Results 1 to 9 of 9

Thread: Partitioning question Suse 11 <<--Noob

  1. #1
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Sunny Arizona
    Posts
    121

    Question Partitioning question Suse 11 <<--Noob

    Hello,
    I recently installed Suse 11, 64 bit w/KDE 4 on my PC. I have 2 8o gig hard drives each partitioned in 2 with aprox. a 20/60 split. Xp is on the first 20 gigs of A. I formatted 20 gigs of B (E drive) specifically to put Suse. I thought it would use all of E if I let it do it on its own during the install but for some reason removed the drive letter but kept roughly 5.5 gigs as a Winders partition. So...in my experimenting with Suse I borked my system and want to reinstall Suse 11, 32 bit w/KDE 3+ (which hopefully will be more at a level I can deal with). My question is (finally) when I get to that part of the install how can I make it use all 20 gigs of E for my linux install? Thank you for any replies, I did a search but did not really find anything that answered my question.

  2. #2
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    ah...on earth certainly !
    Posts
    52

    Thumbs up Re: Partitioning question Suse 11 <<--Noob

    Just click the Edit button in the partitioning screen and make the necessary changes.

    You'll get a screen something similar to this one:
    GRUB loader problem... - Page 4 - openSUSE Forums

    cheerio...

  3. #3
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Sunny Arizona
    Posts
    121

    Question Re: Partitioning question Suse 11 <<--Noob

    So.....then increase the size of /Home to take up the E partition?? Remember plz I am a noob and have not done this before

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,857
    Blog Entries
    20

    Default Re: Partitioning question Suse 11 <<--Noob

    You can basically do as you like, just leave your windows partition alone.
    Make sure you have your non windows HD as first boot HD in bios, and install the grub bootloader to that drives MBR. That way your windows drive MBR stays as is.

    For suse you need partitions:
    / (that's root - allow 10G more if you can, I have 20G)
    /home (that's your user side - make as large as you can)
    swap (virtual memory - 1G is plenty)

    You can use space on your windows drive for one of the partitions if you want. It's a doddle. Just use suse's custom partitioning during setup and you can see all the drives and partitions and edit as you like.

    Double check everything!
    Set mount points for your windows partiton like:
    /windows
    remember 'do not format' option in setup
    Tumbleweed_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  5. #5
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Sunny Arizona
    Posts
    121

    Default Re: Partitioning question Suse 11 <<--Noob

    Thank you, I think I understand. I will give it a shot. Can't make it any worse than it already is (thankk goodness for Acronis True Image)

  6. #6
    Peter NNTP User

    Default Re: Partitioning question Suse 11 <<--Noob

    M13 wrote:
    > Thank you, I think I understand. I will give it a shot. Can't make it
    > any worse than it already is (thankk goodness for Acronis True Image)
    >
    >

    Hi,
    I would like to warn you that Acronis TI 11 does not like the default
    inode 256 size that openSUSE 11.0 partitioner formats ext3 partitions
    with (it will report it as file system error and offer only sector by
    sector backups). Choose expert mode in Yast partitioner and edit your
    format options to use inode 128 size. Acronis also does not seem to like
    some of the other extra options that Yast uses in that mode, so I would
    suggest deselecting the two default preselected check boxes as well.

  7. #7
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Sunny Arizona
    Posts
    121

    Default Re: Partitioning question Suse 11 <<--Noob

    It is all working again, glad I went with the older KDE, many more options I prefer. Thank you for all the info. Peter,is there a problem doing the image sector by sector? I was thinking I found a good way to restore my system when I inevitably do something I am not supposed to with Linux/Suse.

  8. #8
    Peter NNTP User

    Default Re: Partitioning question Suse 11 <<--Noob

    M13 wrote:
    > It is all working again, glad I went with the older KDE, many more
    > options I prefer. Thank you for all the info. Peter,is there a problem
    > doing the image sector by sector? I was thinking I found a good way to
    > restore my system when I inevitably do something I am not supposed to
    > with Linux/Suse.
    >>>is there a problem doing the image sector by sector?<<<

    I can not speak from experience but from what I have read from googling
    around, it is a very, very slow process and produces large backup
    images. I also use Acronis and find it is an efficient way to backup and
    restore Linux partitions but it has some limitations, as I mentioned
    previously, and one needs to work around them. Another workaround is to
    pre-format your partition/s with openSuse 10.3 and install version 11.0
    without formatting (in expert mode).

    The following info is excerpted from Acronis FAQ web site:

    What is a sector-by-sector backup (raw image)?

    The sector-by-sector backup allows you to create an image of all sectors
    of the selected partition. This image will contain not only sectors with
    data but also sectors that are free. As a result, this image will be
    equal in size to the disk being imaged, as there will be no data
    compression. This method is useful if a partition being backed up is not
    supported by Acronis True Image 11 Home or is corrupted. In this case,
    all sectors of this partition are included in this image and will be
    restored.


  9. #9
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Sunny Arizona
    Posts
    121

    Default Re: Partitioning question Suse 11 <<--Noob

    Thanks Peter, I am one of those people that lost data before and am anal about backing up, I back up all docs & mail with every shutdown, image all drives every week on an internal location & all drives once a month on an external .5Tb drive. So I have the room and the one time I borked Suse last week I reinstalled with no problems. However in my noob lack of understanding how Suse works I borked it again after a kernel update and when I tried to reinstall it would not work anymore. I think while it is still relativly a fresh install I will try and back up and reinstall the partitions a few times and see if I have any problems. Thanks again.
    Thank you,
    M13

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •