Hi, i have a issue about hard disk using OpenSuse 10.3 and the default kernel. In fact i obtain "<6>ata1: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)" in boot.msg when i try to used ahci.
In detail:
<7>libata version 3.00 loaded.
<7>ahci 0000:02:00.0: version 3.0
<6>ACPI: PCI Interrupt 0000:02:00.0[A] -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
<6>ahci 0000:02:00.0: AHCI 0001.0000 32 slots 2 ports 3 Gbps 0x3 impl SATA mode
<6>ahci 0000:02:00.0: flags: 64bit ncq pm led clo pmp pio slum part
<7>PCI: Setting latency timer of device 0000:02:00.0 to 64
<6>scsi0 : ahci
<6>scsi1 : ahci
<6>ata1: SATA max UDMA/133 cmd 0xf886c100 ctl 0x00000000 bmdma 0x00000000 irq 16
<6>ata2: SATA max UDMA/133 cmd 0xf886c180 ctl 0x00000000 bmdma 0x00000000 irq 16
<6>ata1: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
<6>ata2: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
<7>ata_piix 0000:00:1f.2: version 2.11
<6>ata_piix 0000:00:1f.2: MAP [ P0 P2 P1 P3 ]
<6>ACPI: PCI Interrupt 0000:00:1f.2[B] -> GSI 19 (level, low) -> IRQ 18
<7>PCI: Setting latency timer of device 0000:00:1f.2 to 64
<6>scsi2 : ata_piix
<6>scsi3 : ata_piix
<6>ata3: SATA max UDMA/133 cmd 0x0001e800 ctl 0x0001e402 bmdma 0x0001d800 irq 18
<6>ata4: SATA max UDMA/133 cmd 0x0001e000 ctl 0x0001dc02 bmdma 0x0001d808 irq 18
<6>ata3.00: ATA-7: MAXTOR STM3320820AS, 3.AAE, max UDMA/133
<6>ata3.00: 625142448 sectors, multi 16: LBA48 NCQ (depth 0/32)
<6>ata3.00: configured for UDMA/133
<5>scsi 2:0:0:0: Direct-Access ATA MAXTOR STM332082 3.AA PQ: 0 ANSI: 5
<6>ata_piix 0000:00:1f.5: MAP [ P0 P2 P1 P3 ]
<6>ACPI: PCI Interrupt 0000:00:1f.5[B] -> GSI 19 (level, low) -> IRQ 18
<7>PCI: Setting latency timer of device 0000:00:1f.5 to 64
<6>scsi4 : ata_piix
<6>scsi5 : ata_piix
<6>ata5: SATA max UDMA/133 cmd 0x0001cc00 ctl 0x0001c802 bmdma 0x0001bc00 irq 18
<6>ata6: SATA max UDMA/133 cmd 0x0001c400 ctl 0x0001c002 bmdma 0x0001bc08 irq 18
<4>PCI: Enabling device 0000:02:00.1 (0000 -> 0001)
<6>ACPI: PCI Interrupt 0000:02:00.1[B] -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17
<7>PCI: Setting latency timer of device 0000:02:00.1 to 64
<6>scsi6 : pata_jmicron
<6>scsi7 : pata_jmicron
<6>ata7: PATA max UDMA/100 cmd 0x0001ac00 ctl 0x0001a802 bmdma 0x00019c00 irq 17
<6>ata8: PATA max UDMA/100 cmd 0x0001a400 ctl 0x0001a002 bmdma 0x00019c08 irq 17
<6>ata7.00: ATAPI: SONY DVD RW AW-G170A, 1.71, max UDMA/66
<6>ata7.00: configured for UDMA/66
<5>scsi 6:0:0:0: CD-ROM SONY DVD RW AW-G170A 1.71 PQ: 0 ANSI: 5

hdparm gives me:
/dev/sda:
IO_support = 0 (default 16-bit)
HDIO_GET_UNMASKINTR failed: Inappropriate ioctl for device
HDIO_GET_DMA failed: Inappropriate ioctl for device
HDIO_GET_KEEPSETTINGS failed: Inappropriate ioctl for device
readonly = 0 (off)
readahead = 256 (on)
geometry = 38913/255/63, sectors = 625142448, start = 0

My mobo is Foxconn P9657aa-8k52h with a ich8 and a JMicron.