Results 1 to 8 of 8

Thread: my VMware runs like a slug...

  1. #1
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Belgium
    Posts
    39

    Default my VMware runs like a slug...

    i assigned it to use 2.6GB ram (i have 3gb physical + some swap) but STILL it runs like Vista on a pentium 1 with 64MB ram :S

    what should i do?

    vmware: workstation 6.5
    opensuse: 11.0
    cpu: AMD Athlon x64 5200+ (2x2.7GHz)
    gpu: nvidia geforce 8500 gt
    ram: 3gb physical
    ~Joris

    openSUSE 11.0 2.6.25.18-0.2-pae

    CPU: AMD Athlon x64 5200+ ||| GPU: nVidia GeForce 8500
    Mobo: ASUS M2N ||| 3072 MB DDR2 RAM

  2. #2
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Oz
    Posts
    11,727
    Blog Entries
    2

    Default Re: my VMware runs like a slug...

    Just a thought, might be irrelevant: You've left your host operating system too short on RAM, only left it 400Mb = 13%, so it will strangle. The recommended levels for the VM are a far smaller fraction of the whole RAM. Maybe??
    Leap 42.3 & 15.1(Beta) &KDE
    FYIs from the days of yore

  3. #3

    Default Re: my VMware runs like a slug...

    I don't recommend that you sign your virtual machine more than half of your system's RAM.

    What processes are there running on both your Linux host and Windows guest that are using any significant amount of CPU? My Windows guest suffers from the '100% CPU utilisation by svchost.exe bug' every time I open it up and try to access something that goes online (it's only Windows, I can't be bothered to work out why it does it).
    Gigabyte GA-MA770-UD3 r1.0 F9E|AMD Athlon II X4 635|6 GB 667MHz DDR2|XFX Radeon HD 6750|LG GSA-H30N|Netgear WG311T| opensuse 12.2 x86_64 (Intel 330, X-18M)|LG IPS236V 1920x1080 DVI|Logitech MX3000 & MX Air|Freecom USB DVB-T 25452| JBL Spot|Logitech C310

  4. #4
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Berlin, Germany
    Posts
    4

    Default Re: my VMware runs like a slug...

    Quote Originally Posted by joris20 View Post
    i assigned it to use 2.6GB ram (i have 3gb physical + some swap) but STILL it runs like Vista on a pentium 1 with 64MB ram :S

    what should i do?

    vmware: workstation 6.5
    opensuse: 11.0
    cpu: AMD Athlon x64 5200+ (2x2.7GHz)
    gpu: nvidia geforce 8500 gt
    ram: 3gb physical
    Yes, I have a simalar configuration and the same problem like joris20. My vmware workstation runs on a MS Windows 2003 Enterprise Server. When I start openSuse 11.1 in my VM, the cpu runs lie a mad and hangs my server. Windows Task Manager shows that th vmware workstations blocks all cpu's recources. Often I can switch off my server, only.

    On a second view I found out to switch off the my anti-virus program while openSuSE 11.1 boots. Abfter booting the linux I switch my anti-virus on, again. That my helps for a while but it doesn't solve the problem.

    Either openSuSE or VW worstation 6.5 has a bug. It is unnormal.

    Who knows a solution?

    Greetings, Webmania

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    26,299
    Blog Entries
    15

    Default Re: my VMware runs like a slug...

    Quote Originally Posted by webmania
    joris20;1920024 Wrote:
    > i assigned it to use 2.6GB ram (i have 3gb physical + some swap) but
    > STILL it runs like Vista on a pentium 1 with 64MB ram :S
    >
    > what should i do?
    >
    > vmware: workstation 6.5
    > opensuse: 11.0
    > cpu: AMD Athlon x64 5200+ (2x2.7GHz)
    > gpu: nvidia geforce 8500 gt
    > ram: 3gb physical

    Yes, I have a simalar configuration and the same problem like joris20.
    My vmware workstation runs on a MS Windows 2003 Enterprise Server. When
    I start openSuse 11.1 in my VM, the cpu runs lie a mad and hangs my
    server. Windows Task Manager shows that th vmware workstations blocks
    all cpu's recources. Often I can switch off my server, only.

    On a second view I found out to switch off the my anti-virus program
    while openSuSE 11.1 boots. Abfter booting the linux I switch my
    anti-virus on, again. That my helps for a while but it doesn't solve the
    problem.

    Either openSuSE or VW worstation 6.5 has a bug. It is unnormal.

    Who knows a solution?

    Greetings, Webmania
    Hi
    Can't you set vmware to be a exception not to scan by the anti-virus
    program?

    I don't believe it's a bug in either vmware or openSUSE. If you think
    it is, post a bug report in the appropriate places for vmware and
    bugzilla for openSUSE.

    --
    Cheers Malcolm (Linux Counter #276890)
    openSUSE 11.1 x86 Kernel 2.6.27.7-4-default
    up 2 days 21:01, 1 user, load average: 0.09, 0.08, 0.04
    GPU GeForce 6600 TE/6200 TE - Driver Version: 177.82


  6. #6
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Belgium
    Posts
    39

    Default Re: my VMware runs like a slug...

    i assigned a little less than half my ram (i have 3GB total) but still no luck.

    i might switch to CrossOver if possible. it seems to be quite good...

    thanks for your help though
    ~Joris

    openSUSE 11.0 2.6.25.18-0.2-pae

    CPU: AMD Athlon x64 5200+ ||| GPU: nVidia GeForce 8500
    Mobo: ASUS M2N ||| 3072 MB DDR2 RAM

  7. #7
    noroyv NNTP User

    Question Re: my VMware runs like a slug...

    I'm using VMWare Server 1.0.7 on Win2003 Ent and experience the same problem. Have a dual core CPU, and it uses all CPU on one of the cores.

    Assigned 512 MB to the OpenSUSE machine. Using only syslog function on the OpenSUSE.

    Anyone found a fix or workaround?

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Arizona, USA
    Posts
    488

    Default Re: my VMware runs like a slug...

    I run VMware 5.9 inside Linux. In other words Linux is the host. In running Windows inside VMware I have noticed that it is slower if I am using KDE4. Try switching to KDE3, it is faster.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •