Results 1 to 4 of 4

Thread: Video Resolution Not Holding?

  1. #1
    tmusa NNTP User

    Default Video Resolution Not Holding?

    Hello,

    I'm not sure if this is the right forum, but I figured it would be a good start. I have a laptop in a docking station with an external monitor attached. I had been using OpenSuSE 10.3 without problems until I recently updated my system. The external monitor is an NEC widescreen with a native resolution of 1440x900. After doing the system updates on 10.3 and also now with 11.0 I can't get X to display using the 1440x900 resolution.

    When I run Sax2 I can configure everything correctly and when I test the system the external monitor displays properly in 1440x900. However, when I save the settings and restart the system, the external and laptop display are both set to 1280x768. It doesn't matter whether the laptop display is open or closed.

    I can post my xorg.conf and Xorg.0.log, but the log is very long and I don't know what portions are actually relevant.

    Any ideas?

    Tim

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Taiwan
    Posts
    150

    Default Re: Video Resolution Not Holding?

    You can add new mode in xorg.conf file if you want to fix the video resolution of X window.
    #X -configure
    #vi /etc/X11/xorg.conf


    Code:
    Section "Screen"
            Identifier "Screen[0]"
            Device     "Device[0]"
            Monitor    "Monitor[0]"
            DefaultDepth     24
            SubSection "Display"
                    Depth     24
                    Modes    "1440x900" "1280x960" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1280x720"
    Regards,
    Bryan Yu
    http://lifestory.moqin.com/

  3. #3
    tmusa NNTP User

    Default Re: Video Resolution Not Holding?

    I do have a section for 1440x900. Here is my current xorg.conf as made by Sax2 (with fonts and input devices removed.):
    Code:
    Section "ServerFlags"
      Option       "AIGLX" "on"
      Option       "AllowMouseOpenFail" "on"
      Option       "ZapWarning" "on"
    EndSection
    
    Section "Module"
      Load         "glx"
      Load         "type1"
      Load         "extmod"
      Load         "dbe"
      Load         "freetype"
      Load         "dri"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
      DisplaySize  408 255
      HorizSync    30-81
      Identifier   "Monitor[0]"
      ModelName    "NEC LCD193WXM"
      Option       "DPMS"
      Option       "PreferredMode" "1440x900"
      VendorName   "NEC"
      VertRefresh  43-76
      UseModes     "Modes[0]"
    EndSection
    
    Section "Modes"
      Identifier   "Modes[0]"
      Modeline 	"1440x900" 106.00 1440 1520 1672 1904 900 903 909 934
    EndSection
    
    Section "Screen"
      DefaultDepth 24
      SubSection "Display"
        Depth      15
        Modes      "1440x900" "1366x768" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1280x720" "1024x768" "1280x600" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480" 
      EndSubSection
      SubSection "Display"
        Depth      16
        Modes      "1440x900" "1366x768" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1280x720" "1024x768" "1280x600" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480" 
      EndSubSection
      SubSection "Display"
        Depth      24
        Modes      "1440x900" "1366x768" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1280x720" "1024x768" "1280x600" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480" 
      EndSubSection
      SubSection "Display"
        Depth      8
        Modes      "1440x900" "1366x768" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1280x720" "1024x768" "1280x600" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480" 
      EndSubSection
      Device       "Device[0]"
      Identifier   "Screen[0]"
      Monitor      "Monitor[0]"
    EndSection
    
    Section "Device"
      BoardName    "945 GM"
      BusID        "0:2:0"
      Driver       "intel"
      Identifier   "Device[0]"
      Option       "monitor-VGA" "Monitor[0]"
      Screen       0
      VendorName   "Intel"
    EndSection
    
    Section "ServerLayout"
      Identifier   "Layout[all]"
      InputDevice  "Keyboard[0]" "CoreKeyboard"
      InputDevice  "Mouse[1]" "CorePointer"
      Option       "Clone" "off"
      Option       "Xinerama" "off"
      Screen       "Screen[0]"
    EndSection
    
    Section "DRI"
        Group      "video"
        Mode       0660
    EndSection
    
    Section "Extensions"
      Option       "Composite" "on"
    EndSection
    I would post my Xorg.0.log, but it is 8 times larger than a post can be, and I have no clue as to what I can strip and have it still be worthwhile.

  4. #4
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Hyderabad
    Posts
    101

    Default Re: Video Resolution Not Holding?

    i am also having a similar problem.
    i have a ATI graphic card and after installing the driver i set the resolution to 1280 x 960.but i am only seeing a 1152 x 864 resolution on my pc.but when i see in sax2 it shows 1280 x 960 resolution.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •