Results 1 to 9 of 9

Thread: YaST not showing all options

  1. #1
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    USA
    Posts
    21

    Default YaST not showing all options

    Default install of openSuSE 11.0, with KDE 3.5.

    Upon running YaST the only icon in the left window is Hardware. When compared with the openSuSE website YaST information site (YaST/About - openSUSE) shows many more options: software, system, network devices, etc.

    Is there something wrong with my YaST install (have run zypper reinstall of YaST with no changes to my situation)?

    The hidden undercurrent here is that I can't get the wireless working without some ability to modify the settings.

    thanks in advance for any insights!

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Sarasota
    Posts
    301

    Default Re: YaST not showing all options

    I saw your previous post (wireless) and your weird symptom of
    most of Yast missing.

    It's been 24 hours, and my guess is that no one else has run into this.

    My recommendation would be to re-do the whole installation. (Hard for
    me to believe that lightning will strike you again the 2nd time. )

    (I installed from the KDE LiveCD, but I'm assuming you used the DVD, since
    you say you've got KDE3.5. Tho, it really shouldn't matter which way
    you installed. There's a boot-option to test the install-media...run that
    first.)

    I'd also recommend that, if you have a wired-ethernet-connection that
    works, use that. I'm a believer in doing patches BEFORE tackling
    wireless, as there are a number of glitches that got patched that
    affect wireless. And, one of the first patches is to Yast itself.

    Hope this helps...

    Dave
    Box1: MEPIS-8.5/sidux/openSUSE-11.3M6(broken-wifi/hiddenSSIDs)/XP(32-bit), nvidia 5200
    Lap1: antiX-8.5(KDE4.4.3)/MEPIS-8.5/Vista, Intel 945GM, builtin-wifi->Broadcom-4311(drv=wl)

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    26,100
    Blog Entries
    15

    Default Re: YaST not showing all options

    Quote Originally Posted by cookdav
    I saw your previous post (wireless) and your weird symptom of
    most of Yast missing.

    It's been 24 hours, and my guess is that no one else has run into this.

    My recommendation would be to re-do the whole installation. (Hard for
    me to believe that lightning will strike you again the 2nd time.
    )

    (I installed from the KDE LiveCD, but I'm assuming you used the DVD,
    since
    you say you've got KDE3.5. Tho, it really shouldn't matter which way
    you installed.)

    I'd also recommend that, if you have a wired-ethernet-connection that
    works, use that. I'm a believer in doing patches BEFORE tackling
    wireless, as there are a number of glitches that got patched that
    affect wireless. And, one of the first patches is to Yast itself.

    Hope this helps...

    Dave
    Hi
    I agree, something has gone a bit haywire and also who knows what else
    has been affected. To be honest I've never seen that sort of thing
    happen... also it should have detected the wireless card and add the
    firmware. It's almost as though the install didn't finish the final
    stage of 'auto configuration' (you did leave the check box marked?)

    --
    Cheers Malcolm (Linux Counter #276890)
    openSUSE 11.0 x86 Kernel 2.6.25.11-0.1-default
    up 12:54, 1 user, load average: 0.03, 0.05, 0.16
    GPU GeForce 6600 TE/6200 TE - Driver Version: 173.14.12


  4. #4
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    USA
    Posts
    21

    Default Re: YaST not showing all options

    First off, thanks for all the insightful assistance, now to document the quirk...

    Did a media check on the install dvd and found an error ~80% through the check. Reburned from the iso and that dvd checked out fine. Reinstalled via the QC approved media and now my YaST looks like it should. Would have thought that a corrupt install disc would have crashed or given some other form of error information but I guess that having a partionally functional machine is better than nothing.

    Now to get back to enjoying SuSE!

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    26,100
    Blog Entries
    15

    Default Re: YaST not showing all options

    Quote Originally Posted by mostholy
    First off, thanks for all the insightful assistance, now to document the
    quirk...

    Did a media check on the install dvd and found an error ~80% through
    the check. Reburned from the iso and that dvd checked out fine.
    Reinstalled via the QC approved media and now my YaST looks like it
    should. Would have thought that a corrupt install disc would have
    crashed or given some other form of error information but I guess that
    having a partionally functional machine is better than nothing.

    Now to get back to enjoying SuSE!
    Hi
    So did the firmware install for your wireless card?

    --
    Cheers Malcolm (Linux Counter #276890)
    openSUSE 11.0 x86 Kernel 2.6.25.11-0.1-default
    up 23:50, 1 user, load average: 0.00, 0.00, 0.00
    GPU GeForce 6600 TE/6200 TE - Driver Version: 173.14.12


  6. #6
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    USA
    Posts
    21

    Default Re: YaST not showing all options

    The wireless is showing up as not configured in the yast network settings (now that I can finally see that). Am starting to research on how to fix that.

    Side note is that in the reinstall process I've lost sound, but one thing at a time...

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    26,100
    Blog Entries
    15

    Default Re: YaST not showing all options

    Quote Originally Posted by mostholy
    The wireless is showing up as not configured in the yast network
    settings (now that I can finally see that). Am starting to research on
    how to fix that.

    Side note is that in the reinstall process I've lost sound, but one
    thing at a time...
    Hi
    In YaST, Hardware -> sound, select the other button then volume. Check
    the volume slides are up and hit the test button.

    In software is the firmware installed, check via software and search
    for iwl.

    --
    Cheers Malcolm (Linux Counter #276890)
    openSUSE 11.0 x86 Kernel 2.6.25.11-0.1-default
    up 1 day 0:37, 3 users, load average: 0.09, 0.20, 0.29
    GPU GeForce 6600 TE/6200 TE - Driver Version: 173.14.12


  8. #8
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    USA
    Posts
    21

    Default Re: YaST not showing all options

    Software search for iwl yielded one for my hardware and let it install. Did a reboot just in case but still get 'not configured' in network settings with an error note to see dmesg output for details. Where might I find that? Also researching this seems to point to madwifi as a solution for the Atheros AR242 wireless cards (which is what I have).

    No go on the sound, the volume's up and I get nothing when I hit the sound test.

  9. #9
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    S.E.Asia
    Posts
    26,468
    Blog Entries
    36

    Default Re: YaST not showing all options

    Quote Originally Posted by mostholy View Post
    No go on the sound, the volume's up and I get nothing when I hit the sound test.
    Try working your way through the opensuse audio troubleshooting guide:
    SDB:AudioTroubleshooting - openSUSE

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •