920 1040 600 601 604 625
    Modeline "800x600" 38.22 800 832 912 1024 600 601 604 622
    Modeline "768x576" 55.94 768 816 896 1024 576 577 580 607
    Modeline "768x576" 48.71 768 808 888 1008 576 577 580 604
    Modeline "768x576" 41.66 768 800 880 992 576 577 580 600
    Modeline "768x576" 34.96 768 792 872 976 576 577 580 597
    Modeline "640x480" 37.89 640 672 736 832 480 481 484 506
    Modeline "640x480" 33.48 640 672 736 832 480 481 484 503
    Modeline "640x480" 28.56 640 664 728 816 480 481 484 500
    Modeline "640x480" 23.86 640 656 720 800 480 481 484 497
    Modeline "1024x768" 94 1024 1072 1168 1376 768 769 772 808 +hsync +vsync
    EndSection


    Section "Screen"
    DefaultDepth 16
    SubSection "Display"
    Depth 15
    Modes "1024x768" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 16
    Modes "1024x768" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 24
    Modes "1024x768" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 8
    Modes "1024x768" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
    EndSubSection
    Device "Device[0]"
    Identifier "Screen[0]"
    Monitor "Monitor[0]"
    Option "usevnc" "yes"
    Option "rfbauth" "/root/.vnc/passwd"

    EndSection

    Section "InputDevice"
    Identifier "Keyboard[2]"
    Driver "rfbkeyb"
    Option "InputFashion" "VNC"
    EndSection

    Section "InputDevice"
    Identifier "Mouse[3]"
    Driver "rfbmouse"
    Option "InputFashion" "VNC"
    EndSection

    Section "Device"
    BoardName "GD 5480"
    Driver "cirrus"
    Identifier "Device[0]"
    VendorName "Cirrus Logic"
    EndSection


    Section "ServerLayout"
    Identifier "Layout[all]"
    InputDevice "Keyboard[0]" "CoreKeyboard"
    InputDevice "Mouse[1]" "CorePointer"
    Option "Clone" "off"
    Option "Xinerama" "off"
    Screen "Screen[0]"
    Option "VNC" "3 2"

    EndSection


    Section "DRI"
    Group "video"
    Mode 0660
    EndSection

    Section "Extensions"
    EndSection
    However, whenever I connect to it, I cannot move the mouse, or type with the keybord and this is what I receive when I in my xorg.0.log file

    (II) 18/02/2009 22:24:42
    (II) 18/02/2009 22:24:42 Got VNC connection from client 192.168.1.102
    (II) 18/02/2009 22:24:42 Using protocol version 3.3
    (II) 18/02/2009 22:24:47 Full-control authentication passed by 192.168.1.102
    (II) 18/02/2009 22:24:47 Pixel format for client 192.168.1.102:
    (II) 18/02/2009 22:24:47 32 bpp, depth 24, little endian
    (II) 18/02/2009 22:24:47 true colour: max r 255 g 255 b 255, shift r 16 g 8 b 0
    (II) 18/02/2009 22:24:47 Using copyrect encoding for client 192.168.1.102
    (II) 18/02/2009 22:24:47 rfbProcessClientNormalMessage: ignoring unknown encoding -238
    (II) 18/02/2009 22:24:47 Enabling X-style cursor updates for client 192.168.1.102
    (II) 18/02/2009 22:24:47 Enabling cursor position updates for client 192.168.1.102
    (II) 18/02/2009 22:24:47 Using hextile encoding for client 192.168.1.102
    VNC: In EnqueueMotion() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueMotion() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueMotion() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueMotion() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueMotion() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueMotion() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueMotion() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueMotion() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueMotion() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueMotion() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueMotion() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueMotion() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueMotion() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueMotion() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueMotion() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueMotion() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueMotion() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueMotion() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueButton() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueButton() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueButton() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueButton() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueButton() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueButton() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueButton() ptrDev=NULL
    VNC: In EnqueueButton() ptrDev=NULL

    Any Ideas?

  2. #2

    Default Re: OpenSuSE 11.1 KDE 3.5 vnc issues

    I have the same problem

  3. #3

    Default Re: OpenSuSE 11.1 KDE 3.5 vnc issues

    SOLVED!

    These are the changes I made to my Xorg.conf file, and everything works fine.

    The only packages I have installed for vnc is "tightvnc" and "xorg-x11-Xvnc" and "LibVNCServer"

    This is the resulting xorg.conf file...
    Code:
    Section "Files"
      FontPath     "/usr/share/fonts/misc:unscaled"
      FontPath     "/usr/share/fonts/local"
      FontPath     "/usr/share/fonts/75dpi:unscaled"
      FontPath     "/usr/share/fonts/100dpi:unscaled"
      FontPath     "/usr/share/fonts/Type1"
      FontPath     "/usr/share/fonts/URW"
      FontPath     "/usr/share/fonts/Speedo"
      FontPath     "/usr/share/fonts/PEX"
      FontPath     "/usr/share/fonts/cyrillic"
      FontPath     "/usr/share/fonts/latin2/misc:unscaled"
      FontPath     "/usr/share/fonts/latin2/75dpi:unscaled"
      FontPath     "/usr/share/fonts/latin2/100dpi:unscaled"
      FontPath     "/usr/share/fonts/latin2/Type1"
      FontPath     "/usr/share/fonts/latin7/75dpi:unscaled"
      FontPath     "/usr/share/fonts/baekmuk:unscaled"
      FontPath     "/usr/share/fonts/japanese:unscaled"
      FontPath     "/usr/share/fonts/kwintv"
      FontPath     "/usr/share/fonts/truetype"
      FontPath     "/usr/share/fonts/uni:unscaled"
      FontPath     "/usr/share/fonts/CID"
      FontPath     "/usr/share/fonts/ucs/misc:unscaled"
      FontPath     "/usr/share/fonts/ucs/75dpi:unscaled"
      FontPath     "/usr/share/fonts/ucs/100dpi:unscaled"
      FontPath     "/usr/share/fonts/hellas/misc:unscaled"
      FontPath     "/usr/share/fonts/hellas/75dpi:unscaled"
      FontPath     "/usr/share/fonts/hellas/100dpi:unscaled"
      FontPath     "/usr/share/fonts/hellas/Type1"
      FontPath     "/usr/share/fonts/misc/sgi:unscaled"
      FontPath     "/usr/share/fonts/xtest"
      FontPath     "/opt/kde3/share/fonts"
      InputDevices "/dev/gpmdata"
      InputDevices "/dev/input/mice"
    EndSection
    
    Section "ServerFlags"
      Option       "AllowMouseOpenFail" "on"
      Option       "ZapWarning" "on"
    EndSection
    
    Section "Module"
      Load         "dri"
      Load         "dbe"
      Load         "freetype"
      Load         "extmod"
      Load         "glx"
      Load         "vnc"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
      Driver       "kbd"
      Identifier   "Keyboard[0]"
      Option       "Protocol" "Standard"
      Option       "XkbLayout" "us"
      Option       "XkbModel" "microsoftpro"
      Option       "XkbRules" "xfree86"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
      Driver       "mouse"
      Identifier   "Mouse[1]"
      Option       "Buttons" "5"
      Option       "Device" "/dev/input/mice"
      Option       "Name" "ImPS/2 Generic Wheel Mouse"
      Option       "Protocol" "explorerps/2"
      Option       "Vendor" "Sysp"
      Option       "ZAxisMapping" "4 5"
    EndSection
    Section "InputDevice"
      Driver       "rfbkeyb"
      Identifier   "Keyboard[2]"
      Option       "InputFashion" "VNC"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
      Driver       "rfbmouse"
      Identifier   "Mouse[3]"
      Option       "InputFashion" "VNC"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
      DisplaySize  305 230
      HorizSync    29-48
      Identifier   "Monitor[0]"
      ModelName    "1024X768@60HZ"
      Option       "DPMS"
      Option       "PreferredMode" "1024x768"
      VendorName   "--> VESA"
      VertRefresh  50-60
      UseModes     "Modes[0]"
    EndSection
    
    
    Section "Modes"
      Identifier   "Modes[0]"
      Modeline      "1024x768" 64.11 1024 1080 1184 1344 768 769 772 795
      Modeline      "1024x600" 48.96 1024 1064 1168 1312 600 601 604 622
      Modeline      "800x600" 38.22 800 832 912 1024 600 601 604 622
      Modeline      "768x576" 34.96 768 792 872 976 576 577 580 597
      Modeline      "640x480" 23.86 640 656 720 800 480 481 484 497
      Modeline      "1024x768" 65.0 1024 1048 1184 1344 768 771 777 806 -hsync -vsync
    EndSection
    
    
    Section "Screen"
      DefaultDepth 16
      SubSection "Display"
        Depth      15
        Modes      "1024x768" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
      EndSubSection
      SubSection "Display"
        Depth      16
        Modes      "1024x768" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
      EndSubSection
      SubSection "Display"
        Depth      24
        Modes      "1024x768" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
      EndSubSection
      SubSection "Display"
        Depth      8
        Modes      "1024x768" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
      EndSubSection
      Device       "Device[0]"
      Identifier   "Screen[0]"
      Monitor      "Monitor[0]"
    EndSection
    
    Section "Device"
      BoardName    "3D Rage IIC 215IIC"
      Driver       "ati"
      Identifier   "Device[0]"
      VendorName   "ATI"
      Option       "usevnc" "yes"
      Option       "rfbauth" "/root/.vnc/passwd"
    EndSection
    
    
    
    Section "ServerLayout"
      Identifier   "Layout[all]"
      InputDevice  "Keyboard[0]" "CoreKeyboard"
      InputDevice  "Mouse[1]" "CorePointer"
      Option       "Clone" "off"
      Option       "Xinerama" "off"
      Screen       "Screen[0]"
      InputDevice  "Keyboard[2]" "ExtraKeyboard"
      InputDevice  "Mouse[3]" "ExtraPointer"
      Option       "VNC" "3 2"
    EndSection
    
    
    Section "DRI"
        Group      "video"
        Mode       0660
    EndSection
    
    Section "Extensions"
    EndSection


    The only thing I can figure that made it work is the placement of the input for the rfbkeyboard and rfbmouse under the physical mouse and keyboard input sections...
    -AND/OR-
    The additional InputDevice lines in the ServerLayout Section
    -AND/OR-
    moving the lines
    Code:
      Option       "usevnc" "yes"
      Option       "rfbauth" "/root/.vnc/passwd"
    from the Screen section to the Device section.

    So far this has solved two SuSE 11.1 box's vnc no input issues.

    Your mileage may vary.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •