Results 1 to 6 of 6

Thread: YaST does not start

  1. #1
    vaidea NNTP User

    Default YaST does not start

    Hello All,

    I am using OpenSuse 10.3. After a recent update I cannot start the Install/deinstall software under YaST any more. I get the following error message when I try to open Inastall/Deinstall sowtware:
    YaST got signal 11 at YCP file /usr/share/YaST2/clients/sw_single.ycp:187
    /sbin/yast2: line 386: 30609 Segmentation fault****$ybindir/y2base $module "$@" "$SELECTED_GUI" $Y2_GEOMETRY $Y2QT_ARGS

    I read through the forums for this error message and the solution given in many places, which worked ok for everybody with the same problem, does not work for me. I am talking about executing as root the following commands:
    - remove /var/cache/zypp/zypp.db and /var/cache/zypp/zypp.db-journal
    - then run 'zypper refresh'

    When I run zypper refresh my zipp.db file is created, but it is empty and it is giving me the following eror message in the console:

    Segment violation


    Does anybody have any idea what my problem is?
    Many thanks in advance

    Vasil

  2. #2
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Kentucky
    Posts
    1,126

    Default Re: YaST does not start

    Quote Originally Posted by vaidea View Post
    Hello All,

    I am using OpenSuse 10.3. After a recent update I cannot start the Install/deinstall software under YaST any more. I get the following error message when I try to open Inastall/Deinstall sowtware:
    YaST got signal 11 at YCP file /usr/share/YaST2/clients/sw_single.ycp:187
    /sbin/yast2: line 386: 30609 Segmentation fault****$ybindir/y2base $module "$@" "$SELECTED_GUI" $Y2_GEOMETRY $Y2QT_ARGS

    I read through the forums for this error message and the solution given in many places, which worked ok for everybody with the same problem, does not work for me. I am talking about executing as root the following commands:
    - remove /var/cache/zypp/zypp.db and /var/cache/zypp/zypp.db-journal
    - then run 'zypper refresh'

    When I run zypper refresh my zipp.db file is created, but it is empty and it is giving me the following eror message in the console:

    Segment violation


    Does anybody have any idea what my problem is?
    Many thanks in advance

    Vasil
    One thing to try is to install "Smart"; setup the oss-repro; refresh
    Expand RPM System
    Page down to Yast rpms
    right click each and select "reinstall"

    When you are done, in a terminal as root, run "SuSEconfig
    reboot

    See if that helps?
    Desktop Asus X-99 Viper. uefi & secure Boot, Win10, Leap 15.1; Laptop: ASUS GL752VW Optimus, uefi+Secure Boot, Win10, Leap 15.1 & T-weed and IMac

  3. #3
    vaidea NNTP User

    Default Re: YaST does not start

    Hey man,

    thanks for the advise! But it does not work, because it has a whole bunch of dependancies (around 30 for the rpm-python which is needed for the smart installation )...it is a nightmare (an impossible one) to go over this without something like YaST.
    I guess it is not only the YaST that had gone wrong after this awful update!

    does anybody have other ideas how can I solve my problem??

    Thanks!

    Vasil

  4. #4
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    UK
    Posts
    206

    Default Re: YaST does not start

    Have you tried running the text version of YaST from a console?

    As root user type yast at the command line and see if this will run.
    Paul Turner

  5. #5
    vaidea NNTP User

    Default Re: YaST does not start

    Yes, I tried the text version, but even though it is not writing down the error message, it is not showing the software packages installed....so it does not work this way either

    do you think it is possible (and if yes, how) to downgrade, so I can have everything running like in the good old times(last week)? is this reasonable at all????

  6. #6
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Kenton, TN USA
    Posts
    1,023

    Default Re: YaST does not start

    Thread moved to Applications
    Last edited by kastorff; 14-Jul-2008 at 10:07.
    Keith Kastorff

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •