Results 1 to 7 of 7

Thread: zypper segfaulting

  1. #1
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Boston, MA
    Posts
    6

    Default zypper segfaulting

    I'm on OpenSuse 10.3 and somehow I've ended up with my zypper segfaulting. I recently used KDE/Upgrade - openSUSE to upgrade to the latest 10.3 kde. I don't know if that is what caused the issue. It was not present until I more recently did a restart of my computer.

    zypper -V tells me I have zypper 0.8.26

    Some sample outputs:
    # zypper refresh
    Repository 'openSUSE BuildService - OpenOffice.org' is up to date.
    Segmentation fault
    # zypper up
    Segmentation fault

    zypper repos work fine

    If I do zypper rr repo, I get a segfault, but then if I do zypper repos, that repo has indeed been removed.

    An strace leading up to a segfault running zypper refresh can be found at http://cowsandmilk.net/pub/zypper.strace

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    PHX
    Posts
    481

    Default Re: zypper segfaulting

    Try rebuilding the database:

    # rpmdb --rebuilddb
    # zypper ref
    # zypper up
    <>---><^>

  3. #3
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Boston, MA
    Posts
    6

    Default Re: zypper segfaulting

    Unfortunately, that did not solve the problem.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Germany
    Posts
    301

    Default Re: zypper segfaulting

    Hi,

    maybe you ran out of memory. In general YaST and zypper from 10.3 needs a lot of memory. You can check this with top for example.

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The Netherlands
    Posts
    1,273

    Default Re: zypper segfaulting

    Quote Originally Posted by cowsandmilk View Post
    Some sample outputs:
    # zypper refresh
    Repository 'openSUSE BuildService - OpenOffice.org' is up to date.
    Segmentation fault
    # zypper up
    Segmentation fault
    The Segmentation fault is probably coming from zyppers own database.

    See this post, mainly comment #3 : OpenSuse 10.3 zypper - Cannot write file - openSUSE Forums

    If you still have this issue then you can also 'flush' the repo cache.. but don't think that is needed.

    Cheers,
    Wj

    note: with 11.0 and up a ' zypper ref -f ' should be enough to fix issues with the zypper db.
    Have a lot of fun!

  6. #6
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Boston, MA
    Posts
    6

    Default Re: zypper segfaulting

    I've tried deleting that database and it doesn't solve the problem.

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The Netherlands
    Posts
    1,273

    Default Re: zypper segfaulting

    Anything specific happen before zypper when belly up?

    I don't have a 10.3 install handy.. there are other folders that can be cleared in /var/cache/zypp/ (the repo cache for each listing).

    Before touching that:
    1) Have you tried first removing all the listed repositories, applying the empty list and then re-adding the needed repositories?
    2) What does ' zypper up ' report? Are there any zypper updates presented?
    3) With segfaults, it sometimes it helps to reinstall - what might have to be manually done using the rpm's in this case?

    Curious,
    Wj
    Have a lot of fun!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •