Results 1 to 5 of 5

Thread: No sound with Wine

  1. #1
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    United States
    Posts
    423

    Default No sound with Wine

    Hey all,

    I've been using Wine very frequently lately for games, such as Team Fortress and Counter-Strike, and they run pretty respectably, but I've run into one problem that I would like to overcome: I have no sound with anything run in Wine. I have tested my sound on OpenSUSE, and the sound works fine outside of Wine. I'm not familiar with general audio yet, let alone sound on OpenSUSE and Wine, so I wanted to ask the opinion of those more knowledgeable on the subject. I'll try to give as much information as possible to help clear up any confusion. I am almost positive that the sound problem is from Wine, because I do not have sound in any program I run under Wine, not just a specific game. When I open the Audio tab in Wine configuration window (by running "winecfg" through a terminal window), I have the following boxes checked (the "x" represents a check and "-" represents a blank box):


    Sound Drivers

    |X| ALSA Driver
    |--| OSS Driver
    |X| Jack Driver

    When I press the Test Sound button, I get the following terminal output:


    jack_client_new: deprecated
    Cannot connect to server socket err = No such file or directory
    Cannot connect to server socket
    jack server is not running or cannot be started
    err:wave:JACK_OpenWaveOutDevice jack server not running?
    err:wave:wodOpen JACK_OpenWaveOutDevice(0) failed

    There is also a alert box that appears which says the sound check has failed. When I uncheck the Jack Driver box, press the Apply button and then the Test Sound button, the Wine configuration window freezes and I have to force quit the program. There is also no output in the terminal when the window freezes. I thought it could possibly be the ALSA drivers, and I've tried the OSS Drivers, but there is still no sound. The following is the information for the current ALSA package installed on my system:


    Information for package alsa:

    Repository: audio multimedia
    Name: alsa
    Version: 1.0.18.git20081030-1.1
    Arch: i586
    Vendor: openSUSE Build Service
    Installed: Yes
    Status: up-to-date
    Installed Size: 1.4 M
    Summary: Advanced Linux Sound Architecture
    Description:
    ALSA stands for Advanced Linux Sound Architecture. It supports many
    PCI, ISA PnP and USB sound cards.

    This package contains the ALSA init scripts to start the sound system
    on your Linux box. To set it up, run yast2 or alsaconf.

    And this is a list of all installed, ALSA related, packages on my system:


    alsa
    alsa-firmware
    alsa-oss
    alsa-plugins
    alsa-plugins-jack
    alsa-plugins-pulse
    alsa-tools
    alsa-utils

    Hope this is a sufficient amount of information.

    Thank you for your help!

    Folding@Home
    Help save lives with Folding@Home

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,723
    Blog Entries
    20

    Default Re: No sound with Wine

    Don't know if this is any help
    Wine HQ - Configuring Wine
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  3. #3
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    ukraine/mk/pervomaysk
    Posts
    528

    Default Re: No sound with Wine

    hi
    I could not help. but maybe

    i think you linux sound system is good working... how your sound system configured?

    is your desktop is gnome? if you use gstreamer it can be configured with "gnome control center" in "select multimedia system" i do not know how this can be checked from the command line... but i check such from gui

    i have some difficult with my gnome desktop and for me now works only oss in gstreamer

    and i have in winecfg also oss driver selected... and wine apps is play sound...

    is this normal to have both drivers ALSA and Jack?

    jack_client_new: deprecated
    Cannot connect to server socket err = No such file or directory
    Cannot connect to server socket
    jack server is not running or cannot be started
    err:wave:JACK_OpenWaveOutDevice jack server not running?
    err:wave:wodOpen JACK_OpenWaveOutDevice(0) failed
    this is about jack sound system problem... mayby you need only uncheck jack sound system?

    now i try all of alsa, oss, jack independent all works. i am confused why you could not uncheck jack is wine logged something when you do this...

    i think you know about pulse audio and you do not use it...
    intelGMA3100#amd|radeonHD4200+radeonHD5450@catalyst12.4
    WC5020B,PagePro1480MF,LBP2900,hpCP1510,PHOTO1290,Scanmaker3600,PerfectionV200

  4. #4
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    ukraine/mk/pervomaysk
    Posts
    528

    Default Re: No sound with Wine

    and i use wine 1.1.7
    intelGMA3100#amd|radeonHD4200+radeonHD5450@catalyst12.4
    WC5020B,PagePro1480MF,LBP2900,hpCP1510,PHOTO1290,Scanmaker3600,PerfectionV200

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    United States
    Posts
    423

    Default Re: No sound with Wine

    Well, I partially fixed the problem: I have sound, but it is very choppy. I changed the Hardware Acceleration setting to Emulate using ALSA and now I have sound when I play, but it is extremely choppy. By choppy, I mean that it is very drawn out. For example, if the sound is supposed to be "One, two, there..." it will sound like "Ooooonnnnnneeeeee, tttttwwwwwwwwwooooo, ttttttthhhhhrrrrreeeee." I'm not sure how to fix this problem because I've been playing around with all the settings, but I don't want to lose any of the sound, which happened once already after I got it back. Any ideas on how to get a more fluid and even sound?

    Thanks again!

    Folding@Home
    Help save lives with Folding@Home

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •