Results 1 to 9 of 9

Thread: strange graphical corruption in KDE 4.1

  1. #1
    cryogenic666 NNTP User

    Unhappy strange graphical corruption in KDE 4.1

    OK, here's the rundown.. I'm running Suse 11.0 with both Gnome & KDE 4.1.2 on a Lenovo T60 with an ATI Radeon x1300. I don't have any problems in Gnome with Compiz running. However, in KDE 4.1 (all versions of 4.1) I get weird graphical corruption after the screensaver activates. This seems to happen whether I have compositing on or off. If the screensaver only runs for a short period of time, the screen corruption seen on the screensaver doesn't carry over to the desktop, but if I let the screensaver run for a longer period of time, when I move the mouse to de-activate it, the screen is completely garbled and the only way to fix it is to CTRL+ALT+Backspace to kill and restart the X-server. I've tried various versions of fglrx to no avail. Here's my output from fglrx as of now:

    display: :0.0 screen: 0
    OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
    OpenGL renderer string: ATI Mobility Radeon X1300
    OpenGL version string: 2.1.7979 Release

    Anyone have any ideas?

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,729
    Blog Entries
    20

    Default Re: strange graphical corruption in KDE 4.1

    It would seem the problem is related to kde4

    I would try rename of .kde4 in your /home/user hidden files

    call it .kde4old

    do the rename from gnome then log in to kde4 again
    it will start a new session of kde4

    if the problem persists, we need to look further.
    and put back your renamed .kde4old
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    United Kingdom
    Posts
    58

    Default Re: strange graphical corruption in KDE 4.1

    This also happens with KDE 3.5 on all of the distros which I've tried it. It doesn't happen on Gnome.

  4. #4
    cryogenic666 NNTP User

    Default Re: strange graphical corruption in KDE 4.1

    Perhaps it has something to do specifically with the screensavers? I can't come up with anything else... Maybe I'll try and see how a "blank screen" screensaver works. What's odd is that I can enable desktop effects all I want and never see any problems. But as soon as the screensaver runs for any extended length of time, poof.. corrupted.

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    United Kingdom
    Posts
    58

    Default Re: strange graphical corruption in KDE 4.1

    I think it is something to do with screen savers because no other apps cause this to happen.

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Glasgow, Scotland
    Posts
    184

    Default Re: strange graphical corruption in KDE 4.1

    Are you using an opengl screensaver?

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    United Kingdom
    Posts
    58

    Default Re: strange graphical corruption in KDE 4.1

    Yes that's what triggers it on this machine.

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    where I am is where I am
    Posts
    1,160

    Default Re: strange graphical corruption in KDE 4.1

    I had that problem. For me I used Kwin & had the breakapart effect as soon as I turned off that effect(exploding does it too) the screensaver works like a screensaver should.
    We are what we think.
    All that we are arises with our thoughts.
    With our thoughts we make the world.

    My 64 bit: Gateway 5670 UPDATED | RADEON RX 570 |CPU AMD - Ryzen 5 1600
    Opensuse Tumbleweed Plasma 5

  9. #9
    cryogenic666 NNTP User

    Default Re: strange graphical corruption in KDE 4.1

    Yes, I'm using an OpenGL screensaver, but even turning off compositing doesn't fix the problem. Very strange.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •