Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 21

Thread: External HD seen but not accesible after install

  1. #1
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Sunny Arizona
    Posts
    121

    Question External HD seen but not accesible after install

    I hope I am posting in the right place for this. After installing Suse 11, 32 bit, KDE 3.+ it shows my external USB HD but when I try to open it it says I do not have access. I right clicked in the My Computer area on the drive and selected mount and it gave another error. This drive is formatted ntfs, I would also like to be able to save items from Suse on it if possible. Could someone give me info to correct one or both of these items? Any help would be appreciated, thanks in advance.
    Thank you,
    M13

  2. #2

    Default Re: External HD seen but not accesible after install

    I just setup mine yesterday. I got it working but i dont like how the permissions work.

    Anything i put on the external drive is chmod 777 by default and if i try and change it it changes right back.

    Anyways, you can auto mount the drive at system startup with fstab. I mount mine to /media/storage.

    Code:
    # Removable media
    /dev/sdb1  /media/storage  ntfs-3g auto   0 0

  3. #3
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Athens
    Posts
    106

    Default Re: External HD seen but not accesible after install

    u can both use this excellent tool called ntfs-config
    as root run
    Code:
    ntfs-config
    U can set the read/write permitions safely from this tool and automount to ntfs partitions as well
    "Keyboard not found. Press any key to continue"

  4. #4
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Sunny Arizona
    Posts
    121

    Default Re: External HD seen but not accesible after install

    Thank you for the help. Will I be able to use the external drive to save & access files from both Winders & Suse?
    Thank you,
    M13

  5. #5

    Default Re: External HD seen but not accesible after install

    thanks for info. But by looks of it needs gui. I need command line

  6. #6
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Oz
    Posts
    11,731
    Blog Entries
    2

    Default Re: External HD seen but not accesible after install

    Here are two potential problems I see in what's been said so far:
    1. Using an entry in fstab to mount an external drive can be tricky. If you have such a line and you boot Suse without the drive attached, Suse will not start.
    2. The permissions problem comes because the developers have set the automount for USB NTFS drives to read-only.

    I suggest that you take any permanent mounts for external drives out of fstab. That will remove the first problem I listed above. And that you adjust the automount for external NTFS drives to cause them to be automounted as read-write when you attach them to the usb plug. You can do that with this command in a console:
    sudo ln -s /sbin/mount.ntfs-3g /sbin/mount.ntfs
    That command puts a redirection link into the system so the system calls to mount.ntfs (which gives read-only mounts) are redirected to mount.ntfs-3g (which gives read-write mounts).

    IMO that's neater, by a country mile.
    Leap 42.3 & 15.1 &KDE
    FYIs from the days of yore

  7. #7
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Sunny Arizona
    Posts
    121

    Default Re: External HD seen but not accesible after install

    Thanks Swerdna, when I paste what you said I get:

    We trust you have received the usual lecture from the local System
    Administrator. It usually boils down to these three things:

    #1) Respect the privacy of others.
    #2) Think before you type.
    #3) With great power comes great responsibility.

    Is that what I was supposed to get after that, doesn't seem to have anything to do with the HD. Thanks for the help.
    Thank you,
    M13

  8. #8
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Sunny Arizona
    Posts
    121

    Default Re: External HD seen but not accesible after install

    Never mind, guess it all works now like it is intended. Thank you very much.
    Thank you,
    M13

  9. #9
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Oz
    Posts
    11,731
    Blog Entries
    2

    Default Re: External HD seen but not accesible after install

    Quote Originally Posted by M13 View Post
    Thanks Swerdna, when I paste what you said I get:

    We trust you have received the usual lecture from the local System
    Administrator. It usually boils down to these three things:

    #1) Respect the privacy of others.
    #2) Think before you type.
    #3) With great power comes great responsibility.

    Is that what I was supposed to get after that, doesn't seem to have anything to do with the HD. Thanks for the help.
    I think that's a once-only reminder that you're invoking rootly super powers. I suppose it's there in case a user types sudo by mistake.
    Leap 42.3 & 15.1 &KDE
    FYIs from the days of yore

  10. #10

    Default Re: External HD seen but not accesible after install

    "" Quote:
    sudo ln -s /sbin/mount.ntfs-3g /sbin/mount.ntfs ""

    Thanx swerdna, I've been reading and trying different things off and on for a couple days and what you posted works GREAT!

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •