Results 1 to 6 of 6

Thread: yast crashes cleaning repositories

  1. #1
    geraldinho NNTP User

    Question yast crashes cleaning repositories

    hiya
    im using suse 10.3
    all of a sudden yast crashes when it tries to clean the repository caches, when i click on Software Management from YaST Control Center.
    for example when Cleaning repository 'Packman Repository'
    it gives an error in xmessage:

    YAST got signal 11 at YCP file /usr/share/YAST2/clients/sw_single.ycp:187
    /sbin/yast2: line 386: 8134 Segmentaion fault
    $ybindir/y2base $module "@" "SELECTED_GUI" $Y2_GEOMETRY $Y2QT_ARGS

    it was also giving an error with Main Update Repository before i removed it hoping things might move forward

    i no ideas about it... anyone? cheers

  2. #2
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Darmstadt, Germany
    Posts
    478

    Default Re: yast crashes cleaning repositories

    hm, I never explored such a behaviour, but I'd like to point you to a wiki article about speeding up the package management stack - especially useful for the 10.3 release - it can be found here SDB:Speed up Package Manager Stack - openSUSE
    If you're on the lucky side, this will maybe solve your problem as well with some extra credit

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Oklahoma, US
    Posts
    822

    Default Re: yast crashes cleaning repositories

    geraldinho wrote:

    >
    > hiya
    > im using suse 10.3
    > all of a sudden yast crashes when it tries to clean the repository
    > caches, when i click on Software Management from YaST Control Center.
    > for example when Cleaning repository 'Packman Repository'
    > it gives an error in xmessage:
    >
    > YAST got signal 11 at YCP file
    > /usr/share/YAST2/clients/sw_single.ycp:187
    > /sbin/yast2: line 386: 8134 Segmentaion fault
    > $ybindir/y2base $module "@" "SELECTED_GUI" $Y2_GEOMETRY $Y2QT_ARGS
    >
    > it was also giving an error with Main Update Repository before i
    > removed it hoping things might move forward
    >
    > i no ideas about it... anyone? cheers
    >
    >

    Signal 11 usually comes with memory errors (bad dimm/simm) or overheating
    issues. Try running memtest from the install CD/DVD, check your memory
    under load.

    --
    L R Nix
    lornix@lornix.com

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The Netherlands
    Posts
    1,273

    Default Re: yast crashes cleaning repositories

    You can always try to zypper cleanup trick (works on 10.3 - and also 10.2 if I remember correctly) as it can often fix the segmentation faults:

    Code:
    cd /var/cache/zypp
    rm zypp.db
    zypper refresh
    This just removes the zypper database and does a rebuild refreshing the database contents directly from the repositories.
    * there are also some cache folders found under /var/cache/zypp, but they are probably ok.

    And to also fix any rpm database errors
    Code:
    rpm --rebuilddb
    Hope that helps,
    Wj

    ps @rhorstkoetter: just saw what you where linking to... that is right on the money
    Have a lot of fun!

  5. #5
    geraldinho NNTP User

    Thumbs up Re: yast crashes cleaning repositories

    wow i love this community
    thanks to all the suse gurus

  6. #6
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Darmstadt, Germany
    Posts
    478

    Default Re: yast crashes cleaning repositories

    @Magic31
    Yeah, pretty much the same as you suggested
    @geraldinho
    You're welcome! Have a lot of fun!

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •